Finom ételek, recept ötletek

Keresgélj a receptek között, és találd meg azt, ami épp jól jön – legyen szó gyors ebédről vagy hétvégi főzésről.

Valami konkrétat keresel?

Válassz kategóriát, és nézd meg, milyen finomságokat találsz az adott típusban.

Nézd át az összes receptet

Házi krémsajt

Házi krémsajt

Olvasási idő: 2 percA házi krémsajt nemcsak sokkal finomabb, de garantáltan adalékmentes is. Az alap túró, olvasztott vaj, sajt és tejföl krémes, kenhető állagot ad, amit ízesíthetsz fokhagymával vagy zöldfűszerekkel. Pirítósra, szendvicsbe, mártogatósnak – tökéletes bármikor! Infók Adag: kb. 4 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 2-3 óra hűtés (opcionális, de az állagnak jót tesz) Házi krémsajt hozzávalói 250 g túró (minél zsírosabb, annál krémesebb – ha száraz, adj hozzá 1-2 evőkanál tejszínt) 150 g vaj 100 g reszelt sajt (pl. Trappista vagy más jól olvadó sajt) 100 ml tejföl 1 gerezd fokhagyma (opcionális) só, bors ízlés szerint Házi krémsajt elkészítése 1. Túrós alap elkészítése Tedd a túrót egy tálba, és villával törd össze, hogy krémesebb legyen. Ha túl száraz, adj hozzá egy kis tejszínt. 2. Vaj olvasztása Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, majd húzd le a tűzről. 3. Sajt beleolvasztása Szórd bele a reszelt sajtot az olvasztott vajba, és keverd,

Francia póréhagymás pite sajttal

Francia póréhagymás pite sajttal

Olvasási idő: 2 percA póréhagymás pite igazi francia klasszikus. Vajban párolt póréhagyma, krémes tojásos-tejszínes alap és olvadt sajt találkozik egy ropogós tésztában. Tökéletes brunchra, könnyű vacsorára vagy egy piknikre is. Infók Adag: 6–8 szelet Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 30 perc Francia póréhagymás pite hozzávalói 1 csomag leveles tészta 2 szál póréhagyma 3 evőkanál vaj 3 tojás 200 ml tejszín (vagy görög joghurt light verzióban) 150 g reszelt sajt (Gruyère, cheddar vagy trappista) Só, bors ízlés szerint Csipet szerecsendió (opcionális) Francia póréhagymás pite elkészítése 1. Előmelegítés Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. 2. Tészta előkészítése A leveles tésztát nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy piteformát. A tészta alját szurkáld meg villával, hogy ne púposodjon fel. 3. Póréhagyma dinsztelése A póréhagymát karikázd fel, és vajon párold puhára 5-6 perc alatt. 4. Töltelék elkészítése Egy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, reszelt sajtot, sót, borsot és egy csipet szerecsendiót. Keverd bele a megpárolt póréhagymát.

Sütőtökös zabkeksz csokidarabokkal

Sütőtökös zabkeksz csokidarabokkal

Olvasási idő: 2 percA sütőtökös zabkeksz csokidarabokkal egy puha, illatos, tápláló sütemény, amit bűntudat nélkül nassolhatsz. Rostban gazdag zabpehely, természetesen édes sütőtökpüré és olvadozó étcsoki darabok teszik egyszerre egészségesebbé és ellenállhatatlanná. Gyorsan elkészül, tökéletes reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Infók Adag: 12-14 db Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 15 perc Sütőtökös zabkeksz hozzávalói 150 g sütőtökpüré (sült vagy főtt, áttört) 100 g aprószemű zabpehely 50 g zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt) 50 g eritrit, méz vagy juharszirup (édesítés ízlés szerint) 1 db tojás (vagy vegán opcióhoz lenmagtojás: 1 ek lenmag + 3 ek víz) 50 g étcsokoládé (durvára vágva vagy csokicsepp) 1 teáskanál sütőpor 1 teáskanál fahéj 1/2 teáskanál gyömbérpor (opcionális) 1 csipet só Sütőtökös zabkeksz elkészítése 1. Keverd össze a nedves hozzávalókat Egy tálban keverd össze a sütőtökpürét, tojást és az édesítőt. 2. Add hozzá a száraz hozzávalókat Szórd bele a zabpelyhet, zabpehelylisztet, sütőport, fahéjat, gyömbért és egy csipet sót. Keverd simára.

Lencseleves

Lencseleves

Olvasási idő: 2 percEz a lencseleves az egyik legjobb választás, ha tápláló, gyorsan elkészíthető és fehérjében gazdag ételre vágysz. Rostban bővelkedik, hosszú időre eltelít, miközben kellemesen fűszeres, melegítő és melengető. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 40 perc Lencseleves hozzávalói 2 evőkanál olívaolaj 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva 2 sárgarépa, felkockázva 2 szár zeller, felkockázva 3 gerezd fokhagyma, aprítva 200 g lencse (száraz), átmosva 1,5 liter zöldségalaplé vagy víz 400 g konzerv darabolt paradicsom (levével együtt) 1 teáskanál őrölt kömény 1 teáskanál szárított kakukkfű 1 babérlevél Só, bors ízlés szerint 2 evőkanál friss petrezselyem (opcionális) Lencseleves elkészítése 1. Zöldségek pirítása Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy lábasban. Dinszteld a hagymát, sárgarépát és zellert 5–7 percig, amíg kissé megpuhulnak. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1–2 percig. 2. Felöntés és fűszerezés Add hozzá a lencsét, az alaplevet, a konzerv paradicsomot levével együtt, a köményt, a kakukkfüvet és a babérlevelet.

Fahéjas csiga

Fahéjas csiga

Olvasási idő: 2 percA fahéjas csiga az egyik legnagyobb comfort food klasszikus: puha, foszlós tészta, gazdagon töltve fahéjas barna cukorral, a tetején lágy krémsajtos mázzal. Ez a változat egy picit könnyebb: kevesebb vajjal, kevesebb cukorral, de az ízélmény maximális marad. Infók Adag: 12 db Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 1,5 óra Fahéjas csiga hozzávalói Tésztához 250 ml langyos tej 50 g cukor vagy 30 g eritrit 60 g vaj vagy margarin, olvasztva 7 g (1 csomag) szárított élesztő 0,5 tk só 500 g liszt (fele-fele teljes kiőrlésű és finomliszt is lehet) Töltelékhez 100 g barna cukor vagy 70 g eritrit-barna cukor keverék 2 ek őrölt fahéj 60 g puha vaj vagy kókuszzsír Krémhez 120 g krémsajt (light is lehet) 60 g vaj (puha) 200 g porcukor vagy 150 g poreritrit 1 tk vanília aroma Fahéjas csiga elkészítése 1. Tészta összeállítása Keverd össze a langyos tejet a cukorral és az olvasztott vajjal. Add

Energia golyó

Energia golyó

Olvasási idő: 2 percEzek a energia golyók igazi szupersnackek: tele vannak rosttal, egészséges zsírokkal és természetes energiával. Zabpehely, magvak, mogyoró- vagy mandulavaj és egy leheletnyi fahéj – egyszerűen nem lehet betelni velük! Tökéletes rohanós napokra, edzés utáni falatnak vagy akár tízóraira is. Infók Adag: 12 golyó Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 15 perc hűtés (opcionális, de ajánlott a formázáshoz és a dermedéshez) Energia golyók hozzávalói 150 g zabpehely 125 g mandulavaj vagy mogyoróvaj 80 g méz vagy juharszirup 30 g őrölt lenmag 30 g chia mag 50 g étcsokoládé csepp (opcionális, de nagyon ajánlott) 1 teáskanál vanília kivonat 1/2 teáskanál fahéj 1 csipet só Energia golyók elkészítése 1. Keverés Egy nagy keverőtálban keverd össze a zabpelyhet, mandulavajat, mézet (vagy juharszirupot), lenmagot, chia magot, csokicseppet, vaníliát, fahéjat és sót. 2. Formázás Nedves kézzel formázz kb. 2,5 cm-es golyókat. Ha túl ragacsos, tedd hűtőbe 10-15 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. 3. Hűtés Helyezd

Francia lecsó

Francia lecsó

Olvasási idő: 2 percA ratatouille (francia lecsó), vagy más néven Confit Byaldi, a francia Provence régió ikonikus zöldségraguja. Ebben a modern verzióban a vékonyra szeletelt padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom és hagyma egy gyönyörű spirálba vagy sorba rendezve, sűrű paradicsomszószban sül puhára. Nemcsak gyönyörű, de elképesztően egészséges, rostban gazdag és ízekkel teli. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 1,5 óra Francia lecsó hozzávalói A zöldségekhez 1 nagy padlizsán, vékonyra szeletelve 2 közepes cukkini, vékonyra szeletelve 1 nagy kaliforniai paprika (piros), vékony csíkokra vágva 2 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve 1 nagy hagyma, vékony karikákra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 3-4 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál kakukkfű (friss vagy szárított) Só, bors ízlés szerint Friss bazsalikom a tálaláshoz (opcionális) A paradicsomszószhoz 400 g konzerv darabolt paradicsom 1 gerezd fokhagyma, aprítva 2 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál cukor Só, bors ízlés szerint Ratatouille elkészítése 1. Paradicsomszósz alap Egy serpenyőben melegítsd az olívaolajat. Pirítsd meg a

Sült barackos galette teljes kiőrlésű tésztával

Sült barackos galette teljes kiőrlésű tésztával

Olvasási idő: 2 percEz a sült barackos galette teljes kiőrlésű tésztával egy rusztikus, mégis nagyon elegáns desszert, ami tele van szezonális ízekkel. A ropogós, omlós teljes kiőrlésű tészta tökéletes kontrasztban áll a szaftos, édes barackkal. Nem túl édes, nincs túlgondolva, de épp ez benne a csodálatos. Villámgyorsan összeállítható, és még bűntudatod sem lesz tőle! Infók Adag: 6-8 szelet Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 30-35 perc Sült barackos galette hozzávalói A tésztához 150 g teljes kiőrlésű liszt 100 g finomliszt (vagy használhatsz teljes kiőrlésűt is, de úgy kicsit tömörebb lesz) 100 g hideg vaj vagy margarin 2 evőkanál cukor vagy édesítőszer 1 csipet só 3-4 evőkanál hideg víz A töltelékhez 4-5 nagyobb sárgabarack vagy őszibarack 2-3 evőkanál méz vagy juharszirup (vagy cukor) 1 teáskanál fahéj 1 teáskanál citromlé 1 evőkanál étkezési keményítő (vagy zabpehely a nedvesség felszívásához) A tetejére 1 tojás a lekenéshez 1 evőkanál barna cukor (opcionális) Sült barackos galette elkészítése 1.

