Húsos rakott tészta besamelmártással

Publikálva:
2025.05.21.
Frissítve:
2025.05.21.
Frissítve:
2025.05.21.
Olvasási idő: 2 perc
Nassolj okosan!

Snackek akár edzés mellé is.

Húsos rakott tészta besamelmártással

Ez a húsos rakott tészta olyan comfort food, ami minden alkalommal sikert arat – legyen szó hétvégi családi ebédről vagy baráti összejövetelről. A rigatoni tészta al dente állagra főzve, szaftos darált húsos-paradicsomos szósszal rétegezve, lágy ricottával, olvadt mozzarellával és gazdag, házi besamelmártással a tetején. A végén egy adag parmezán koronázza meg, amitől aranybarnára sül, buborékosra pirul – és ellenállhatatlanul finom lesz.

Infók

  • Adag: 6-8 főre
  • Aktív idő: 45-50 perc
  • Passzív idő: 15-20 perc

Húsos rakott tészta hozzávalói

Alap

  • 500 g rigatoni tészta
  • 500 g darált marha- vagy pulykahús
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 800 g darabolt paradicsom (konzerv)
  • 400 g passzírozott paradicsom
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál cukor
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Sajtok, rétegezéshez:
  • 250 g ricotta
  • 250 g reszelt mozzarella
  • 50 g reszelt parmezán

Besamelmártáshoz

  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 500 ml tej
  • Só, bors
  • Csipetnyi szerecsendió (opcionális)

Húsos rakott tészta elkészítése

1. Tészta főzése

Forralj sós vizet, és főzd a rigatonit al dente állagúra a csomagolás szerint. Szűrd le, tedd félre.

2. Húsos szósz elkészítése

Egy nagyobb serpenyőben hevíts olívaolajat, dinszteld meg a hagymát és fokhagymát. Add hozzá a darált húst, pirítsd barnára, majd keverd bele a paradicsomokat, a sűrített paradicsomot és a fűszereket. Alacsony lángon főzd 15-20 percig.

3. Besamelmártás

Egy másik lábasban olvaszd meg a vajat, keverd bele a lisztet, majd fokozatosan add hozzá a tejet, közben folyamatosan keverve. Főzd sűrűre, majd ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

4. Rétegezés

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy nagyobb hőálló tálban keverd össze a tésztát a húsos szósszal és 100 g reszelt mozzarellával.

Tedd az első réteget a tál aljára, kanalazd rá a ricottát, majd jöhet a második adag húsos tészta. Öntsd le a besamellel, simítsd el, és szórd meg a maradék mozzarellával és parmezánnal.

5. Sütés

Süsd kb. 25-30 percig, amíg szép aranybarna és buborékos lesz a teteje.

6. Pihentetés és tálalás

Hagyd 5-10 percet pihenni, hogy szépen szeletelhető legyen. Friss bazsalikommal tálalhatod.

Tipp tálaláshoz és tároláshoz

Ez a húsos rakott tészta fantasztikusan porciózható, hűtőben 2-3 napig eláll, újramelegítve is finom. Ha marad, akár le is fagyaszthatod. Vendégvárónak, előre főzéshez is ideális.

Oszd meg Facebookon

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyerekbarát nasi ötletek

Finom, tápláló ötletek, amiket a gyerekek is imádnak.

Francia póréhagymás pite sajttal

Francia póréhagymás pite sajttal

Olvasási idő: 2 percA póréhagymás pite igazi francia klasszikus. Vajban párolt póréhagyma, krémes tojásos-tejszínes alap és olvadt sajt találkozik egy ropogós tésztában. Tökéletes brunchra, könnyű vacsorára vagy egy piknikre is. Infók Adag: 6–8 szelet Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 30 perc Francia póréhagymás pite hozzávalói 1 csomag leveles tészta 2 szál póréhagyma 3 evőkanál vaj 3 tojás 200 ml tejszín (vagy görög joghurt light verzióban) 150 g reszelt sajt (Gruyère, cheddar vagy trappista) Só, bors ízlés szerint Csipet szerecsendió (opcionális) Francia póréhagymás pite elkészítése 1. Előmelegítés Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. 2. Tészta előkészítése A leveles tésztát nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy piteformát. A tészta alját szurkáld meg villával, hogy ne púposodjon fel. 3. Póréhagyma dinsztelése A póréhagymát karikázd fel, és vajon párold puhára 5-6 perc alatt. 4. Töltelék elkészítése Egy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, reszelt sajtot, sót, borsot és egy csipet szerecsendiót. Keverd bele a megpárolt póréhagymát.

Francia lecsó

Francia lecsó

Olvasási idő: 2 percA ratatouille (francia lecsó), vagy más néven Confit Byaldi, a francia Provence régió ikonikus zöldségraguja. Ebben a modern verzióban a vékonyra szeletelt padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom és hagyma egy gyönyörű spirálba vagy sorba rendezve, sűrű paradicsomszószban sül puhára. Nemcsak gyönyörű, de elképesztően egészséges, rostban gazdag és ízekkel teli. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 1,5 óra Francia lecsó hozzávalói A zöldségekhez 1 nagy padlizsán, vékonyra szeletelve 2 közepes cukkini, vékonyra szeletelve 1 nagy kaliforniai paprika (piros), vékony csíkokra vágva 2 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve 1 nagy hagyma, vékony karikákra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 3-4 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál kakukkfű (friss vagy szárított) Só, bors ízlés szerint Friss bazsalikom a tálaláshoz (opcionális) A paradicsomszószhoz 400 g konzerv darabolt paradicsom 1 gerezd fokhagyma, aprítva 2 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál cukor Só, bors ízlés szerint Ratatouille elkészítése 1. Paradicsomszósz alap Egy serpenyőben melegítsd az olívaolajat. Pirítsd meg a

