Mézes mustáros csirke

Publikálva:
2025.05.27.
Frissítve:
2025.05.21.
Frissítve:
2025.05.21.
Olvasási idő: 2 perc
Nassolj okosan!

Snackek akár edzés mellé is.

Mézes mustáros csirke

Ez a mézes mustáros csirkemell tökéletes választás, ha gyorsan készítenél valami igazán ízes, szaftos ételt, amit mindenki szeretni fog. A csirkemellet dijoni mustár, méz, fokhagyma és kakukkfű párosítása teszi igazán különlegessé, majd egy kis tejszínes, alaplével dúsított szószban sül tökéletesre. Rizzsel, tésztával vagy salátával isteni – egy egyszerű recept, amitől mégis különleges lesz az asztal.

Infók

  • Adag: 4 főre
  • Aktív idő: 30-35 perc
  • Passzív idő: 15-20 perc

Mézes mustáros csirke hozzávalói

  • 500 g csirkemell
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • ½ teáskanál szárított kakukkfű
  • 120 ml főzőtejszín
  • 120 ml csirkealaplé
  • 1 evőkanál aprított friss petrezselyem (opcionális, tálaláshoz)

Mézes mustáros csirke elkészítése

1. Pácolás

A csirkemellet tisztítsd meg, és vágd vékony csíkokra. Egy tálban keverd össze a mustárt, mézet, fokhagymát, sót, borsot és kakukkfüvet, majd forgasd bele a csirkecsíkokat. Hagyd pácolódni 15-20 percet.

2. Pirítás

Hevíts olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd pirítsd meg a pácolt csirkét közepes lángon 5-7 perc alatt, míg aranybarna lesz minden oldala.

3. Szósz hozzáadása

Öntsd hozzá a csirkealaplevet és a tejszínt, majd alacsony lángon főzd további 10 percig, míg a szósz enyhén besűrűsödik.

4. Tálalás

Szórd meg friss petrezselyemmel, és tálald rizzsel, teljes kiőrlésű tésztával vagy friss salátával.

Tipp tálaláshoz és tároláshoz

A mézes mustáros csirkemell jól porciózható, így akár másnapra is viheted magaddal ebédre. Tejföl helyett használhatsz növényi tejszínt is, így laktózmentes lesz. A hús előző este is bepácolható, így még gyorsabban készül másnap.

Oszd meg Facebookon

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyerekbarát nasi ötletek

Finom, tápláló ötletek, amiket a gyerekek is imádnak.

Francia póréhagymás pite sajttal

Francia póréhagymás pite sajttal

Olvasási idő: 2 percA póréhagymás pite igazi francia klasszikus. Vajban párolt póréhagyma, krémes tojásos-tejszínes alap és olvadt sajt találkozik egy ropogós tésztában. Tökéletes brunchra, könnyű vacsorára vagy egy piknikre is. Infók Adag: 6–8 szelet Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 30 perc Francia póréhagymás pite hozzávalói 1 csomag leveles tészta 2 szál póréhagyma 3 evőkanál vaj 3 tojás 200 ml tejszín (vagy görög joghurt light verzióban) 150 g reszelt sajt (Gruyère, cheddar vagy trappista) Só, bors ízlés szerint Csipet szerecsendió (opcionális) Francia póréhagymás pite elkészítése 1. Előmelegítés Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. 2. Tészta előkészítése A leveles tésztát nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy piteformát. A tészta alját szurkáld meg villával, hogy ne púposodjon fel. 3. Póréhagyma dinsztelése A póréhagymát karikázd fel, és vajon párold puhára 5-6 perc alatt. 4. Töltelék elkészítése Egy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, reszelt sajtot, sót, borsot és egy csipet szerecsendiót. Keverd bele a megpárolt póréhagymát.

Francia lecsó

Francia lecsó

Olvasási idő: 2 percA ratatouille (francia lecsó), vagy más néven Confit Byaldi, a francia Provence régió ikonikus zöldségraguja. Ebben a modern verzióban a vékonyra szeletelt padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom és hagyma egy gyönyörű spirálba vagy sorba rendezve, sűrű paradicsomszószban sül puhára. Nemcsak gyönyörű, de elképesztően egészséges, rostban gazdag és ízekkel teli. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 1,5 óra Francia lecsó hozzávalói A zöldségekhez 1 nagy padlizsán, vékonyra szeletelve 2 közepes cukkini, vékonyra szeletelve 1 nagy kaliforniai paprika (piros), vékony csíkokra vágva 2 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve 1 nagy hagyma, vékony karikákra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 3-4 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál kakukkfű (friss vagy szárított) Só, bors ízlés szerint Friss bazsalikom a tálaláshoz (opcionális) A paradicsomszószhoz 400 g konzerv darabolt paradicsom 1 gerezd fokhagyma, aprítva 2 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál cukor Só, bors ízlés szerint Ratatouille elkészítése 1. Paradicsomszósz alap Egy serpenyőben melegítsd az olívaolajat. Pirítsd meg a