Bableves

Bableves

Olvasási idő: 2 percA bableves igazi magyar klasszikus: sűrű, ízes, melegítő. Ebben a változatban nincs füstölt hús, mégis teljesen kerek ízvilágot kap a paprikától, babértól és a tejfölös habarástól. Laktató, rostban gazdag, fehérjében bővelkedő étel, ami tökéletes egy tápláló ebédre vagy vacsorára. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 1–1,5 óra Bableves hozzávalói 2 evőkanál olaj vagy kókuszzsír 1 közepes hagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 evőkanál fűszerpaprika 200 g száraz bab (előző este beáztatva) 1 liter víz vagy zöldségalaplé 2 közepes répa, felkockázva 1 babérlevél 1 evőkanál liszt (elhagyható, vagy rizsliszt/gluténmentes verzió) 200 ml tejföl vagy görög joghurt Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Bableves elkészítése 1. Alap készítése Hevítsd fel az olajat egy nagy lábasban. Dinszteld meg rajta a hagymát üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még fél percig. 2. Paprikázás Vedd le a tűzről, szórd rá a paprikát, keverd el gyorsan,

Sütőtökös–diós mini kuglófok zabpehellyel

Sütőtökös–diós mini kuglófok zabpehellyel

Olvasási idő: 2 percHa egy igazán őszi, puha, illatos és egészséges süteményre vágysz, próbáld ki ezeket a sütőtökös–diós mini kuglófokat! Zabpehellyel készülnek, tele vannak rosttal és jó zsírokkal. Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy egy bögre kávé mellé. Egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek! Infók Adag: 6-8 mini kuglóf Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25-30 perc Sütőtökös–diós mini kuglóf hozzávalói 200 g sült sütőtökpüré 2 db M-es tojás 80 ml juharszirup vagy méz 60 ml olvasztott kókuszolaj vagy semleges olaj 100 g natúr görög joghurt (5%) 150 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt) 60 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy mandulaliszt) 1 tk sütőpor 1/2 tk szódabikarbóna 1 tk fahéj 1/2 tk gyömbér (őrölt) 1/4 tk szerecsendió (opcionális) 1 csipet só 80 g durvára vágott dió + extra a tetejére Sütőtökös–diós mini kuglóf elkészítése 1. Nedves alap összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a sült sütőtökpürét, tojásokat, juharszirupot, olvasztott kókuszolajat és a görög joghurtot, amíg sima krémet kapsz. 2.

Görög saláta

Görög saláta

Olvasási idő: < 1 percEz a klasszikus görög saláta tökéletes választás, ha gyorsan szeretnél valami frisset, egészségeset és ízekben gazdagot az asztalra. Zamatos paradicsom, ropogós uborka és paprika, sós feta sajt, karakteres olívabogyó, mindez egy egyszerű, de nagyszerű olívaolajos-ecetes öntettel megkoronázva. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: nincs Görög saláta hozzávalói 4 közepes paradicsom, felkockázva 1 kígyóuborka, felkarikázva 1 zöld kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve 150 g feta sajt, kockázva vagy morzsolva 80 g kalamata olívabogyó Öntethez 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 1 evőkanál vörösborecet 1 teáskanál szárított oregánó Só, bors ízlés szerint Görög saláta elkészítése 1. Zöldségek előkészítése A paradicsomot, uborkát, paprikát és lilahagymát egy nagy salátástálba tesszük. 2. Feltétek hozzáadása Hozzáadjuk a fetát és az olívabogyót. 3. Öntet elkészítése Az olívaolajat és a vörösborecetet a salátára locsoljuk, megszórjuk oregánóval, sóval és borssal. 4. Összeforgatás és tálalás Óvatosan összeforgatjuk, hogy a feta ne törjön

Paprikás csirke póréhagymával

Paprikás csirke póréhagymával

Olvasási idő: 2 percA paprikás csirke póréhagymával egy gyors, hétköznapi kedvenc, ami krémes, fűszeres, mégis könnyed. A póréhagyma enyhe édessége, a paprika füstös zamata és a selymes tejfölös szósz együtt egy tökéletes, laktató ebédet vagy vacsorát alkot. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25 perc Paprikás csirke hozzávalói 500 g csirkemellfilé 2 szál póréhagyma 1 evőkanál olaj 2 evőkanál fűszerpaprika 1 evőkanál liszt (elhagyható vagy helyettesíthető) 250 ml csirkealaplé (vagy víz) 100 ml tejföl (vagy görög joghurt) Só, bors ízlés szerint Paprikás csirke elkészítése 1. Előkészítés A csirkemellet vágd falatnyi kockákra, a póréhagymát karikázd fel. 2. Csirke pirítása Hevíts olajat egy serpenyőben, és pirítsd a csirkemell darabokat aranybarnára. Ha megpirult, szedd ki egy tányérra. 3. Póréhagyma dinsztelése Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg a póréhagymát pár perc alatt. 4. Szósz alap Szórd meg a hagymát paprikával és liszttel, gyorsan keverd össze. Öntsd fel az alaplével, keverd simára, majd forrald fel.

Málnás-joghurtos pohárkrém zabpehellyel

Málnás-joghurtos pohárkrém zabpehellyel

Olvasási idő: 2 percEz a málnás-joghurtos pohárkrém zabpehellyel a tökéletes választás, ha egészséges, mégis finom desszertet keresel. Krémes görög joghurt, friss málna és ropogós zabpehely találkozik egy pohárban – pár perc alatt összeállítható, és még bűntudatod sem lesz tőle. Lehet reggeli, uzsonna vagy gyors édesség vendégeknek is. Infók Adag: 2-3 pohár Aktív idő: 10 perc Passzív idő: nincs Málnás-joghurtos pohárkrém hozzávalói 300 g görög joghurt (vagy natúr joghurt) 150 g friss vagy fagyasztott málna 4-5 evőkanál zabpehely 2-3 evőkanál méz vagy juharszirup (ízlés szerint) 1 teáskanál vaníliakivonat (opcionális) Egy marék apróra vágott dió, mandula vagy mogyoró (opcionális) Málnás-joghurtos pohárkrém elkészítése 1. Joghurt előkészítése Keverd össze a görög joghurtot a mézzel (vagy juharsziruppal) és a vaníliával egy tálban. 2. Rétegezés Vegyél elő 2-3 szép poharat. Az aljára kanalazz egy réteg zabpelyhet, majd jöhet egy réteg édesített joghurt, majd egy adag málna. Ismételd a rétegezést: zabpehely – joghurt – málna. 3. Extra ropogós A tetejére

Hagymakrémleves

Hagymakrémleves

Olvasási idő: 2 percEz a hagymakrémleves a franciás klasszikus könnyedebb változata: a lassan karamellizált hagyma édessége találkozik egy selymes, krémes állaggal. Tökéletes komfortkaja, mégis könnyed és diétabarát, különösen növényi főzőkrémmel. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 30 perc Hagymakrémleves hozzávalói 4 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj (vagy keverve) 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 liter zöldség- vagy csirkealaplé 200 ml főzőtejszín vagy növényi főzőkrém Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Hagymakrémleves elkészítése 1. Karamellizálás Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat az olívaolajjal. Tedd bele a szeletelt hagymát és a fokhagymát. Közepes lángon, gyakori kevergetés mellett párold 15–20 percig, amíg a hagyma szépen megbarnul, karamellizálódik és illatos lesz. 2. Felöntés Öntsd hozzá az alaplevet. Forrald fel, majd közepes lángon főzd további 15 percig. 3. Krémesítés Vedd le a lángról, botmixerrel turmixold simára. Ha darabosabban szereted, hagyhatsz benne kisebb hagymadarabokat. 4. Tejszínes befejezés Add hozzá

Mogyoróvajas-banános zabkenyér

Mogyoróvajas-banános zabkenyér

Olvasási idő: 2 percKrémes mogyoróvaj, édes banán és tápláló zabpehely találkozása ebben a puha, illatos zabkenyérben. Tökéletes reggelire, tízóraira vagy edzés előtti energialöketként. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, cukormentes és gluténmentes verzióban is elkészíthető! Infók Adag: 10 szelet Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 45–50 perc Mogyoróvajas-banános zabkenyér hozzávalói 3 db érett banán (plusz 1 a tetejére) 2 db M-es tojás 100 g natúr mogyoróvaj (100%-os) 80 ml juharszirup vagy méz 120 g görög joghurt (5%) 200 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt) 1 tk sütőpor 1/2 tk szódabikarbóna 1 tk fahéj 1 csipet só Mogyoróvajas-banános zabkenyér elkészítése 1. Banán pépesítése Három érett banánt villával alaposan törd össze egy nagy tálban. 2. Nedves hozzávalók összekeverése Add hozzá a tojásokat, mogyoróvajat, juharszirupot és a görög joghurtot. Keverd simára. 3. Száraz hozzávalók hozzáadása Keverd össze a zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a csipet sót, majd add a nedves alaphoz. 4. Tészta összeállítása Keverd össze, amíg egy sűrű, de

Mediterrán quinoa saláta

Mediterrán quinoa saláta

Olvasási idő: 2 percEz a mediterrán quinoa saláta tökéletes választás, ha valami könnyű, mégis tápláló ételre vágysz. Friss zöldségek, sós feta, karakteres olívabogyó és a puha quinoa tökéletesen harmonizálnak. Egy kis citromos-olívás öntet megkoronázza, és kész is a nyár egyik legjobb salátája. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 0–120 perc hűtés (ízek összeéréséhez) Mediterrán quinoa saláta hozzávalói 200 g quinoa (kb. 1 bögre) 480 ml víz (2 bögre) 1 közepes kígyóuborka, felkockázva 250 g koktélparadicsom, félbevágva 1 kis lilahagyma, apróra vágva 1 kaliforniai paprika, felkockázva 50 g magozott kalamata olívabogyó, felszeletelve 100 g feta sajt, morzsolva 15 g friss petrezselyem, finomra vágva Az öntethez 2 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál citromlé 1 teáskanál vörösborecet Só, bors ízlés szerint Mediterrán quinoa saláta elkészítése 1. Quinoa megfőzése A quinoát hideg vízben alaposan mosd át, majd tedd egy lábasba 2 rész vízzel. Forrald fel, majd takarékon, fedő alatt főzd kb. 15 percig, míg