Paprikás csirke póréhagymával

Paprikás csirke póréhagymával

Olvasási idő: 2 percA paprikás csirke póréhagymával egy gyors, hétköznapi kedvenc, ami krémes, fűszeres, mégis könnyed. A póréhagyma enyhe édessége, a paprika füstös zamata és a selymes tejfölös szósz együtt egy tökéletes, laktató ebédet vagy vacsorát alkot. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25 perc Paprikás csirke hozzávalói 500 g csirkemellfilé 2 szál póréhagyma 1 evőkanál olaj 2 evőkanál fűszerpaprika 1 evőkanál liszt (elhagyható vagy helyettesíthető) 250 ml csirkealaplé (vagy víz) 100 ml tejföl (vagy görög joghurt) Só, bors ízlés szerint Paprikás csirke elkészítése 1. Előkészítés A csirkemellet vágd falatnyi kockákra, a póréhagymát karikázd fel. 2. Csirke pirítása Hevíts olajat egy serpenyőben, és pirítsd a csirkemell darabokat aranybarnára. Ha megpirult, szedd ki egy tányérra. 3. Póréhagyma dinsztelése Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg a póréhagymát pár perc alatt. 4. Szósz alap Szórd meg a hagymát paprikával és liszttel, gyorsan keverd össze. Öntsd fel az alaplével, keverd simára, majd forrald fel.

Pad Thai

Pad Thai

Olvasási idő: 2 percA Pad Thai Thaiföld legismertebb street food klasszikusa. Rizstészta, ropogós mogyoró, friss lime, babcsíra, zöldhagyma, és egy mennyei tamarindos-mézes-fűszeres szósz, amitől egyszerre édes, sós, savanykás és enyhén csípős. Ráadásul 30 perc alatt kész! Infók Adag: 2–3 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 10 perc Pad Thai hozzávalói Szószhoz 3 evőkanál tamarind paszta 3 evőkanál halszósz (vagy szójaszósz, ha vegán) 3 evőkanál barna cukor vagy pálmacukor 1 evőkanál szójaszósz 1 evőkanál lime-lé 1/2 teáskanál chilipehely (opcionális) Tésztához 200 g rizstészta 2 evőkanál olaj (szezámolaj is jó) 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 kis salotta hagyma (vagy lilahagyma), aprítva 200 g garnéla, csirkemell vagy tofu 2 tojás, enyhén felverve 100 g babcsíra 2 szál újhagyma, felkarikázva 15 g friss koriander (opcionális) 2 evőkanál sótlan földimogyoró, durvára vágva Lime gerezdek tálaláshoz Pad Thai elkészítése 1. Szósz elkészítése Egy kis tálban keverd össze a tamarind pasztát, halszószt, cukrot, szójaszószt, lime levét és chiliport. Addig

Lángos

Klasszikus lángos

Olvasási idő: 2 percA lángos a magyar nyár megkerülhetetlen street foodja. Kívül aranybarnára sült, ropogós, belül foszlósan puha. Az illata már messziről hívogat, különösen fokhagymásan, tejföllel és sajttal megpakolva. Néha belefér egy kis bűnözés – és teljes szívvel meg is éri. Infók Adag: 6–8 darab Aktív idő: 30-45 perc Passzív idő: 1 óra Klasszikus lángos hozzávalói 500 g liszt 300 ml langyos víz 20 g friss élesztő (vagy 7 g szárított) 1 teáskanál cukor 1 teáskanál só 150 g natúr joghurt Olaj a sütéshez Tálaláshoz Fokhagymás olaj (zúzott fokhagyma + olaj) Tejföl Reszelt sajt Klasszikus lángos elkészítése 1. Élesztő felfuttatása Langyos vízben oldd fel a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10–15 percig, amíg szépen felhabosodik. 2. Tészta dagasztása A lisztet tedd egy nagy tálba, keverd össze a sóval. Add hozzá az élesztős vizet és a joghurtot. Dagaszd sima, rugalmas tésztává. Ha kell, adj még egy pici lisztet vagy vizet. 3.

Toszkán pestós csirke

Toszkán pestós csirke

Olvasási idő: 2 percA pestós csirke egy mediterrán hangulatú, roppant egyszerű, mégis különleges ebéd vagy vacsora. A szaftos csirkemell bazsalikomos pestóval, olvadó mozzarellával és zamatos koktélparadicsommal összesütve tökéletes választás, ha gyors, egészséges, mégis ínycsiklandó ételt szeretnél. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25 perc Pestós csirke hozzávalói 4 db csirkemellfilé (kb. 700 g) Só, bors ízlés szerint 2 evőkanál olívaolaj 50 g bazsalikomos pesto (házi vagy bolti) 300 g koktélparadicsom, félbevágva 120 g reszelt mozzarella 30 g reszelt parmezán Friss bazsalikom a tálaláshoz (opcionális) Pestós csirke elkészítése 1. Előkészítés Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. 2. Csirkemell pirítása Sózd, borsozd a csirkemelleket mindkét oldalon. Forrósítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és süsd a csirkét közepes-magas lángon oldalanként 4–5 percig, míg aranybarna kéreg képződik rajta. 3. Összeállítás Tedd a megpirított csirkét egy hőálló tálba. Kend meg mindegyiket bazsalikomos pestóval. Szórd rá a félbevágott koktélparadicsomot, majd szórd meg mozzarellával és parmezánnal.