A lecsó a magyar konyha egyik legkedveltebb, legegyszerűbb és legnyáriasabb étele. Édes paprikával, lédús paradicsommal, hagymával és fűszerpaprikával készül, opcionálisan füstölt kolbásszal. Pénztárcabarát, gyors, és ha húsmentesen készíted, akkor teljesen diétás és alakbarát.
Infók
- Adag: 4 főre
- Aktív idő: 15 perc
- Passzív idő: 30 perc
Lecsó hozzávalói
- 500 g kaliforniai vagy tölteni való paprika (lehet vegyes színű) – karikára vágva
- 400 g érett paradicsom, felkockázva
- 2 nagy vöröshagyma, félkarikára vágva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 100 g füstölt kolbász, karikázva (opcionális)
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- Só, bors ízlés szerint
Lecsó elkészítése
1. Hagymás alap
Hevítsd az olajat vagy zsírt egy nagy serpenyőben vagy lábasban. Dinszteld a hagymát 5 percig, amíg üveges lesz.
2. Fokhagyma és paprika
Add hozzá a fokhagymát, keverj rajta egyet, majd mehet bele a paprika. Párold közepes lángon kb. 10 percig, amíg kissé megpuhul.
3. Paprikázás és paradicsom
Vedd le a tűzről, szórd rá a fűszerpaprikát, keverd el gyorsan, majd azonnal add hozzá a paradicsomot. Keverd jól össze.
4. Kolbász (opcionális) és főzés
Ha használsz kolbászt, most tedd bele. Sózd, borsozd ízlés szerint. Lefedve, kis lángon főzd 20–30 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak és a lecsó besűrűsödik.
5. Tálalás
Frissen, melegen tálald – friss kenyérrel, rizzsel vagy akár főtt krumplival.
Tipp tálaláshoz és tároláshoz
Vegán: kolbász nélkül teljesen növényi alapú.
Meal prep: hűtőben 3 napig eláll, sőt másnap még finomabb.
Variáció: tojással felütve, rizsre kanalazva vagy pirított csicseriborsóval.