Házi hummusz

Publikálva:
2025.05.22.
Frissítve:
2025.05.10.
Frissítve:
2025.05.10.
Olvasási idő: 2 perc
Nassolj okosan!

Snackek akár edzés mellé is.

Házi hummusz

Ez a házi hummusz a növényi alapú, krémes csodák egyik legismertebb sztárja – nem véletlenül. Krémes csicseriborsó, citromlé, tahini és fokhagyma alkotják az alapot, amit egy kis római kömény és olívaolaj tesz igazán karakteressé. Akár friss zöldségek mellé mártogatósnak, pitával vagy szendvicskrémként használod, garantáltan feldobja az étkezést. Villámgyorsan elkészíthető, mégis különleges és tápláló.

Infók

  • Adag: 4-6 főre
  • Aktív idő: 10-15 perc
  • Passzív idő: nincs

Házi hummusz hozzávalói

  • 1 konzerv (kb. 450 g) csicseriborsó, lecsöpögtetve, átmosva
  • 60 ml friss citromlé (kb. 1 nagyobb citromból)
  • 60 g tahini (szezámpaszta)
  • 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj + a tálaláshoz
  • ½ teáskanál őrölt római kömény
  • Só ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál víz (az állaghoz)
  • 1 csipet őrölt paprika (tálaláshoz)

Házi hummusz elkészítése

1. Alap előkészítése

A csicseriborsót szűrd le és öblítsd át. Ha nagyon krémes hummuszt szeretnél, főzd 15-20 percig, vagy hámozd le a héját (opcionális, de segít a textúrában).

2. Alap krémesítése

Tedd a tahinit és a citromlevet aprítógépbe vagy turmixgépbe, és dolgozd össze kb. 1 percig, amíg világos, sima krémet kapsz.

3. Ízesítés

Add hozzá az olívaolajat, fokhagymát, római köményt, egy csipet sót, és újra dolgozd össze.

4. Csicseriborsó hozzáadása

Tedd bele a csicseriborsó felét, és mixeld simára. Ezután add hozzá a másik felét is, és dolgozd addig, amíg szinte teljesen krémes lesz.

5. Állag beállítása

Folyamatos keverés mellett önts hozzá 2-3 evőkanál vizet, amíg a kívánt állagot eléri.

6. Kóstolás, tálalás

Kóstold meg, állítsd be az ízeket (só, citromlé, kömény), majd tálalás előtt csorgass rá egy kevés olívaolajat, és szórd meg paprikával.

Tipp tálaláshoz és tároláshoz

A házi hummusz kiváló zöldségmártogatósnak, pitával, saláták mellé vagy akár szendvicskrémként. Hűtőben 4-5 napig is eláll, így előre is elkészíthető. Tálalhatod petrezselyemmel, egész csicseriborsóval vagy chili szósszal is – csak fantázia kérdése!

Oszd meg Facebookon

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyerekbarát nasi ötletek

Finom, tápláló ötletek, amiket a gyerekek is imádnak.

Házi krémsajt

Házi krémsajt

Olvasási idő: 2 percA házi krémsajt nemcsak sokkal finomabb, de garantáltan adalékmentes is. Az alap túró, olvasztott vaj, sajt és tejföl krémes, kenhető állagot ad, amit ízesíthetsz fokhagymával vagy zöldfűszerekkel. Pirítósra, szendvicsbe, mártogatósnak – tökéletes bármikor! Infók Adag: kb. 4 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 2-3 óra hűtés (opcionális, de az állagnak jót tesz) Házi krémsajt hozzávalói 250 g túró (minél zsírosabb, annál krémesebb – ha száraz, adj hozzá 1-2 evőkanál tejszínt) 150 g vaj 100 g reszelt sajt (pl. Trappista vagy más jól olvadó sajt) 100 ml tejföl 1 gerezd fokhagyma (opcionális) só, bors ízlés szerint Házi krémsajt elkészítése 1. Túrós alap elkészítése Tedd a túrót egy tálba, és villával törd össze, hogy krémesebb legyen. Ha túl száraz, adj hozzá egy kis tejszínt. 2. Vaj olvasztása Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, majd húzd le a tűzről. 3. Sajt beleolvasztása Szórd bele a reszelt sajtot az olvasztott vajba, és keverd,

Energia golyó

Energia golyó

Olvasási idő: 2 percEzek a energia golyók igazi szupersnackek: tele vannak rosttal, egészséges zsírokkal és természetes energiával. Zabpehely, magvak, mogyoró- vagy mandulavaj és egy leheletnyi fahéj – egyszerűen nem lehet betelni velük! Tökéletes rohanós napokra, edzés utáni falatnak vagy akár tízóraira is. Infók Adag: 12 golyó Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 15 perc hűtés (opcionális, de ajánlott a formázáshoz és a dermedéshez) Energia golyók hozzávalói 150 g zabpehely 125 g mandulavaj vagy mogyoróvaj 80 g méz vagy juharszirup 30 g őrölt lenmag 30 g chia mag 50 g étcsokoládé csepp (opcionális, de nagyon ajánlott) 1 teáskanál vanília kivonat 1/2 teáskanál fahéj 1 csipet só Energia golyók elkészítése 1. Keverés Egy nagy keverőtálban keverd össze a zabpelyhet, mandulavajat, mézet (vagy juharszirupot), lenmagot, chia magot, csokicseppet, vaníliát, fahéjat és sót. 2. Formázás Nedves kézzel formázz kb. 2,5 cm-es golyókat. Ha túl ragacsos, tedd hűtőbe 10-15 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. 3. Hűtés Helyezd

