Francia lecsó

Publikálva:
2025.09.22.
Frissítve:
2025.06.25.
Frissítve:
2025.06.25.
Olvasási idő: 2 perc
Nassolj okosan!

Snackek akár edzés mellé is.

Francia lecsó

A ratatouille (francia lecsó), vagy más néven Confit Byaldi, a francia Provence régió ikonikus zöldségraguja. Ebben a modern verzióban a vékonyra szeletelt padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom és hagyma egy gyönyörű spirálba vagy sorba rendezve, sűrű paradicsomszószban sül puhára. Nemcsak gyönyörű, de elképesztően egészséges, rostban gazdag és ízekkel teli.

Infók

  • Adag: 4 főre
  • Aktív idő: 30 perc
  • Passzív idő: 1,5 óra

Francia lecsó hozzávalói

A zöldségekhez

  • 1 nagy padlizsán, vékonyra szeletelve
  • 2 közepes cukkini, vékonyra szeletelve
  • 1 nagy kaliforniai paprika (piros), vékony csíkokra vágva
  • 2 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve
  • 1 nagy hagyma, vékony karikákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál kakukkfű (friss vagy szárított)
  • Só, bors ízlés szerint
  • Friss bazsalikom a tálaláshoz (opcionális)

A paradicsomszószhoz

  • 400 g konzerv darabolt paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • Só, bors ízlés szerint

Ratatouille elkészítése

1. Paradicsomszósz alap

Egy serpenyőben melegítsd az olívaolajat. Pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a darabolt paradicsomot, sót, borsot és cukrot. Főzd 10–15 percig, amíg kissé besűrűsödik. Öntsd a szószt egy hőálló tál aljára.

2. Zöldségek előkészítése

A padlizsánt, cukkinit, paprikát, paradicsomot és hagymát vágd vékony szeletekre vagy csíkokra.

3. Összeállítás

A paradicsomszósz tetejére rendezd a zöldségszeleteket váltakozó sorrendben (pl. padlizsán-cukkini-paprika-paradicsom-hagyma), körkörösen vagy sorban.

4. Fűszerezés

Szórd meg kakukkfűvel, sózd, borsozd, majd locsold meg olívaolajjal.

5. Sütés

Fedd le alufóliával, és süsd 150°C-on kb. 1,5 órán át. Az utolsó 20 percre vedd le a fóliát, hogy a teteje enyhén karamellizálódjon.

6. Tálalás

Kicsit hagyd hűlni, majd friss bazsalikommal megszórva tálald. Köretként is tökéletes, de önmagában is isteni.

Tipp tálaláshoz és tároláshoz

Köretként: grillezett húsok, hal vagy csirke mellé.

Vegán főételként: teljes kiőrlésű kuszkusszal, bulgurral vagy quinoával.

Tárolás: hűtőben 3 napig eláll, melegítve is szuper.

Oszd meg Facebookon

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyerekbarát nasi ötletek

Finom, tápláló ötletek, amiket a gyerekek is imádnak.

Francia póréhagymás pite sajttal

Francia póréhagymás pite sajttal

Olvasási idő: 2 percA póréhagymás pite igazi francia klasszikus. Vajban párolt póréhagyma, krémes tojásos-tejszínes alap és olvadt sajt találkozik egy ropogós tésztában. Tökéletes brunchra, könnyű vacsorára vagy egy piknikre is. Infók Adag: 6–8 szelet Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 30 perc Francia póréhagymás pite hozzávalói 1 csomag leveles tészta 2 szál póréhagyma 3 evőkanál vaj 3 tojás 200 ml tejszín (vagy görög joghurt light verzióban) 150 g reszelt sajt (Gruyère, cheddar vagy trappista) Só, bors ízlés szerint Csipet szerecsendió (opcionális) Francia póréhagymás pite elkészítése 1. Előmelegítés Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. 2. Tészta előkészítése A leveles tésztát nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy piteformát. A tészta alját szurkáld meg villával, hogy ne púposodjon fel. 3. Póréhagyma dinsztelése A póréhagymát karikázd fel, és vajon párold puhára 5-6 perc alatt. 4. Töltelék elkészítése Egy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, reszelt sajtot, sót, borsot és egy csipet szerecsendiót. Keverd bele a megpárolt póréhagymát.

Paprikás csirke póréhagymával

Paprikás csirke póréhagymával

Olvasási idő: 2 percA paprikás csirke póréhagymával egy gyors, hétköznapi kedvenc, ami krémes, fűszeres, mégis könnyed. A póréhagyma enyhe édessége, a paprika füstös zamata és a selymes tejfölös szósz együtt egy tökéletes, laktató ebédet vagy vacsorát alkot. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25 perc Paprikás csirke hozzávalói 500 g csirkemellfilé 2 szál póréhagyma 1 evőkanál olaj 2 evőkanál fűszerpaprika 1 evőkanál liszt (elhagyható vagy helyettesíthető) 250 ml csirkealaplé (vagy víz) 100 ml tejföl (vagy görög joghurt) Só, bors ízlés szerint Paprikás csirke elkészítése 1. Előkészítés A csirkemellet vágd falatnyi kockákra, a póréhagymát karikázd fel. 2. Csirke pirítása Hevíts olajat egy serpenyőben, és pirítsd a csirkemell darabokat aranybarnára. Ha megpirult, szedd ki egy tányérra. 3. Póréhagyma dinsztelése Ugyanabban a serpenyőben dinszteld meg a póréhagymát pár perc alatt. 4. Szósz alap Szórd meg a hagymát paprikával és liszttel, gyorsan keverd össze. Öntsd fel az alaplével, keverd simára, majd forrald fel.

