Ezek a energia golyók igazi szupersnackek: tele vannak rosttal, egészséges zsírokkal és természetes energiával. Zabpehely, magvak, mogyoró- vagy mandulavaj és egy leheletnyi fahéj – egyszerűen nem lehet betelni velük! Tökéletes rohanós napokra, edzés utáni falatnak vagy akár tízóraira is.
Infók
- Adag: 12 golyó
- Aktív idő: 15 perc
- Passzív idő: 15 perc hűtés (opcionális, de ajánlott a formázáshoz és a dermedéshez)
Energia golyók hozzávalói
- 150 g zabpehely
- 125 g mandulavaj vagy mogyoróvaj
- 80 g méz vagy juharszirup
- 30 g őrölt lenmag
- 30 g chia mag
- 50 g étcsokoládé csepp (opcionális, de nagyon ajánlott)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
Energia golyók elkészítése
1. Keverés
Egy nagy keverőtálban keverd össze a zabpelyhet, mandulavajat, mézet (vagy juharszirupot), lenmagot, chia magot, csokicseppet, vaníliát, fahéjat és sót.
2. Formázás
Nedves kézzel formázz kb. 2,5 cm-es golyókat. Ha túl ragacsos, tedd hűtőbe 10-15 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
3. Hűtés
Helyezd a golyókat sütőpapírral bélelt tálcára, majd tedd be a hűtőbe legalább 15-30 percre, hogy szépen megdermedjenek.
4. Tárolás
Zárható dobozban hűtőben 1 hétig, fagyasztóban 1 hónapig elállnak. Mindig kéznél lesz egy egészséges falat!
Tippek
Keverhetsz bele apróra vágott aszalt gyümölcsöt (pl. vörösáfonya vagy mazsola).
Diófélékkel is felturbózhatod: dió, mandula vagy kesudió darabokkal.
Ha extra fehérjére vágysz, 1-2 evőkanál fehérjeport is adhatsz hozzá.