Pad Thai

Pad Thai

Olvasási idő: 2 percA Pad Thai Thaiföld legismertebb street food klasszikusa. Rizstészta, ropogós mogyoró, friss lime, babcsíra, zöldhagyma, és egy mennyei tamarindos-mézes-fűszeres szósz, amitől egyszerre édes, sós, savanykás és enyhén csípős. Ráadásul 30 perc alatt kész! Infók Adag: 2–3 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 10 perc Pad Thai hozzávalói Szószhoz 3 evőkanál tamarind paszta 3 evőkanál halszósz (vagy szójaszósz, ha vegán) 3 evőkanál barna cukor vagy pálmacukor 1 evőkanál szójaszósz 1 evőkanál lime-lé 1/2 teáskanál chilipehely (opcionális) Tésztához 200 g rizstészta 2 evőkanál olaj (szezámolaj is jó) 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 kis salotta hagyma (vagy lilahagyma), aprítva 200 g garnéla, csirkemell vagy tofu 2 tojás, enyhén felverve 100 g babcsíra 2 szál újhagyma, felkarikázva 15 g friss koriander (opcionális) 2 evőkanál sótlan földimogyoró, durvára vágva Lime gerezdek tálaláshoz Pad Thai elkészítése 1. Szósz elkészítése Egy kis tálban keverd össze a tamarind pasztát, halszószt, cukrot, szójaszószt, lime levét és chiliport. Addig

Jeges matcha latte

Jeges matcha latte házilag

Olvasási idő: 2 percEz a jeges matcha latte nemcsak trendi, hanem igazi egészséges élmény is. A matcha egy japán zöld tea por, ami tele van antioxidánsokkal, természetes koffeinnel és l-teaninnal, ami egyszerre élénkít és nyugtat. Krémes, enyhén édeskés, és brutál jól mutat a réteges zöld-fehér színével – garantáltan Instagram-kompatibilis! Infók Adag: 2 pohár Aktív idő: 5 perc Passzív idő: nincs Jeges matcha latte hozzávalói 1 teáskanál matcha por (jó minőségű, ceremoniális vagy prémium) 60 ml forró víz (nem forrásban, kb. 80°C) 200 ml hideg tej vagy növényi tej (pl. mandula, zab, kókusz, szója) 1-2 teáskanál méz, agavé szirup vagy juharszirup (opcionális) Jégkockák (kb. 1 pohárnyi) Jeges matcha latte elkészítése 1. A matcha elkeverése Egy kis tálban vagy csészében keverd el a matcha port 60 ml forró vízzel. Ehhez használhatsz bambusz matcha habverőt (chasen) vagy egy mini habverőt, akár tejhabosítót is. Keverd addig, amíg teljesen csomómentes, sima, enyhén habos állagot kapsz. 2. Pohár előkészítése

Lebbencsleves

Lebbencsleves

Olvasási idő: 2 percEz a lebbencsleves az egyik legkedvesebb magyar parasztétel – ropogósra pirított tészta, paprikás-fokhagymás alap, puha burgonyával. Gyors, olcsó, melegítő és abszolút comfort food. Egy kis alakbarát csavarral viszont máris könnyebben illeszthető a mindennapi étrendbe. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 20 perc Lebbencsleves hozzávalói 2 evőkanál olaj vagy kókuszzsír (vagy hagyományosan zsír) 100 g száraz durum- vagy teljes kiőrlésű lebbencstészta vagy fodros kocka 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva 1 gerezd fokhagyma, aprítva 1 evőkanál fűszerpaprika 2 közepes krumpli, felkockázva 1 liter víz vagy zöldség-/csirkealaplé 1 teáskanál morzsolt majoranna Só, bors ízlés szerint Lebbencsleves elkészítése 1. Tészta pirítása Hevítsd az olajat vagy zsírt egy nagyobb lábasban, majd add hozzá a száraz tésztát. Pirítsd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett,  amíg szép aranybarna lesz. 2. Alap készítése Dobd hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, pirítsd 1–2 percig, amíg megpuhul. 3. Fűszerezés, felöntés Vedd le a lángról, szórd meg

Feta sajtos pogácsa

Feta sajtos pogácsa

Olvasási idő: 2 percEz a feta sajtos pogácsa a klasszikus sós pogácsa mediterrán hangulatú változata! Omlós, enyhén sós, tele feta sajttal, ami különleges ízt ad neki. Tökéletes vendégváró, tízórai, vagy akár egy saláta mellé gyors snack. Egyszerű elkészíteni, és garantáltan nem marad belőle másnapra! Infók Adag: 25 db Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 50 perc Feta sajtos pogácsa hozzávalói 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy fele-fele sima liszt és teljes kiőrlésű) 1 tk sütőpor 1 csipet só (figyelj, mert a feta sós!) 100 g hideg vaj (vagy kókuszzsír) 150 g feta sajt, morzsolva 2 ek natúr görög joghurt 1 db M-es tojás 1-2 ek hideg víz (ha szükséges) Tetejére: 1 felvert tojás, szezámmag vagy lenmag opcionálisan Feta sajtos pogácsa elkészítése 1. Száraz alap összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és a sót. 2. Vaj elmorzsolása Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold el a liszttel. 3.

Rusztikus guacamole

Rusztikus guacamole

Olvasási idő: 2 percEz a rusztikus guacamole igazi textúrában gazdag, friss és krémes dip. Krémes avokádó, ropogós zöldhagymával, lédús paradicsommal, lime-mal és friss korianderrel – ez a guacamole olyan, aminek garantáltan nem lehet ellenállni. Tökéletes tortilla chipsszel, tacóba, vagy akár zöldségek mellé. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 15-20 perc Passzív idő: nincs Rusztikus guacamole hozzávalói 3 érett avokádó 1 közepes paradicsom (magja és leve kivágva), felkockázva 3 szál újhagyma, vékonyra karikázva 2 lime leve (kb. 60 ml) 1/2 csokor friss koriander, durvára vágva (ízlés szerint) Só és frissen őrölt bors, ízlés szerint Egy kevés csípős szósz (opcionális) Rusztikus guacamole elkészítése 1. Avokádó előkészítése Az avokádót vágd félbe, magját távolítsd el, és egy kanál segítségével kanalazd ki a belsejét egy nagy tálba. Villával törd össze – nem kell pépesre, maradhat rusztikus, darabos. 2. Zöldségek hozzáadása Add hozzá a felkockázott paradicsomot, karikázott zöldhagymát, koriandert és a lime levét. 3. Fűszerezés Sózd, borsozd ízlés szerint,

Lángos

Klasszikus lángos

Olvasási idő: 2 percA lángos a magyar nyár megkerülhetetlen street foodja. Kívül aranybarnára sült, ropogós, belül foszlósan puha. Az illata már messziről hívogat, különösen fokhagymásan, tejföllel és sajttal megpakolva. Néha belefér egy kis bűnözés – és teljes szívvel meg is éri. Infók Adag: 6–8 darab Aktív idő: 30-45 perc Passzív idő: 1 óra Klasszikus lángos hozzávalói 500 g liszt 300 ml langyos víz 20 g friss élesztő (vagy 7 g szárított) 1 teáskanál cukor 1 teáskanál só 150 g natúr joghurt Olaj a sütéshez Tálaláshoz Fokhagymás olaj (zúzott fokhagyma + olaj) Tejföl Reszelt sajt Klasszikus lángos elkészítése 1. Élesztő felfuttatása Langyos vízben oldd fel a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10–15 percig, amíg szépen felhabosodik. 2. Tészta dagasztása A lisztet tedd egy nagy tálba, keverd össze a sóval. Add hozzá az élesztős vizet és a joghurtot. Dagaszd sima, rugalmas tésztává. Ha kell, adj még egy pici lisztet vagy vizet. 3.

Sárgadinnyés smoothie chia maggal

Sárgadinnyés smoothie chia maggal

Olvasási idő: 2 percEz a smoothie egyszerre frissítő, tápláló és krémes! A sárgadinnye édeskés zamata tökéletesen harmonizál a görög joghurt krémességével és a chia mag enyhe roppanósságával. Nincs benne hozzáadott cukor, mégis természetesen édes. Reggelire, tízóraira vagy akár edzés után is tökéletes választás. Gyors, egészséges, és garantáltan jó kedvre derít. Infók Adag: 2 pohár Aktív idő: 10 perc Passzív idő: nincs Sárgadinnyés smoothie  hozzávalói 500 g sárgadinnye (meghámozva, kimagozva, kockára vágva) 200 g görög joghurt (vagy növényi joghurt) 1 érett banán (édesítéshez és krémességhez) 2 evőkanál chia mag 100 ml víz vagy növényi tej (pl. mandulatej, zabtej – állag szerint) 1 evőkanál citromlé (opcionális, de kiemeli az ízeket) A sárgadinnyés smoothie elkészítése 1. Előkészítés Vágd fel a sárgadinnyét és a banánt kisebb darabokra. Ha igazán krémes smoothie-t szeretnél, a banánt akár előzőleg le is fagyaszthatod. 2. Turmixolás Tedd a sárgadinnyét, banánt, görög joghurtot, citromlevet és a vizet vagy növényi tejet a turmixgépbe. Turmixold

Karfiolleves

Karfiol leves

Olvasási idő: 2 percEz a karfiol leves krémes, mégis könnyű – a vajon párolt hagyma és fokhagyma tökéletesen kihozza a karfiol édeskés ízét. Egy kevés tej vagy növényi krém teszi selymessé, a friss petrezselyem pedig feldobja és élénkíti. Ideális gyors ebédre vagy vacsorára – laktató, de nem nehéz. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 20 perc Karfiolleves hozzávalói 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj 1 közepes hagyma, finomra vágva 1 gerezd fokhagyma, aprítva 1 közepes karfiol, rózsáira szedve 1 liter zöldségalaplé vagy víz 200 ml tej, főzőtejszín vagy növényi krém (light opció is tökéletes) 1 evőkanál liszt (elhagyható, ha gluténmentes verziót szeretnél) Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Karfiolleves elkészítése 1. Alap készítése Olvaszd fel a vajat, és dinszteld meg rajta a hagymát üvegesre. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd további 1 percig. 2. Karfiol főzése Add hozzá a karfiolt, öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd kis lángon