Paprikás csirke póréhagymával

Paprikás csirke póréhagymával

Olvasási idő: 2 percA paprikás csirke póréhagymával egy gyors, hétköznapi kedvenc, ami krémes, fűszeres, mégis könnyed. A póréhagyma enyhe édessége, a paprika füstös zamata és a selymes tejfölös szósz együtt egy tökéletes, laktató ebédet vagy vacsorát alkot. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25 perc Paprikás csirke hozzávalói 500 g csirkemellfilé 2 szál póréhagyma 1 evőkanál olaj 2 evőkanál fűszerpaprika 1 evőkanál liszt (elhagyható vagy helyettesíthető) 250 ml csirkealaplé (vagy víz) 100 ml tejföl (vagy görög joghurt) Só, bors ízlés szerint Paprikás csirke elkészítése 1. Előkészítés A csirkemellet vágd falatnyi kockákra, a póréhagymát karikázd fel. 2. Csirke pirítása Hevíts olajat egy serpenyőben, és pirítsd a csirkemell darabokat aranybarnára. Ha megpirult, szedd ki egy tányérra. 3. Póréhagyma dinsztelése Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg a póréhagymát pár perc alatt. 4. Szósz alap Szórd meg a hagymát paprikával és liszttel, gyorsan keverd össze. Öntsd fel az alaplével, keverd simára, majd forrald fel.

Pad Thai

Pad Thai

Olvasási idő: 2 percA Pad Thai Thaiföld legismertebb street food klasszikusa. Rizstészta, ropogós mogyoró, friss lime, babcsíra, zöldhagyma, és egy mennyei tamarindos-mézes-fűszeres szósz, amitől egyszerre édes, sós, savanykás és enyhén csípős. Ráadásul 30 perc alatt kész! Infók Adag: 2–3 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 10 perc Pad Thai hozzávalói Szószhoz 3 evőkanál tamarind paszta 3 evőkanál halszósz (vagy szójaszósz, ha vegán) 3 evőkanál barna cukor vagy pálmacukor 1 evőkanál szójaszósz 1 evőkanál lime-lé 1/2 teáskanál chilipehely (opcionális) Tésztához 200 g rizstészta 2 evőkanál olaj (szezámolaj is jó) 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 kis salotta hagyma (vagy lilahagyma), aprítva 200 g garnéla, csirkemell vagy tofu 2 tojás, enyhén felverve 100 g babcsíra 2 szál újhagyma, felkarikázva 15 g friss koriander (opcionális) 2 evőkanál sótlan földimogyoró, durvára vágva Lime gerezdek tálaláshoz Pad Thai elkészítése 1. Szósz elkészítése Egy kis tálban keverd össze a tamarind pasztát, halszószt, cukrot, szójaszószt, lime levét és chiliport. Addig

Lángos

Klasszikus lángos

Olvasási idő: 2 percA lángos a magyar nyár megkerülhetetlen street foodja. Kívül aranybarnára sült, ropogós, belül foszlósan puha. Az illata már messziről hívogat, különösen fokhagymásan, tejföllel és sajttal megpakolva. Néha belefér egy kis bűnözés – és teljes szívvel meg is éri. Infók Adag: 6–8 darab Aktív idő: 30-45 perc Passzív idő: 1 óra Klasszikus lángos hozzávalói 500 g liszt 300 ml langyos víz 20 g friss élesztő (vagy 7 g szárított) 1 teáskanál cukor 1 teáskanál só 150 g natúr joghurt Olaj a sütéshez Tálaláshoz Fokhagymás olaj (zúzott fokhagyma + olaj) Tejföl Reszelt sajt Klasszikus lángos elkészítése 1. Élesztő felfuttatása Langyos vízben oldd fel a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10–15 percig, amíg szépen felhabosodik. 2. Tészta dagasztása A lisztet tedd egy nagy tálba, keverd össze a sóval. Add hozzá az élesztős vizet és a joghurtot. Dagaszd sima, rugalmas tésztává. Ha kell, adj még egy pici lisztet vagy vizet. 3.

Toszkán pestós csirke

Toszkán pestós csirke

Olvasási idő: 2 percA pestós csirke egy mediterrán hangulatú, roppant egyszerű, mégis különleges ebéd vagy vacsora. A szaftos csirkemell bazsalikomos pestóval, olvadó mozzarellával és zamatos koktélparadicsommal összesütve tökéletes választás, ha gyors, egészséges, mégis ínycsiklandó ételt szeretnél. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25 perc Pestós csirke hozzávalói 4 db csirkemellfilé (kb. 700 g) Só, bors ízlés szerint 2 evőkanál olívaolaj 50 g bazsalikomos pesto (házi vagy bolti) 300 g koktélparadicsom, félbevágva 120 g reszelt mozzarella 30 g reszelt parmezán Friss bazsalikom a tálaláshoz (opcionális) Pestós csirke elkészítése 1. Előkészítés Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. 2. Csirkemell pirítása Sózd, borsozd a csirkemelleket mindkét oldalon. Forrósítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és süsd a csirkét közepes-magas lángon oldalanként 4–5 percig, míg aranybarna kéreg képződik rajta. 3. Összeállítás Tedd a megpirított csirkét egy hőálló tálba. Kend meg mindegyiket bazsalikomos pestóval. Szórd rá a félbevágott koktélparadicsomot, majd szórd meg mozzarellával és parmezánnal.