Pad Thai

Pad Thai

Olvasási idő: 2 percA Pad Thai Thaiföld legismertebb street food klasszikusa. Rizstészta, ropogós mogyoró, friss lime, babcsíra, zöldhagyma, és egy mennyei tamarindos-mézes-fűszeres szósz, amitől egyszerre édes, sós, savanykás és enyhén csípős. Ráadásul 30 perc alatt kész! Infók Adag: 2–3 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 10 perc Pad Thai hozzávalói Szószhoz 3 evőkanál tamarind paszta 3 evőkanál halszósz (vagy szójaszósz, ha vegán) 3 evőkanál barna cukor vagy pálmacukor 1 evőkanál szójaszósz 1 evőkanál lime-lé 1/2 teáskanál chilipehely (opcionális) Tésztához 200 g rizstészta 2 evőkanál olaj (szezámolaj is jó) 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 kis salotta hagyma (vagy lilahagyma), aprítva 200 g garnéla, csirkemell vagy tofu 2 tojás, enyhén felverve 100 g babcsíra 2 szál újhagyma, felkarikázva 15 g friss koriander (opcionális) 2 evőkanál sótlan földimogyoró, durvára vágva Lime gerezdek tálaláshoz Pad Thai elkészítése 1. Szósz elkészítése Egy kis tálban keverd össze a tamarind pasztát, halszószt, cukrot, szójaszószt, lime levét és chiliport. Addig

Lángos

Klasszikus lángos

Olvasási idő: 2 percA lángos a magyar nyár megkerülhetetlen street foodja. Kívül aranybarnára sült, ropogós, belül foszlósan puha. Az illata már messziről hívogat, különösen fokhagymásan, tejföllel és sajttal megpakolva. Néha belefér egy kis bűnözés – és teljes szívvel meg is éri. Infók Adag: 6–8 darab Aktív idő: 30-45 perc Passzív idő: 1 óra Klasszikus lángos hozzávalói 500 g liszt 300 ml langyos víz 20 g friss élesztő (vagy 7 g szárított) 1 teáskanál cukor 1 teáskanál só 150 g natúr joghurt Olaj a sütéshez Tálaláshoz Fokhagymás olaj (zúzott fokhagyma + olaj) Tejföl Reszelt sajt Klasszikus lángos elkészítése 1. Élesztő felfuttatása Langyos vízben oldd fel a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10–15 percig, amíg szépen felhabosodik. 2. Tészta dagasztása A lisztet tedd egy nagy tálba, keverd össze a sóval. Add hozzá az élesztős vizet és a joghurtot. Dagaszd sima, rugalmas tésztává. Ha kell, adj még egy pici lisztet vagy vizet. 3.

Toszkán pestós csirke

Toszkán pestós csirke

Olvasási idő: 2 percA pestós csirke egy mediterrán hangulatú, roppant egyszerű, mégis különleges ebéd vagy vacsora. A szaftos csirkemell bazsalikomos pestóval, olvadó mozzarellával és zamatos koktélparadicsommal összesütve tökéletes választás, ha gyors, egészséges, mégis ínycsiklandó ételt szeretnél. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25 perc Pestós csirke hozzávalói 4 db csirkemellfilé (kb. 700 g) Só, bors ízlés szerint 2 evőkanál olívaolaj 50 g bazsalikomos pesto (házi vagy bolti) 300 g koktélparadicsom, félbevágva 120 g reszelt mozzarella 30 g reszelt parmezán Friss bazsalikom a tálaláshoz (opcionális) Pestós csirke elkészítése 1. Előkészítés Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. 2. Csirkemell pirítása Sózd, borsozd a csirkemelleket mindkét oldalon. Forrósítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és süsd a csirkét közepes-magas lángon oldalanként 4–5 percig, míg aranybarna kéreg képződik rajta. 3. Összeállítás Tedd a megpirított csirkét egy hőálló tálba. Kend meg mindegyiket bazsalikomos pestóval. Szórd rá a félbevágott koktélparadicsomot, majd szórd meg mozzarellával és parmezánnal.

Lecsó

Igazi magyar lecsó

Olvasási idő: 2 percA lecsó a magyar konyha egyik legkedveltebb, legegyszerűbb és legnyáriasabb étele. Édes paprikával, lédús paradicsommal, hagymával és fűszerpaprikával készül, opcionálisan füstölt kolbásszal. Pénztárcabarát, gyors, és ha húsmentesen készíted, akkor teljesen diétás és alakbarát. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 30 perc Lecsó hozzávalói 500 g kaliforniai vagy tölteni való paprika (lehet vegyes színű) – karikára vágva 400 g érett paradicsom, felkockázva 2 nagy vöröshagyma, félkarikára vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 100 g füstölt kolbász, karikázva (opcionális) 2 evőkanál olaj vagy zsír 1 evőkanál fűszerpaprika Só, bors ízlés szerint Lecsó elkészítése 1. Hagymás alap Hevítsd az olajat vagy zsírt egy nagy serpenyőben vagy lábasban. Dinszteld a hagymát 5 percig, amíg üveges lesz. 2. Fokhagyma és paprika Add hozzá a fokhagymát, keverj rajta egyet, majd mehet bele a paprika. Párold közepes lángon kb. 10 percig, amíg kissé megpuhul. 3. Paprikázás és paradicsom Vedd le a tűzről, szórd rá