Almás táska

Almás táska

Olvasási idő: 2 percAz almás táska kívül aranybarna és ropogós, belül puha, édes-fahéjas almás töltelékkel. Klasszikus péksüti, amit gyorsan elkészíthetsz akár reggelire, akár délutáni nasiként. Egy leheletnyi citrom és a fahéj tökéletesen kiegészítik az alma ízét, a tetején pedig opcionális cukormáz koronázza meg ezt az élményt. Infók Adag: 8 db Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 15–20 perc Almás táska hozzávalói Tésztához 250 g leveles tészta (boltban kapható, lehet teljes kiőrlésű vagy vajastészta is) Töltelékhez 2 közepes alma (meghámozva, kimagozva, apróra vágva) 50 g cukor vagy 30 g eritrit 1 teáskanál fahéj 1 evőkanál liszt (a sűrítéshez) 1 evőkanál citromlé 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír Kenéshez 1 tojás 1 evőkanál tej Opcionális mázhoz 50 g porcukor vagy poreritrit 1–2 evőkanál tej vagy citromlé Almás táska elkészítése 1. Töltelék elkészítése Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd tedd bele az almát, cukrot, fahéjat, lisztet és citromlevet. Közepes lángon főzd kb. 5 percig, míg az

Epres spenót saláta

Epres spenót saláta

Olvasási idő: < 1 percEz az epres spenótos saláta egy igazi vitaminbomba! Édes eper, krémes avokádó, sós feta vagy kecskesajt, ropogós mandula, mindez egy balzsamecetes-mézes öntettel. Frissítő, könnyű, mégis laktató – tökéletes egy gyors ebédhez vagy vacsi mellé. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: nincs Epres spenót saláta hozzávalói A salátához 150 g friss bébispenót 200 g eper, szeletelve 50 g kecskesajt vagy feta, morzsolva 50 g szeletelt mandula, pirítva 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve 1 érett avokádó, felkockázva Az öntethez 2 evőkanál extraszűz olívaolaj 1 evőkanál balzsamecet 1 teáskanál méz 1 teáskanál dijoni mustár Só, bors ízlés szerint Epres spenót saláta elkészítése 1. Saláta összeállítása Egy nagy salátástálban keverd össze a spenótot, epret, morzsolt sajtot, pirított mandulát, lilahagymát és avokádót. 2. Öntet elkészítése Egy kisebb tálban habverővel keverd össze az olívaolajat, balzsamecetet, mézet, dijoni mustárt, sót és borsot, míg egynemű lesz. 3. Tálalás Locsold meg a salátát az öntettel,

Toszkán pestós csirke

Toszkán pestós csirke

Olvasási idő: 2 percA pestós csirke egy mediterrán hangulatú, roppant egyszerű, mégis különleges ebéd vagy vacsora. A szaftos csirkemell bazsalikomos pestóval, olvadó mozzarellával és zamatos koktélparadicsommal összesütve tökéletes választás, ha gyors, egészséges, mégis ínycsiklandó ételt szeretnél. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25 perc Pestós csirke hozzávalói 4 db csirkemellfilé (kb. 700 g) Só, bors ízlés szerint 2 evőkanál olívaolaj 50 g bazsalikomos pesto (házi vagy bolti) 300 g koktélparadicsom, félbevágva 120 g reszelt mozzarella 30 g reszelt parmezán Friss bazsalikom a tálaláshoz (opcionális) Pestós csirke elkészítése 1. Előkészítés Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. 2. Csirkemell pirítása Sózd, borsozd a csirkemelleket mindkét oldalon. Forrósítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és süsd a csirkét közepes-magas lángon oldalanként 4–5 percig, míg aranybarna kéreg képződik rajta. 3. Összeállítás Tedd a megpirított csirkét egy hőálló tálba. Kend meg mindegyiket bazsalikomos pestóval. Szórd rá a félbevágott koktélparadicsomot, majd szórd meg mozzarellával és parmezánnal.

Palacsinta

Klasszikus palacsinta

Olvasási idő: 2 percA klasszikus palacsinta gyors, egyszerű, mindig finom, és végtelenül variálható! Lehet édes, sós, reggelire, uzsonnára vagy desszertként is tökéletes. Infók Adag: 10-12 db Aktív idő: 20-25 perc Passzív idő: 10-15 perc (pihentetés a tésztának – ajánlott, de kihagyható) Palacsinta hozzávalói (alaprecept) 250 g liszt 2 db tojás 500 ml tej 100 ml szódavíz vagy buborékos ásványvíz (a könnyű állagért) 1 csipet só 1 teáskanál cukor (opcionális, ha édeset szeretnél) 2 evőkanál olaj (a tésztába) olaj vagy vaj a sütéshez Töltelék variációk Klasszikus lekváros Bármilyen házi vagy bolti lekvár (pl. barack, málna, áfonya) Kakaós Megszórva kakaópor + porcukor keverékével Csokis mogyorókrémes Nutella vagy házi mogyorókrém, akár banánkarikákkal turbózva Túrós 250 g túró + 1 csomag vaníliás cukor + 1-2 evőkanál porcukor + kevés citromhéj (opcionálisan mazsolával) Diós-mézes Darált dió + méz Banános-karamellás Banánkarikák + karamellszósz vagy méz Fitness variáció – joghurtos-gyümölcsös Görög joghurt + friss bogyós gyümölcsök Palacsinta elkészítése 1. A

Paradicsomleves

Krémes paradicsomleves bazsalikommal

Olvasási idő: 2 percEz a paradicsomleves bazsalikommal igazi mediterrán élmény: telt paradicsomíz, illatos fokhagyma és friss bazsalikom ölelkezik egy selymes, krémes textúrában. Tökéletes választás egy gyors ebédre, vagy egy melengető vacsorára, főleg ropogós kenyérrel vagy pirítóssal. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 30 perc Paradicsomleves hozzávalói 2 evőkanál olívaolaj 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva 3 gerezd fokhagyma, aprítva 800 g darabolt konzerv paradicsom (lével együtt) 500 ml zöldségalaplé vagy víz 15 g friss bazsalikom (kb. 1 csokor), aprítva 1 evőkanál cukor vagy eritrit (kiegyensúlyozza a paradicsom savasságát) 120 ml főzőtejszín vagy növényi főzőkrém (light verzió is lehet) Só, bors ízlés szerint Opcionális feltét: reszelt parmezán vagy extra bazsalikomlevél Krémes paradicsomleves bazsalikommal elkészítése 1. Alap elkészítése Melegítsd az olívaolajat, pirítsd meg rajta a hagymát 5–7 percig, amíg üveges lesz. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1–2 percig. 2. Paradicsom és alaplé Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot a levével együtt,

Sárgabarackos túrólepény mandulával

Sárgabarackos túrólepény mandulával

Olvasási idő: 2 percKrémes túrós réteg, lédús sült sárgabarack és roppanós mandula – ez a sárgabarackos túrólepény a nyár igazi sztárja! Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis mennyeien finom. Ha egy egészségesebb desszertre vágysz, ami tele van fehérjével és friss gyümölccsel, ezt mindenképp próbáld ki! Infók Adag: 12 szelet Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 35-40 perc Sárgabarackos túrólepény hozzávalói 500 g zsírszegény túró (vagy félzsíros) 3 db M-es tojás 100 g natúr görög joghurt (5%) 80 g eritrit vagy cukor 1 tk vanília kivonat 1 citrom reszelt héja 60 g zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű búzaliszt) 1 tk sütőpor 6-8 db érett sárgabarack 30 g szeletelt mandula 1 csipet só Sárgabarackos túrólepény elkészítése 1. Túrókrém összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a túrót, tojásokat, joghurtot, édesítőt, vaníliát, citromhéjat és egy csipet sót, amíg krémes, egynemű masszát kapsz. 2. Száraz hozzávalók belekeverése Add hozzá a zabpehelylisztet és a sütőport, majd keverd simára. 3. Tepsi előkészítése Bélelj

Cézár saláta

Cézár saláta

Olvasási idő: 2 percA cézár saláta egy igazi időtlen klasszikus, amit az egyszerű alapanyagok és a gazdag, selymes dresszing tesz ikonikus étellé. Friss ropogós római saláta, házi krémes cézár öntet, ropogós kruton és parmezán – ennél több nem is kell a boldogsághoz. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: kb. 20 perc Passzív idő: nincs Cézár saláta hozzávalói A salátához 1 nagy fej római saláta (vagy jégsaláta) 50 g kruton 50 g reszelt vagy forgácsolt parmezán A dresszinghez 1 tojássárgája 1 teáskanál dijoni mustár 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva) 2 db anchovy filé (elhagyható, de autentikus) 2 evőkanál citromlé 1 teáskanál Worcestershire szósz 60 ml olívaolaj 30 g reszelt parmezán Só, frissen őrölt bors ízlés szerint Cézár saláta elkészítése 1. Dresszing elkészítése Egy közepes tálban keverd össze a tojássárgáját, dijoni mustárt, fokhagymát és az apróra vágott anchovy filéket. Add hozzá a citromlevet és a Worcestershire szószt, majd keverd össze. Folyamatos keverés közben lassan csorgasd

Lecsó

Igazi magyar lecsó

Olvasási idő: 2 percA lecsó a magyar konyha egyik legkedveltebb, legegyszerűbb és legnyáriasabb étele. Édes paprikával, lédús paradicsommal, hagymával és fűszerpaprikával készül, opcionálisan füstölt kolbásszal. Pénztárcabarát, gyors, és ha húsmentesen készíted, akkor teljesen diétás és alakbarát. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 30 perc Lecsó hozzávalói 500 g kaliforniai vagy tölteni való paprika (lehet vegyes színű) – karikára vágva 400 g érett paradicsom, felkockázva 2 nagy vöröshagyma, félkarikára vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 100 g füstölt kolbász, karikázva (opcionális) 2 evőkanál olaj vagy zsír 1 evőkanál fűszerpaprika Só, bors ízlés szerint Lecsó elkészítése 1. Hagymás alap Hevítsd az olajat vagy zsírt egy nagy serpenyőben vagy lábasban. Dinszteld a hagymát 5 percig, amíg üveges lesz. 2. Fokhagyma és paprika Add hozzá a fokhagymát, keverj rajta egyet, majd mehet bele a paprika. Párold közepes lángon kb. 10 percig, amíg kissé megpuhul. 3. Paprikázás és paradicsom Vedd le a tűzről, szórd rá

