A házi pesto tökéletesen megidézi az olasz konyha lendületét: friss bazsalikom, pirított fenyőmag és érlelt parmezán egy könnyű, olívaolajos krémben. Laktató, de mégis könnyű – ideális tiszta, pirítós, saláta vagy grillezett zöldségfeltétként is. Az elkészítése gyors és egyszerű, miközben igazi ízbomba lesz belőle.
Infók
- Adag: 4 adag
- Aktív idő: 15–20 perc
- Passzív idő: nincs
Házi pesto hozzávalói
- 50 g friss bazsalikomlevél
- 50 g reszelt parmezán
- 120 ml extra szűz olívaolaj
- 50 g fenyőmag
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Házi pesto elkészítése
1. Bazsalikom előkészítése
Mosd meg a bazsalikomleveleket, és csöpögtesd le vagy törölgesd szárazra.
2. Fenyőmag pirítása
Száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon a fenyőmagot, amíg illatos lesz és halványan aranybarna (vigyázz, gyorsan megbarnul).
3. Alap összetevők turmixolása
Tedd a bazsalikomot, pirított fenyőmagot, fokhagymát a robotgépbe vagy turmixba, és dolgozd simára.
4. Olívaolaj hozzáadása
A gép működése közben folyamatosan öntsd bele az olívaolajat, amíg krémes állagot kapsz.
5. Parmezán és fűszerezés
Keverd bele a parmezánt, sózd, borsozd ízlés szerint.
6. Tárolás
Tedd üvegbe, és önts a tetejére egy kevés olívaolajat, hogy ne barnuljon. Hűtőben így akár egy hétig eláll.
Felhasználási javaslatok és tippek
Fitnesz verzió: használhatsz parmezán helyett reszelt fetát vagy krémsajtot, hogy csökkentsd a zsírtartalmat.
Más maggal: fenyőmag helyett diót vagy mandulát is használhatsz.
Alternatív fűszerek: néhány petrezselyem- vagy korianderlevél eltérő karaktert ad.
Felhasználás: keverd meleg főtt tésztához kevés főzővízzel, kanalazd pirítósra, vagy locsold sült zöldségre, grillezett csirkére.