A Pad Thai Thaiföld legismertebb street food klasszikusa. Rizstészta, ropogós mogyoró, friss lime, babcsíra, zöldhagyma, és egy mennyei tamarindos-mézes-fűszeres szósz, amitől egyszerre édes, sós, savanykás és enyhén csípős. Ráadásul 30 perc alatt kész!
Infók
- Adag: 2–3 főre
- Aktív idő: 20 perc
- Passzív idő: 10 perc
Pad Thai hozzávalói
Szószhoz
- 3 evőkanál tamarind paszta
- 3 evőkanál halszósz (vagy szójaszósz, ha vegán)
- 3 evőkanál barna cukor vagy pálmacukor
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál lime-lé
- 1/2 teáskanál chilipehely (opcionális)
Tésztához
- 200 g rizstészta
- 2 evőkanál olaj (szezámolaj is jó)
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 kis salotta hagyma (vagy lilahagyma), aprítva
- 200 g garnéla, csirkemell vagy tofu
- 2 tojás, enyhén felverve
- 100 g babcsíra
- 2 szál újhagyma, felkarikázva
- 15 g friss koriander (opcionális)
- 2 evőkanál sótlan földimogyoró, durvára vágva
- Lime gerezdek tálaláshoz
Pad Thai elkészítése
1. Szósz elkészítése
Egy kis tálban keverd össze a tamarind pasztát, halszószt, cukrot, szójaszószt, lime levét és chiliport. Addig keverd, amíg a cukor feloldódik. Tedd félre.
2. Tészta főzése
A rizstésztát főzd a csomagolás szerint al dente-re. Szűrd le és öblítsd le hideg vízzel, hogy ne ragadjon össze.
3. Pirítás
Forrósíts fel 1 evőkanál olajat wokban vagy nagy serpenyőben. Pirítsd meg a fokhagymát és a hagymát 1-2 perc alatt, amíg illatos lesz.
Add hozzá a garnélát, csirkét vagy tofut, és süsd meg, amíg átsül.
Toljad félre az alapot a serpenyő egyik oldalára, majd önts a másik oldalra még 1 evőkanál olajat és a tojásokat. Rántottaszerűen süsd meg, majd keverd össze a többi hozzávalóval.
4. Összeállítás
Add hozzá a főtt rizstésztát és a kész szószt. Forgasd át, hogy minden szépen bevonódjon.
Dobd rá a babcsírát és a zöldhagymát, keverd még 1-2 percig.
5. Tálalás
Tálald frissen, szórd meg mogyoróval, korianderrel és kínálj mellé lime-gerezdeket.
Tipp tálaláshoz és tároláshoz
Vegán: halszósz helyett szójaszósz + kevés extra lime vagy szója + miso keverék.
Meal prep: hűtőben 2-3 napig eláll, de frissen a legfinomabb.
Variáció: tofuval, csirkével vagy garnélával – mindhárom fantasztikus.