Házi fagyi

Házi fagyi

Olvasási idő: 2 percA házi fagyit fagylaltgép nélkül is krémes, gyorsan elkészíthető, és te döntöd el, milyen ízesítést teszel bele. Készülhet klasszikus vaníliás, csokis, epres, de akár mogyoróvajas vagy joghurtos-gyümölcsös változatban is. Infók Adag: 4-6 főre Aktív idő: 15-20 perc Passzív idő: 4-6 óra (fagyasztás) Házi fagyi hozzávalói (alaprecept) 500 ml habtejszín (minimum 30%-os) 1 konzerv (397 g) sűrített tej (cukrozott) Ízesítési variációk Vaníliás fagyi 1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliarúd kikapart magja Csokis fagyi 50 g holland kakaópor VAGY 100 g olvasztott étcsoki Epres fagyi 300 g friss vagy fagyasztott eper (pürésítve) Mogyoróvajas fagyi 3 evőkanál mogyoróvaj Joghurttal könnyített gyümölcsös fagyi 250 g görög joghurt 300 g bármilyen gyümölcs (málna, mangó, áfonya stb.) Házi fagyi elkészítése 1. Alapkrém elkészítése Egy nagy tálban verd fel a hideg habtejszínt kemény habbá. 2. Ízesítés hozzáadása Keverd hozzá a sűrített tejet és a választott ízesítőket (pl. vanília, eperpüré, olvasztott csoki, mogyoróvaj vagy joghurt+gyümölcs). 3. Keverés Egy spatulával

Tojásleves

Tojásleves

Olvasási idő: 2 percEz az egyszerű tojásleves minden magyar konyha egyik alapdarabja. Meleg, paprikás, enyhén selymes, könnyen elkészíthető, mégis laktató. A lisztes habarás helyett készítheted simán is, így gluténmentes és még könnyebb lesz. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 10 perc Tojásleves hozzávalói 2 evőkanál olaj 1 közepes hagyma, apróra vágva 1 gerezd fokhagyma, aprítva 1 evőkanál fűszerpaprika 1 liter (4 csésze) víz vagy csirkealaplé (zöldségalaplé is lehet) 2 tojás, felverve 2 evőkanál liszt (elhagyható, vagy használj rizslisztet/gluténmentes verziót) Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Tojásleves elkészítése 1. Alap elkészítése Melegítsd fel az olajat, dinszteld meg rajta a hagymát üvegesre. Add hozzá a fokhagymát, kevergesd még fél percig. 2. Paprikázás Vedd le a lángról, szórd bele a paprikát, gyorsan keverd el (így nem ég meg), majd azonnal öntsd fel vízzel vagy alaplével. 3. Sűrítés (opcionális) Keverd simára a lisztet egy kevés hideg vízzel, majd csurgasd a leveshez,

Joghurtos-áfonyás zabmuffin

Joghurtos-áfonyás zabmuffin

Olvasási idő: 2 percHa gyors, egészséges és finom nasira vágysz, ez a joghurtos-áfonyás zabmuffin neked való! Nincs benne fehér liszt, tele van rosttal, és a joghurttól puha, szaftos marad. Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár edzés utáni gyors feltöltő snacknek. Ráadásul 10 perc alatt összeállítható! Infók Adag: 9–12 muffin Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 20-25 perc Joghurtos-áfonyás zabmuffin hozzávalói 200 g görög joghurt (5% zsírtartalmú) 2 db M-es tojás 80 ml méz vagy juharszirup 60 ml olvasztott kókuszolaj vagy semleges olaj 1 tk vanília kivonat (opcionális) 180 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt) 1 tk sütőpor 1/2 tk szódabikarbóna 1 csipet só 150 g friss vagy fagyasztott áfonya Joghurtos-áfonyás zabmuffin elkészítése 1. Nedves alap összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a görög joghurtot, a tojásokat, a mézet (vagy juharszirupot), az olvasztott kókuszolajat és a vaníliát, amíg sima, egynemű masszát kapsz. 2. Száraz hozzávalók vegyítése Egy másik tálban keverd össze az aprószemű zabpelyhet, a sütőport,

Fetás tejfölös mártogatós

Fetás tejfölös mártogatós

Olvasási idő: < 1 percEz a fetás tejfölös mártogatós egyszerre krémes, sós, fokhagymás és frissítő. Csak pár alapanyag kell hozzá, és már kész is a tökéletes snack, legyen szó filmnézésről, vendégvárásról vagy csak egy gyors, alakbarát nasiról.  Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 10-15 perc Passzív idő: nincs Fetás tejfölös mártogatós hozzávalói 200 g feta sajt 200 g tejföl (12%-os vagy akár light) 3-4 gerezd fokhagyma Só (ízlés szerint) Frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint) Fetás tejfölös mártogatós elkészítése 1. Alap előkészítése A feta sajtot morzsold kisebb darabokra, hogy könnyebben krémesre keverhető legyen. 2. Krémesítés Tedd a fetát és a tejfölt egy nagyobb tálba. 3. Fűszerezés Nyomd bele a fokhagymát (vagy reszeld le), majd sózd, borsozd ízlés szerint. 4. Krém készítése Botmixerrel vagy konyhai robotgéppel dolgozd simára és krémesre. 5. Tálalás Tedd egy szép tálba, és már mehet is az asztalra. Tipp Plusz íz: keverhetsz bele friss zöldfűszereket, például kaprot, petrezselymet vagy metélőhagymát. Snack

Töki pompos - kenyérlángos

Töki pompos (fitt változat)

Olvasási idő: 2 percEz az alak-barát töki pompos megőrzi a hagyományos ízeket: puha burgonyás tészta, fokhagymás tejfölalap, ropogós feltét – csak könnyített formában. A teljes kiőrlésű liszt, sovány sonka, görög joghurt és csökkentett sajt mennyiség biztosítja, hogy ez az étel még edzésnapokon is beilleszthető legyen. Egyszerre laktató és értékes, egyszóval élhetőbb. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 1–1,5 óra Töki pompos hozzávalói Tésztához 400 g finomliszt vagy 50/50 teljes kiőrlésű + finomliszt 250 g főtt, áttört burgonya 200 ml langyos tej 20 g élesztő + 1 tk cukor 1 ek só 100 ml zsírszegény görög joghurt Feltéthez 100 g sovány, füstölt sonka kockázva 1 nagy hagyma, vékony karikára vágva 100 g paprika nélküli virsli vagy csirkepárizsi szeletelve 100 g reszelt trappista sajt vagy light mozzarella 150 ml zsírszegény görög joghurt 2 gerezd fokhagyma, zúzva só, bors ízlés szerint T‍öki pompos elkészítése 1. Tészta kelesztése Az élesztőt oldd fel 200

Fitnesz kókuszgolyó

Fitnesz kókuszgolyó

Olvasási idő: 2 percEzek a fitnesz kókuszgolyók megtartják a klasszikus ízt: csokis, margarinos tészta, kókuszba forgatva – csak kevesebb cukorral, egészségesebb alapanyagokkal. A zabpehely, banán vagy datolya társításával rostban és mikrotápanyagban gazdagabb, mégis ropogós és finom desszertet kapsz. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 1 óra Alak-barát kókuszgolyó hozzávalók 200 g zabkeksz vagy zabpehely (roppanós) 100 g teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehelyliszt 40 g kakaópor (cukormentes) 30 g eritrit vagy 50 g barnacukor 1 teáskanál vaníliaaroma vagy 10 g vaníliás cukor 50 g puha vaj vagy kókuszzsír 80 ml tej vagy mogyorótej 1 kis banán pépesítve (kb. 100 g) – extra rugalmasságért és édes ízért 80–100 g natúr, cukrozatlan kókuszreszelék (bevitelhez) 1 evőkanál rum vagy aroma (elhagyható) Alak-barát kókuszgolyó elkészítése 1. Száraz összetevők Törjük össze a zabkekszet aprítóban, majd keverjük össze a zabpehelyliszttel, kakaóporral, eritrittel és vaníliával. 2. Nedves hozzávalók Adj hozzá vajat, tejet és a pépesített banánt. Ha

Tortilla leves

Tortilla leves

Olvasási idő: 2 percEz a tortilla leves élénk paradicsomos alapjaival és ropogós tortilla csíkjaival igazi tex-mex hangulatot visz a tányérodra. Krémes avokádó, reszelt cheddar és friss koriander teszi különlegessé, míg a jalapeño csipetnyi pikantériát ad hozzá. Egy tányér leves, ami egyszerre laktató, feldobott hangulatú és gyorsan elkészíthető. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 30 perc Tortilla leves hozzávalói 800 g darabolt paradicsom (lével együtt) 480 ml csirke- vagy zöldségalaplé 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva 1 gerezd fokhagyma, aprítva 8–10 kukorica tortilla, vékony csíkokra vágva 3 evőkanál olaj (sütéshez + pirításhoz) 270 g enyhe cheddar, lereszelve 3 érett avokádó, felkockázva 1 csokor friss koriander, aprítva 2–3 jalapeño, vékonyra szelve Só, bors ízlés szerint Tortilla leves elkészítése 1. Levesalap készítése Hevíts egy merőkanálnyi olajat nagy fazékban, dinszteld üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Öntsd hozzá a paradicsomot és az alaplevet, sózd, borsozd. Főzd alacsony közepes lángon 30 percig, hogy az ízek

Tüzes paradicsomos tükörtojás

Tüzes paradicsomos tükörtojás

Olvasási idő: 2 percEz a Mexikói paradicsomos tükörtojás vagy más néven tortilla tál egy robbanásszerű ízélmény: lágy tojások, fűszeres-házi paradicsomszósz és ropogós tortilla – mindez klasszikus latin-amerikai hangulatban. Az avokádó, cheddar és jalapeño opcionális feltéttel pedig már igazi reggeli sztárrá válik. Villámgyors, mégis laktató és színes – pont az, amire egy aktív nap indításához szükséged lehet. Infók Adag: 2–4 fő Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 15 perc Paradicsomos tükörtojás hozzávalói 1 doboz (kb. 540 g) darabolt paradicsom a levével 1 kis fej hagyma, finomra kockázva 4 tojás 1 evőkanál szárított oregánó só, bors ízlés szerint olaj a serpenyőhöz Feltétek (opcionális, de ajánlott): fél avokádó, kockákra vágva reszelt cheddar sajt friss korianderlevél pár csepp jalapeño vagy chiliszósz 2 tortilla, kissé megpirítva Paradicsomos tükörtojás elkészítése 1. Paradicsomszósz Melegíts olajat közepes lángon, dinszteld meg az apróra vágott hagymát üvegesre. Add hozzá a paradicsomot, sózd, borsozd, szórd rá az oregánót, és párold kb. 10–15 percig, amíg kissé

