Ez a házi hummusz a növényi alapú, krémes csodák egyik legismertebb sztárja – nem véletlenül. Krémes csicseriborsó, citromlé, tahini és fokhagyma alkotják az alapot, amit egy kis római kömény és olívaolaj tesz igazán karakteressé. Akár friss zöldségek mellé mártogatósnak, pitával vagy szendvicskrémként használod, garantáltan feldobja az étkezést. Villámgyorsan elkészíthető, mégis különleges és tápláló.
Infók
- Adag: 4-6 főre
- Aktív idő: 10-15 perc
- Passzív idő: nincs
Házi hummusz hozzávalói
- 1 konzerv (kb. 450 g) csicseriborsó, lecsöpögtetve, átmosva
- 60 ml friss citromlé (kb. 1 nagyobb citromból)
- 60 g tahini (szezámpaszta)
- 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj + a tálaláshoz
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- Só ízlés szerint
- 2-3 evőkanál víz (az állaghoz)
- 1 csipet őrölt paprika (tálaláshoz)
Házi hummusz elkészítése
1. Alap előkészítése
A csicseriborsót szűrd le és öblítsd át. Ha nagyon krémes hummuszt szeretnél, főzd 15-20 percig, vagy hámozd le a héját (opcionális, de segít a textúrában).
2. Alap krémesítése
Tedd a tahinit és a citromlevet aprítógépbe vagy turmixgépbe, és dolgozd össze kb. 1 percig, amíg világos, sima krémet kapsz.
3. Ízesítés
Add hozzá az olívaolajat, fokhagymát, római köményt, egy csipet sót, és újra dolgozd össze.
4. Csicseriborsó hozzáadása
Tedd bele a csicseriborsó felét, és mixeld simára. Ezután add hozzá a másik felét is, és dolgozd addig, amíg szinte teljesen krémes lesz.
5. Állag beállítása
Folyamatos keverés mellett önts hozzá 2-3 evőkanál vizet, amíg a kívánt állagot eléri.
6. Kóstolás, tálalás
Kóstold meg, állítsd be az ízeket (só, citromlé, kömény), majd tálalás előtt csorgass rá egy kevés olívaolajat, és szórd meg paprikával.
Tipp tálaláshoz és tároláshoz
A házi hummusz kiváló zöldségmártogatósnak, pitával, saláták mellé vagy akár szendvicskrémként. Hűtőben 4-5 napig is eláll, így előre is elkészíthető. Tálalhatod petrezselyemmel, egész csicseriborsóval vagy chili szósszal is – csak fantázia kérdése!