Ez a húsos rakott tészta olyan comfort food, ami minden alkalommal sikert arat – legyen szó hétvégi családi ebédről vagy baráti összejövetelről. A rigatoni tészta al dente állagra főzve, szaftos darált húsos-paradicsomos szósszal rétegezve, lágy ricottával, olvadt mozzarellával és gazdag, házi besamelmártással a tetején. A végén egy adag parmezán koronázza meg, amitől aranybarnára sül, buborékosra pirul – és ellenállhatatlanul finom lesz.
Infók
- Adag: 6-8 főre
- Aktív idő: 45-50 perc
- Passzív idő: 15-20 perc
Húsos rakott tészta hozzávalói
Alap
- 500 g rigatoni tészta
- 500 g darált marha- vagy pulykahús
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 800 g darabolt paradicsom (konzerv)
- 400 g passzírozott paradicsom
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál cukor
- Só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- Sajtok, rétegezéshez:
- 250 g ricotta
- 250 g reszelt mozzarella
- 50 g reszelt parmezán
Besamelmártáshoz
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- Só, bors
- Csipetnyi szerecsendió (opcionális)
Húsos rakott tészta elkészítése
1. Tészta főzése
Forralj sós vizet, és főzd a rigatonit al dente állagúra a csomagolás szerint. Szűrd le, tedd félre.
2. Húsos szósz elkészítése
Egy nagyobb serpenyőben hevíts olívaolajat, dinszteld meg a hagymát és fokhagymát. Add hozzá a darált húst, pirítsd barnára, majd keverd bele a paradicsomokat, a sűrített paradicsomot és a fűszereket. Alacsony lángon főzd 15-20 percig.
3. Besamelmártás
Egy másik lábasban olvaszd meg a vajat, keverd bele a lisztet, majd fokozatosan add hozzá a tejet, közben folyamatosan keverve. Főzd sűrűre, majd ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.
4. Rétegezés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy nagyobb hőálló tálban keverd össze a tésztát a húsos szósszal és 100 g reszelt mozzarellával.
Tedd az első réteget a tál aljára, kanalazd rá a ricottát, majd jöhet a második adag húsos tészta. Öntsd le a besamellel, simítsd el, és szórd meg a maradék mozzarellával és parmezánnal.
5. Sütés
Süsd kb. 25-30 percig, amíg szép aranybarna és buborékos lesz a teteje.
6. Pihentetés és tálalás
Hagyd 5-10 percet pihenni, hogy szépen szeletelhető legyen. Friss bazsalikommal tálalhatod.
Tipp tálaláshoz és tároláshoz
Ez a húsos rakott tészta fantasztikusan porciózható, hűtőben 2-3 napig eláll, újramelegítve is finom. Ha marad, akár le is fagyaszthatod. Vendégvárónak, előre főzéshez is ideális.