Házi pesto

Házi pesto

Olvasási idő: 2 percA házi pesto tökéletesen megidézi az olasz konyha lendületét: friss bazsalikom, pirított fenyőmag és érlelt parmezán egy könnyű, olívaolajos krémben. Laktató, de mégis könnyű – ideális tiszta, pirítós, saláta vagy grillezett zöldségfeltétként is. Az elkészítése gyors és egyszerű, miközben igazi ízbomba lesz belőle. Infók Adag: 4 adag Aktív idő: 15–20 perc Passzív idő: nincs Házi pesto hozzávalói 50 g friss bazsalikomlevél 50 g reszelt parmezán 120 ml extra szűz olívaolaj 50 g fenyőmag 2 gerezd fokhagyma Só, frissen őrölt bors ízlés szerint Házi pesto elkészítése 1. Bazsalikom előkészítése Mosd meg a bazsalikomleveleket, és csöpögtesd le vagy törölgesd szárazra. 2. Fenyőmag pirítása Száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon a fenyőmagot, amíg illatos lesz és halványan aranybarna (vigyázz, gyorsan megbarnul). 3. Alap összetevők turmixolása Tedd a bazsalikomot, pirított fenyőmagot, fokhagymát a robotgépbe vagy turmixba, és dolgozd simára. 4. Olívaolaj hozzáadása A gép működése közben folyamatosan öntsd bele az olívaolajat, amíg krémes állagot

Almáskevert

Almáskevert

Olvasási idő: 2 percEz az almáskevert alak-barát változata megtartja az eredeti almás-csokis hangulatot, ám lényegesen kevesebb cukorral és egészségtudatosabb hozzávalókkal készül. Roppant puha, fahéjas, és ha van rá igényed, tejszínes görög joghurttal vagy cukormentes csokiöntettel dobhatod fel. Ez az alternatíva tökéletes desszert otthonra, uzsonnára vagy edzés utáni finomságnak. Infók Adag: 16–20 szelet Aktív idő: 25 perc Passzív idő: 30 perc Fitnesz almás süti hozzávalói Tésztához: 4 db tojás 300 g kristálycukor vagy 200 g eritrit/más cukorhelyettesítő 400 g finomliszt (vagy 200+200 g GM liszt keveréke) 1 kg reszelt alma, levét nem szűrjük le 2 csomag (24 g) sütőpor 1 evőkanál őrölt fahéj 100 ml natúr joghurt vagy kefir 100 ml növényi olaj (pl. repceolaj) Opcióként cukormentes csokiöntethez: 50 g étcsokoládé (≥70 %) 20 ml tej vagy növényi tej Fitnesz almás süti elkészítése 1. Előmelegítés, keverés Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazd és lisztezd ki a 30×40 cm-es sütőformát. A tojásokat verd habosra a cukorral/eritrittel, amíg

Füstölt kolbászos burgonyaragu

Füstölt kolbászos burgonyaragu

Olvasási idő: 2 percEz a füstölt kolbászos burgonyaragu a magyaros comfort food egyik legjobb példája: puha burgonya, karakteres füstölt kolbász, édes paprika és friss zöldségek együtt alkotnak tápláló, laktató egytálételt. A kömény és fokhagyma ízvilága mélyebbé teszi, míg a paprika és zöldségkombó frissességet ad. Friss kenyérrel vagy savanyúsággal tálalva igazi lelkész meleg étel. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 25–30 perc Fü‍stölt kolbászos burgonyaragu hozzávalói 1 kg burgonya, meghámozva, kockázva 2 közepes vöröshagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 zöld kaliforniai paprika, felkockázva 2 paradicsom, felkockázva 300 g füstölt kolbász, szeletelve 2 evőkanál paprika (lehetőleg édes-nemes) 1 teáskanál kömény Só, bors ízlés szerint 2 evőkanál olaj 1 liter víz (vagy alaplé) Fü‍stölt kolbászos burgonyaragu elkészítése 1. Előkészítés A burgonyát pucold meg és kockázd fel, a hagymát és fokhagymát vágd apróra, a paprikát és paradicsomot is kockázd. 2. Alap pirítása Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olajat. Dinszteld meg

Brownie

Brownie

Olvasási idő: 2 percA házi brownie igazi klasszikus – mély, intenzív étcsokoládés íz, ragacsosan lágy belső és ropogós teteje. Nem túl édes, de elég szaftos ahhoz, hogy minden falat egy csokis álom legyen. Egyszerű elkészíteni, mégis mindig lenyűgöz. Tökéletes desszert baráti összejövetelekre, ünnepekre, vagy amikor csak valami igazán jó csokis süteményre vágysz. Infók Adag: 12 szelet Aktív idő: 15-20 perc Passzív idő: 25-30 perc Házi brownie hozzávalói 200 g étcsokoládé 200 g vaj 250 g cukor 4 tojás 150 g finomliszt 1 csipet só 1 teáskanál vaníliaaroma (opcionális) Házi brownie elkészítése 1. Előkészítés Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazz ki egy 20×20 cm-es sütőformát. 2. Csoki és vaj olvasztása Törd darabokra a csokoládét, és a vajjal együtt olvaszd fel vízgőz felett vagy mikróban. Hagyd picit hűlni. 3. Cukor és tojás hozzáadása Keverd a cukrot a csokis-vajas keverékhez. Ezután egyenként add hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve. 4. Száraz hozzávalók Szitáld bele a lisztet,

Coxinha (brazil csirkés krokett)

Coxinha (brazil csirkés krokett)

Olvasási idő: 2 percA Coxinha, avagy brazil csirkés krokett az egyik legismertebb és legnépszerűbb street food Dél-Amerikából. A fűszeres, omlósra főzött csirkehús, egy kis krémsajt és friss zöldfűszerek kerülnek egy vajas, sós tésztába, amit aztán aranybarnára sütnek. Egy falat, és máris a brazíliai karneválok hangulatában érezheted magad. Tökéletes vendégvárónak, bulifalatnak, vagy egy izgalmas hétvégi családi snacknek. Infók Adag: 4-6 főre Aktív idő: 40-50 perc Passzív idő: 30-40 perc Coxinha hozzávalói Tésztához 500 ml csirkehúsleves 250 ml tej 2 evőkanál vaj 1 teáskanál só 500 g finomliszt Töltelékhez 2 evőkanál olívaolaj 1 közepes hagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 500 g főtt csirkemell, tépkedve 2 evőkanál friss petrezselyem Só, bors ízlés szerint 200 g krémsajt (opcionális, de ajánlott) Panírozáshoz 2 tojás Zsemlemorzsa Olaj a sütéshez Coxinha elkészítése 1. Tészta elkészítése Egy nagy edényben forrald fel a húslevest, tejet, vajat és sót. Amikor forr, öntsd bele a lisztet, és folyamatos keverés mellett dolgozd össze

Teriyaki csirke

Teriyaki csirke

Olvasási idő: 2 percA teriyaki csirke a japán konyha egyik legismertebb, mégis pofonegyszerű fogása, amelyben a szaftos csirkemell találkozik egy édeskés, gyömbéres, fokhagymás szójaszószos páccal. Az eredmény: fényes, ragacsos, intenzív ízű csirke, amit rizzsel és párolt zöldséggel tálalva máris kész egy egészséges, kiegyensúlyozott ebéd vagy vacsora. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 15-20 perc Teriyaki csirke hozzávalói 4 db csirkemellfilé 2 evőkanál olaj 60 ml szójaszósz 60 ml mirin (vagy édesített rizsecet, esetleg száraz fehérbor + kevés cukor) 50 g cukor (vagy 2-3 evőkanál méz) 2 evőkanál rizsecet 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér Szezámmag és újhagyma a díszítéshez Teriyaki csirke elkészítése 1. Pác elkészítése Egy közepes tálban keverd össze a szójaszószt, mirint, cukrot, rizsecetet, fokhagymát és gyömbért. 2. Pácolás Tedd a csirkemelleket a pácba, és legalább 30 percig (de akár egy éjszakán át is) hagyd állni hűtőben. 3. Csirke sütése Hevíts olajat egy nagy

Csicseriborsó ragu

Csicseriborsó ragu

Olvasási idő: 2 percEz a spanyol csicseriborsó-ragu (eredeti nevén Potaje de Garbanzos) egy igazi mediterrán klasszikus, amelyet a gazdag, sűrű állagú zöldségalap és a tápláló hüvelyesek tesznek különlegessé. A csicseriborsó remek növényi fehérjeforrás, a zöldségek és fűszerek pedig egy igazán melegítő, „comfort food” élményt nyújtanak. Vegán, mégis laktató – tökéletes választás egy könnyű, mégis tápláló ebédhez vagy vacsorához. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 1-1,5 óra Csicseriborsó ragu hozzávalói 250 g száraz csicseriborsó (előző este beáztatva) 2 nagy burgonya, meghámozva, felkockázva 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 sárgarépa, karikázva 1 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva 2 paradicsom, finomra vágva 2 babérlevél 1 teáskanál fűszerpaprika 1 teáskanál őrölt kömény 1 teáskanál kurkuma 1 liter zöldségalaplé 3 evőkanál olívaolaj Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Csicseriborsó ragu elkészítése 1. Alap pirítása Hevítsd fel az olívaolajat egy nagyobb lábasban, és pirítsd meg benne a hagymát

