A teriyaki csirke a japán konyha egyik legismertebb, mégis pofonegyszerű fogása, amelyben a szaftos csirkemell találkozik egy édeskés, gyömbéres, fokhagymás szójaszószos páccal. Az eredmény: fényes, ragacsos, intenzív ízű csirke, amit rizzsel és párolt zöldséggel tálalva máris kész egy egészséges, kiegyensúlyozott ebéd vagy vacsora.
Infók
- Adag: 4 főre
- Aktív idő: 15 perc
- Passzív idő: 15-20 perc
Teriyaki csirke hozzávalói
- 4 db csirkemellfilé
- 2 evőkanál olaj
- 60 ml szójaszósz
- 60 ml mirin (vagy édesített rizsecet, esetleg száraz fehérbor + kevés cukor)
- 50 g cukor (vagy 2-3 evőkanál méz)
- 2 evőkanál rizsecet
- 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- Szezámmag és újhagyma a díszítéshez
Teriyaki csirke elkészítése
1. Pác elkészítése
Egy közepes tálban keverd össze a szójaszószt, mirint, cukrot, rizsecetet, fokhagymát és gyömbért.
2. Pácolás
Tedd a csirkemelleket a pácba, és legalább 30 percig (de akár egy éjszakán át is) hagyd állni hűtőben.
3. Csirke sütése
Hevíts olajat egy nagy serpenyőben. Vedd ki a csirkét a pácból (a pácot ne öntsd ki!), és süsd oldalanként 4-5 percig, amíg szép aranybarna és átsült.
4. Szósz elkészítése
Öntsd a visszamaradt pácot a serpenyőbe, és főzd 5-7 percig, amíg besűrűsödik, és fényes mártássá válik.
5. Tálalás
Tedd a csirkét tányérra, öntsd le a szósszal, majd szórd meg szezámmaggal és friss, aprított újhagymával. Tálald párolt rizzsel és zöldségekkel.
Tipp tálaláshoz és tároláshoz
A teriyaki csirkemell tökéletes ételhordós ebéd – másnapra is szaftos marad. A pác akár 1-2 nappal korábban is elkészíthető, és tofuval is működik, ha húsmentes verziót szeretnél. Fehér rizs helyett párolt jázminrizs, barna rizs vagy quinoával is tálalható.