Görög saláta

Görög saláta

Olvasási idő: < 1 percEz a klasszikus görög saláta tökéletes választás, ha gyorsan szeretnél valami frisset, egészségeset és ízekben gazdagot az asztalra. Zamatos paradicsom, ropogós uborka és paprika, sós feta sajt, karakteres olívabogyó, mindez egy egyszerű, de nagyszerű olívaolajos-ecetes öntettel megkoronázva. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: nincs Görög saláta hozzávalói 4 közepes paradicsom, felkockázva 1 kígyóuborka, felkarikázva 1 zöld kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve 150 g feta sajt, kockázva vagy morzsolva 80 g kalamata olívabogyó Öntethez 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 1 evőkanál vörösborecet 1 teáskanál szárított oregánó Só, bors ízlés szerint Görög saláta elkészítése 1. Zöldségek előkészítése A paradicsomot, uborkát, paprikát és lilahagymát egy nagy salátástálba tesszük. 2. Feltétek hozzáadása Hozzáadjuk a fetát és az olívabogyót. 3. Öntet elkészítése Az olívaolajat és a vörösborecetet a salátára locsoljuk, megszórjuk oregánóval, sóval és borssal. 4. Összeforgatás és tálalás Óvatosan összeforgatjuk, hogy a feta ne törjön

Mediterrán quinoa saláta

Mediterrán quinoa saláta

Olvasási idő: 2 percEz a mediterrán quinoa saláta tökéletes választás, ha valami könnyű, mégis tápláló ételre vágysz. Friss zöldségek, sós feta, karakteres olívabogyó és a puha quinoa tökéletesen harmonizálnak. Egy kis citromos-olívás öntet megkoronázza, és kész is a nyár egyik legjobb salátája. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 0–120 perc hűtés (ízek összeéréséhez) Mediterrán quinoa saláta hozzávalói 200 g quinoa (kb. 1 bögre) 480 ml víz (2 bögre) 1 közepes kígyóuborka, felkockázva 250 g koktélparadicsom, félbevágva 1 kis lilahagyma, apróra vágva 1 kaliforniai paprika, felkockázva 50 g magozott kalamata olívabogyó, felszeletelve 100 g feta sajt, morzsolva 15 g friss petrezselyem, finomra vágva Az öntethez 2 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál citromlé 1 teáskanál vörösborecet Só, bors ízlés szerint Mediterrán quinoa saláta elkészítése 1. Quinoa megfőzése A quinoát hideg vízben alaposan mosd át, majd tedd egy lábasba 2 rész vízzel. Forrald fel, majd takarékon, fedő alatt főzd kb. 15 percig, míg

Rusztikus guacamole

Rusztikus guacamole

Olvasási idő: 2 percEz a rusztikus guacamole igazi textúrában gazdag, friss és krémes dip. Krémes avokádó, ropogós zöldhagymával, lédús paradicsommal, lime-mal és friss korianderrel – ez a guacamole olyan, aminek garantáltan nem lehet ellenállni. Tökéletes tortilla chipsszel, tacóba, vagy akár zöldségek mellé. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 15-20 perc Passzív idő: nincs Rusztikus guacamole hozzávalói 3 érett avokádó 1 közepes paradicsom (magja és leve kivágva), felkockázva 3 szál újhagyma, vékonyra karikázva 2 lime leve (kb. 60 ml) 1/2 csokor friss koriander, durvára vágva (ízlés szerint) Só és frissen őrölt bors, ízlés szerint Egy kevés csípős szósz (opcionális) Rusztikus guacamole elkészítése 1. Avokádó előkészítése Az avokádót vágd félbe, magját távolítsd el, és egy kanál segítségével kanalazd ki a belsejét egy nagy tálba. Villával törd össze – nem kell pépesre, maradhat rusztikus, darabos. 2. Zöldségek hozzáadása Add hozzá a felkockázott paradicsomot, karikázott zöldhagymát, koriandert és a lime levét. 3. Fűszerezés Sózd, borsozd ízlés szerint,

Epres spenót saláta

Epres spenót saláta

Olvasási idő: < 1 percEz az epres spenótos saláta egy igazi vitaminbomba! Édes eper, krémes avokádó, sós feta vagy kecskesajt, ropogós mandula, mindez egy balzsamecetes-mézes öntettel. Frissítő, könnyű, mégis laktató – tökéletes egy gyors ebédhez vagy vacsi mellé. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: nincs Epres spenót saláta hozzávalói A salátához 150 g friss bébispenót 200 g eper, szeletelve 50 g kecskesajt vagy feta, morzsolva 50 g szeletelt mandula, pirítva 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve 1 érett avokádó, felkockázva Az öntethez 2 evőkanál extraszűz olívaolaj 1 evőkanál balzsamecet 1 teáskanál méz 1 teáskanál dijoni mustár Só, bors ízlés szerint Epres spenót saláta elkészítése 1. Saláta összeállítása Egy nagy salátástálban keverd össze a spenótot, epret, morzsolt sajtot, pirított mandulát, lilahagymát és avokádót. 2. Öntet elkészítése Egy kisebb tálban habverővel keverd össze az olívaolajat, balzsamecetet, mézet, dijoni mustárt, sót és borsot, míg egynemű lesz. 3. Tálalás Locsold meg a salátát az öntettel,