Naan

Házi naan

Olvasási idő: 2 percEz a házi naan kenyér kívül enyhén pirult, belül puha és levegős – pont olyan, mint amit az indiai éttermekben kapsz. A joghurtos tésztát élesztő segíti a kelesztésben, így a végeredmény könnyű és rugalmas lesz. Tálalhatod fokhagymával, korianderrel, szezámmaggal vagy csak egyszerűen olvasztott vajjal megkenve – és természetesen bármilyen curry vagy mártogatós mellé tökéletes választás. Infók Adag: 4-5 főre (8-10 darab) Aktív idő: 30-40 perc Passzív idő: 2-2,5 óra Házi naan kenyér hozzávalói 2 teáskanál szárított élesztő 1 teáskál cukor 120 ml langyos víz 300-350 g finomliszt ½ teáskanál só 60 ml natúr joghurt 2 evőkanál növényi olaj 2 evőkanál olvasztott vaj vagy ghee (kenéshez) Opcionálisan: aprított fokhagyma, korianderlevél vagy fekete hagymamag (nigella) Házi naan kenyér elkészítése 1. Élesztő felfuttatása Langyos vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt. Hagyd 10 percig állni, míg habos nem lesz. 2. Tészta összegyúrása Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval, add

Churros

Házi churros

Olvasási idő: 2 percA churros az egyik legnépszerűbb spanyol street food – és nem véletlenül! A forró olajban sült, aranybarnára pirult tésztarudacskák még melegen fahéjas cukorba forgatva mennyei élményt nyújtanak. Különösen akkor, ha egy sűrű, lágy csokoládéba mártogatva tálaljuk. Ez az édesség tökéletes hétvégi kényeztető desszert vagy egy különleges reggeli finomság. Infók Adag: 20-24 darab Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 10-15 perc Házi churros hozzávalói Tésztához 240 ml víz 35 g cukor ½ teáskanál só 2 evőkanál növényi olaj 125 g finomliszt Bevonathoz 100 g cukor 1 teáskanál őrölt fahéj Sütéshez 2 liter napraforgóolaj vagy egyéb semleges ízű olaj Tálaláshoz (opcionális) Csokoládéöntet (bolti vagy házi) Házi churros elkészítése 1. Tészta főzése Egy közepes lábasban forrald fel a vizet a cukorral, sóval és olajjal. Amikor felforrt, vedd le a tűzről, és gyorsan keverd bele a lisztet, amíg egynemű, sima masszát nem kapsz. 2. Olaj melegítése Melegíts olajat 190°C-ra egy mélyebb lábasban vagy fritőzben.

Salsa szósz

Salsa szósz

Olvasási idő: 2 percEz a salsa szósz tökéletes, ha valami egészségeset és ízeset szeretnél nassolni – akár egyedül, akár vendégségben. A sült kaliforniai paprika, édes koktélparadicsom, balzsamecet és egy kevés méz együtt igazán különleges ízharmóniát alkot. A friss bazsalikom és a füstölt paprika megadják azt az extra karaktert, amitől ez a salsa messze kiemelkedik a bolti változatok közül. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: nincs Salsa szósz hozzávalói 300 g koktélparadicsom (félbevágva) 1 db piros kaliforniai paprika (megsütve, meghámozva) 1 kisebb gerezd fokhagyma, aprítva 1 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál balzsamecet 1 teáskanál citromlé 1 teáskanál méz vagy juharszirup ½ teáskanál füstölt paprika ¼ teáskanál só ¼ teáskanál frissen őrölt bors Néhány friss bazsalikomlevél Opcionálisan: csipet chilipehely, ha csípősebbre vágysz Salsa szósz elkészítése 1. Paprika sütése Süsd meg a paprikát grillen, sütőben vagy gázláng felett, amíg a héja feketére sül. Tedd egy zárható edénybe 10 percre, majd húzd le a

Mézes mustáros csirke

Mézes mustáros csirke

Olvasási idő: 2 percEz a mézes mustáros csirkemell tökéletes választás, ha gyorsan készítenél valami igazán ízes, szaftos ételt, amit mindenki szeretni fog. A csirkemellet dijoni mustár, méz, fokhagyma és kakukkfű párosítása teszi igazán különlegessé, majd egy kis tejszínes, alaplével dúsított szószban sül tökéletesre. Rizzsel, tésztával vagy salátával isteni – egy egyszerű recept, amitől mégis különleges lesz az asztal. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 30-35 perc Passzív idő: 15-20 perc Mézes mustáros csirke hozzávalói 500 g csirkemell 2 evőkanál dijoni mustár 1 evőkanál méz 2 gerezd fokhagyma (aprítva) 1 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál só ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors ½ teáskanál szárított kakukkfű 120 ml főzőtejszín 120 ml csirkealaplé 1 evőkanál aprított friss petrezselyem (opcionális, tálaláshoz) Mézes mustáros csirke elkészítése 1. Pácolás A csirkemellet tisztítsd meg, és vágd vékony csíkokra. Egy tálban keverd össze a mustárt, mézet, fokhagymát, sót, borsot és kakukkfüvet, majd forgasd bele a csirkecsíkokat. Hagyd pácolódni 15-20 percet. 2.

Ecuadori burgonyaleves sajttal és avokádóval

Ecuadori burgonyaleves sajttal és avokádóval (Locro de papa)

Olvasási idő: 2 percA locro de papa egy gazdag, krémes ecuadori burgonyaleves, amit hagyományosan sajttal, avokádóval és friss zöldfűszerekkel tálalnak. Az alapot fokhagymás-hagymás, köményes és annattóval (achiote) fűszerezett zöldségalap adja, amelyet tejjel krémesítenek. Egy igazi lélekmelengető leves, ami egyszerre laktató és különleges – tökéletes választás egy hétvégi gasztro kalandhoz! Infók Adag: 4-6 főre Aktív idő: 20-25 perc Passzív idő: 20 perc Ecuadori burgonyaleves hozzávalói 1 kg burgonya, meghámozva, felkockázva 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva 3 gerezd fokhagyma, összezúzva 2 evőkanál növényi olaj 1 teáskanál őrölt kömény 1 teáskanál annattó (achiote – helyettesíthető kurkumával) 1 liter zöldségalaplé 240 ml tej vagy növényi tej 200 g friss sajt (pl. feta, túró, paneer) felkockázva 1 nagy avokádó, felkockázva Só, bors ízlés szerint Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz Ecuadori burgonyaleves elkészítése 1. Alap elindítása Egy nagyobb lábosban hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a finomra vágott hagymát, míg üveges lesz (kb. 5 perc).

Virslis párna

Virslis párna

Olvasási idő: 2 percA virslis párna igazi klasszikus sós péksütemény, amit mindenki szeret – gyerekek, felnőttek egyaránt. Ebben a receptben puha, kelt tésztába göngyölünk szaftos virslit, amit enyhén csípős mustáros-sajtos töltelék tesz még izgalmasabbá. Tökéletes választás reggelire, tízóraira, vendégvárónak vagy akár egy tartalmasabb leves mellé. Infók Adag: 8-10 darab Aktív idő: 40-50 perc Passzív idő: 1 óra Virslis párna hozzávalói Tésztához 500 g finomliszt 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított 1 teáskanál cukor 250 ml langyos tej 50 g olvasztott vaj 1 db tojás 1 teáskanál só Töltelékhez 8-10 db virsli (vagy vékonyabb főzőkolbász) 100 g reszelt sajt (pl. trappista) 2-3 evőkanál mustár Kenéshez 1 db tojás Virslis párna elkészítése 1. Élesztő felfuttatása A langyos tejben oldd fel a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd 5-10 percig állni, míg habos lesz. 2. Tészta összeállítása Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt,

Sajttorta

Sajttorta

Olvasási idő: 2 percA sajttorta az a desszert, ami szinte minden alkalomhoz illik – vendégváráshoz, ünnepi ebédhez vagy egyszerűen csak egy kis hétvégi kényeztetéshez. Az omlós kekszalap és a lágy, vaníliás sajtkrém tökéletes páros, amit a savanykás tejfölréteg és friss bogyós gyümölcsök tesznek még izgalmasabbá. Egy kis odafigyeléssel hibátlanul krémes, repedésmentes sajttortát süthetsz otthon is. Infók Adag: 12 szelet Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 6 óra Sajttorta hozzávalói Alaphoz 200 g darált keksz (pl. háztartási vagy zabkeksz) 7 evőkanál olvasztott vaj 2 evőkanál cukor Krémes töltelékhez 900 g krémsajt (szobahőmérsékletű) 200 g cukor 1 teáskanál vaníliaaroma 4 tojás (szobahőmérsékletű) 240 ml tejföl 2 evőkanál liszt 1 citrom reszelt héja (opcionális) Tetejére (opcionális) 240 ml tejföl 2 evőkanál cukor 1 teáskanál vaníliaaroma Friss bogyós gyümölcsök vagy gyümölcsszósz  Sajttorta elkészítése 1. Kekszalap elkészítése Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Keverd össze a darált kekszet az olvasztott vajjal és cukorral, majd nyomkodd egy 23 cm-es tortaforma

Házi hummusz

Házi hummusz

Olvasási idő: 2 percEz a házi hummusz a növényi alapú, krémes csodák egyik legismertebb sztárja – nem véletlenül. Krémes csicseriborsó, citromlé, tahini és fokhagyma alkotják az alapot, amit egy kis római kömény és olívaolaj tesz igazán karakteressé. Akár friss zöldségek mellé mártogatósnak, pitával vagy szendvicskrémként használod, garantáltan feldobja az étkezést. Villámgyorsan elkészíthető, mégis különleges és tápláló. Infók Adag: 4-6 főre Aktív idő: 10-15 perc Passzív idő: nincs Házi hummusz hozzávalói 1 konzerv (kb. 450 g) csicseriborsó, lecsöpögtetve, átmosva 60 ml friss citromlé (kb. 1 nagyobb citromból) 60 g tahini (szezámpaszta) 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva 2 evőkanál extra szűz olívaolaj + a tálaláshoz ½ teáskanál őrölt római kömény Só ízlés szerint 2-3 evőkanál víz (az állaghoz) 1 csipet őrölt paprika (tálaláshoz) Házi hummusz elkészítése 1. Alap előkészítése A csicseriborsót szűrd le és öblítsd át. Ha nagyon krémes hummuszt szeretnél, főzd 15-20 percig, vagy hámozd le a héját (opcionális, de segít a textúrában). 2. Alap

