A ratatouille (francia lecsó), vagy más néven Confit Byaldi, a francia Provence régió ikonikus zöldségraguja. Ebben a modern verzióban a vékonyra szeletelt padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom és hagyma egy gyönyörű spirálba vagy sorba rendezve, sűrű paradicsomszószban sül puhára. Nemcsak gyönyörű, de elképesztően egészséges, rostban gazdag és ízekkel teli.
Infók
- Adag: 4 főre
- Aktív idő: 30 perc
- Passzív idő: 1,5 óra
Francia lecsó hozzávalói
A zöldségekhez
- 1 nagy padlizsán, vékonyra szeletelve
- 2 közepes cukkini, vékonyra szeletelve
- 1 nagy kaliforniai paprika (piros), vékony csíkokra vágva
- 2 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve
- 1 nagy hagyma, vékony karikákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál kakukkfű (friss vagy szárított)
- Só, bors ízlés szerint
- Friss bazsalikom a tálaláshoz (opcionális)
A paradicsomszószhoz
- 400 g konzerv darabolt paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- Só, bors ízlés szerint
Ratatouille elkészítése
1. Paradicsomszósz alap
Egy serpenyőben melegítsd az olívaolajat. Pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a darabolt paradicsomot, sót, borsot és cukrot. Főzd 10–15 percig, amíg kissé besűrűsödik. Öntsd a szószt egy hőálló tál aljára.
2. Zöldségek előkészítése
A padlizsánt, cukkinit, paprikát, paradicsomot és hagymát vágd vékony szeletekre vagy csíkokra.
3. Összeállítás
A paradicsomszósz tetejére rendezd a zöldségszeleteket váltakozó sorrendben (pl. padlizsán-cukkini-paprika-paradicsom-hagyma), körkörösen vagy sorban.
4. Fűszerezés
Szórd meg kakukkfűvel, sózd, borsozd, majd locsold meg olívaolajjal.
5. Sütés
Fedd le alufóliával, és süsd 150°C-on kb. 1,5 órán át. Az utolsó 20 percre vedd le a fóliát, hogy a teteje enyhén karamellizálódjon.
6. Tálalás
Kicsit hagyd hűlni, majd friss bazsalikommal megszórva tálald. Köretként is tökéletes, de önmagában is isteni.
Tipp tálaláshoz és tároláshoz
Köretként: grillezett húsok, hal vagy csirke mellé.
Vegán főételként: teljes kiőrlésű kuszkusszal, bulgurral vagy quinoával.
Tárolás: hűtőben 3 napig eláll, melegítve is szuper.