Húsos rakott tészta besamelmártással

Húsos rakott tészta besamelmártással

Olvasási idő: 2 percEz a húsos rakott tészta olyan comfort food, ami minden alkalommal sikert arat – legyen szó hétvégi családi ebédről vagy baráti összejövetelről. A rigatoni tészta al dente állagra főzve, szaftos darált húsos-paradicsomos szósszal rétegezve, lágy ricottával, olvadt mozzarellával és gazdag, házi besamelmártással a tetején. A végén egy adag parmezán koronázza meg, amitől aranybarnára sül, buborékosra pirul – és ellenállhatatlanul finom lesz. Infók Adag: 6-8 főre Aktív idő: 45-50 perc Passzív idő: 15-20 perc Húsos rakott tészta hozzávalói Alap 500 g rigatoni tészta 500 g darált marha- vagy pulykahús 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva 3 gerezd fokhagyma, aprítva 800 g darabolt paradicsom (konzerv) 400 g passzírozott paradicsom 2 evőkanál sűrített paradicsom 1 teáskanál szárított oregánó 1 teáskanál szárított bazsalikom 1 teáskanál cukor Só, bors ízlés szerint 2 evőkanál olívaolaj Sajtok, rétegezéshez: 250 g ricotta 250 g reszelt mozzarella 50 g reszelt parmezán Besamelmártáshoz 50 g vaj 50 g liszt 500 ml

Gulyásleves

Gulyásleves pulykával

Olvasási idő: 2 percA gulyásleves a magyar konyha egyik legismertebb, leginkább szeretett fogása – és a jó hír, hogy egészségesebben is elkészíthető! Ebben a verzióban zsíros marhahús helyett pulykacomb kerül bele, a sertészsírt olívaolaj váltja fel, és a burgonyát is okosan variáljuk. Az eredmény: egy sűrű, fűszeres, zöldségekben gazdag, mégis kímélő fogás, amit lelkiismeret-furdalás nélkül kanalazhatsz. Infók Adag: 6-8 főre Aktív idő: 30-40 perc Passzív idő: 1,5-2 óra Gulyásleves hozzávalói 2 evőkanál olívaolaj 2 közepes vöröshagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 900 g pulykacombfilé (vagy sovány marhahús), falatnyi darabokra vágva 2 evőkanál édesnemes paprika 1 teáskanál egész kömény (vagy őrölt) 1 db kaliforniai paprika, aprítva 2 közepes paradicsom, darabolva 3 közepes sárgarépa, karikázva 2 fehérrépa vagy paszternák, karikázva 1 kisebb zeller vagy zellergumó, kockázva (opcionális) 3 közepes burgonya (vagy 2 krumpli + 1 édesburgonya), felkockázva 1,5 liter víz vagy zsírszegény húsalaplé 1 babérlevél 1 teáskanál szárított majoránna (opcionális) Só, frissen őrölt bors

Gyümölcsös zabkása magvakkal

Gyümölcsös zabkása magvakkal

Olvasási idő: 2 percKezdd a napod egy tál meleg, krémes gyümölcsös zabkásával, ami nemcsak tápláló, hanem szuperfinom is. A zabpelyhet növényi tejjel vagy vízzel főzve készítjük el, majd friss gyümölcsökkel, ropogós diófélékkel, egy csipetnyi fahéjjal és egy leheletnyi mézzel vagy juharsziruppal tesszük igazán élvezetessé. Rostban, vitaminokban és egészséges zsírokban gazdag – ideális reggeli, amit pár perc alatt összedobhatsz. Infók Adag: 2 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: nincs Gyümölcsös zabkása hozzávalói 100 g zabpehely 450 ml víz vagy tej (akár növényi tej is lehet) 1 csipet só 1 teáskanál méz vagy juharszirup (opcionális) 1 db alma vagy banán, szeletelve Egy marék friss bogyós gyümölcs (pl. áfonya, eper, málna) 1 evőkanál durvára vágott dió vagy mandula 1 csipet fahéj (opcionális) Gyümölcsös zabkása elkészítése 1. Alap megfőzése Egy közepes lábasban forrald fel a vizet vagy tejet egy csipet sóval. 2. Zabpehely hozzáadása Amikor forr, add hozzá a zabpelyhet. Vedd le a lángot, és főzd

Gyömbéres limonádé

Gyömbéres limonádé

Olvasási idő: 2 percEz a gyömbéres limonádé egyszerre frissítő és melengető: a lime savanykás üdesége és a gyömbér csípőssége tökéletesen kiegészítik egymást. Ha egy kis almát is teszel bele, enyhén édes és még ízletesebb lesz – ráadásul természetes módon támogatja az immunrendszert és az emésztést. Egy csipet mézzel és pár jégkockával igazi vitalizáló élmény! Infók Adag: 1 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: nincs Gyömbéres limonádé hozzávalói 1 kis darab gyömbér (hámozatlanul, darabokra vágva) 1 lime vagy citrom (kisebb darabokra vágva) 1 alma (opcionális, ízesítéshez, kimagozva, felkockázva) 200 ml víz Gyömbéres limonádé elkészítése 1. Alapanyagok előkészítése A gyömbért darabold fel héjastól. A lime-ot (vagy citromot) vágd kisebb darabokra. Ha használsz almát, azt is magozd ki, és kockázd fel. 2. Turmixolás Tedd az összes hozzávalót a vízzel együtt turmixgépbe, és mixeld simára. 3. Leszűrés Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn vagy gézlapon, hogy csak a tiszta ital maradjon. Egy kanállal nyomkodd ki

Avokádós saláta tojással és sajttal

Avokádó saláta tojással és sajttal

Olvasási idő: 2 percEz az avokádó saláta tökéletes választás, ha gyorsan készítenél valami táplálót és frisset, ami egyszerre könnyed és laktató is. Ropogós jégsaláta, krémes avokádó, sós sajt és főtt tojás tökéletes egyensúlya – egy kevés olívaolajjal és citromlével megbolondítva. Igazi hétköznapi szuperfogás, amit ebédre vagy egy könnyű vacsorára is bátran bevethetsz. Infók Adag: 2-3 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: nincs Avokádó saláta hozzávalói 1 fej saláta (pl. jégsaláta vagy római saláta) 1 db érett avokádó 100 g sajt (feta vagy cheddar, kockázva vagy szeletelve) 2 db főtt tojás 1 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál citromlé Só, bors ízlés szerint Avokádó saláta elkészítése 1. Tojás megfőzése Főzd keményre a tojásokat kb. 10 perc alatt, majd hűtsd le hideg vízben és szeleteld fel őket. 2. Alap elkészítése A salátát mosd meg, centrifugáld szárazra (vagy papírtörlővel itasd le), majd tépkedd kisebb darabokra. 3. Avokádó és sajt előkészítése Az avokádót hámozd meg, vágd félbe, távolítsd

Rántott csirkemell

Rántott csirkemell

Olvasási idő: 2 percNincs is jobb egy aranybarnára sült, kívül ropogós, belül szaftos rántott csirkemellnél! Ez az örök kedvenc minden korosztálynál tarol – legyen szó hétköznapi vacsiról, vendégvárásról vagy vasárnapi ebédről. A vékonyra klopfolt hús finoman fűszerezve, liszt-tojás-zsemlemorzsa bundában sül tökéletesre. Egy kis citromkarikával és krumplisalátával tálalva verhetetlen! Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 30-40 perc Passzív idő: nincs Rántott csirkemell hozzávalói 4 db csirkemellfilé (kb. 700 g) Só, bors ízlés szerint 200 g finomliszt 2 db tojás 200 g zsemlemorzsa Semleges ízű olaj a sütéshez (pl. napraforgóolaj) Citromszeletek a tálaláshoz Rántott csirkemell elkészítése 1. A hús előkészítése Tedd a csirkemelleket fólia vagy sütőpapír közé, és klopfold ki őket egyenletesen kb. 1 cm vastagságúra. Sózd, borsozd meg mindkét oldalukat. 2. Panírozás Készíts elő három tálat: egyet a liszthez, egyet a felvert tojásokhoz, egyet a zsemlemorzsához. Forgasd meg a csirkemelleket először lisztben, aztán tojásban, végül zsemlemorzsában. Ügyelj arra, hogy mindenhol bevonja a panír. 3.

Krémes csirkés zöldségragu

Zöldségragu krémes csirkével

Olvasási idő: 2 percEz a krémes csirkés zöldségragu az a fajta étel, amitől egy hosszú nap után is újra otthon érzed magad. Szaftos csirkemell, roppanós zöldségek, és egy gazdag, sajtos-tejszínes mártás, amit a kakukkfű és rozmaring illata tesz igazán különlegessé. A piros kaliforniai paprika és a zöld brokkoli nemcsak finom, de látványra is feldobják a tányért – így akár vendégvárónak is megállja a helyét. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 35-40 perc Passzív idő: nincs Zöldségragu hozzávalói 450 g csirkemellfilé (falatnyi darabokra vágva) 2 evőkanál olívaolaj 1 közepes vöröshagyma (finomra vágva) 2 gerezd fokhagyma (összetörve vagy aprítva) 150 g brokkolirózsa 1 db piros kaliforniai paprika (kockázva) 500 ml csirkealaplé 200 ml habtejszín 100 g reszelt sajt (cheddar vagy ízlés szerint) 1 teáskanál szárított kakukkfű 1 teáskanál szárított rozmaring Só, bors ízlés szerint Aprított friss petrezselyem (a tálaláshoz) Zöldségragu elkészítése 1. A csirke előkészítése Hevíts fel egy nagyobb lábost közepes lángon, add hozzá az

Sajtos pogácsa

Sajtos pogácsa

Olvasási idő: 2 percHa van olyan sós péksütemény, amit egyszerűen nem lehet megunni, az biztosan a sajtos pogácsa. Ez a recept kívül ropogós, belül puha, és minden falatban ott van a jó sok sajt. Egyszerűen elkészíthető, a család minden tagja imádni fogja – tízóraira, uzsonnára vagy egy tartalmas leves mellé is tökéletes választás. Infók Adag: 30-40 darab Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 2-2,5 óra Sajtos pogácsa hozzávalói 500 g finomliszt 250 g hideg vaj (apró kockákra vágva) 200 g reszelt sajt (pl. gouda vagy cheddar) 2 db tojás (1 a tésztába, 1 a kenéshez) 200 g tejföl 20 g friss élesztő (vagy 7 g szárított) 1 teáskanál cukor 1 teáskanál só 100 ml langyos tej Sajtos pogácsa elkészítése 1. Az élesztő felfuttatása Keverd össze a langyos tejet a cukorral és az élesztővel, majd hagyd állni 10-15 percig, amíg habos lesz. 2. A tészta összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a