Saláták, snackek és krémek

Friss saláták és egészséges snackek, amik könnyűek, mégis táplálók – főétkezéshez vagy két étkezés közé.

Nézz körül a saláták között

Házi krémsajt

Házi krémsajt

Olvasási idő: 2 percA házi krémsajt nemcsak sokkal finomabb, de garantáltan adalékmentes is. Az alap túró, olvasztott vaj, sajt és tejföl krémes, kenhető állagot ad, amit ízesíthetsz fokhagymával vagy zöldfűszerekkel. Pirítósra, szendvicsbe, mártogatósnak – tökéletes bármikor! Infók Adag: kb. 4 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 2-3 óra hűtés (opcionális, de az állagnak jót tesz) Házi krémsajt hozzávalói 250 g túró (minél zsírosabb, annál krémesebb – ha száraz, adj hozzá 1-2 evőkanál tejszínt) 150 g vaj 100 g reszelt sajt (pl. Trappista vagy más jól olvadó sajt) 100 ml tejföl 1 gerezd fokhagyma (opcionális) só, bors ízlés szerint Házi krémsajt elkészítése 1. Túrós alap elkészítése Tedd a túrót egy tálba, és villával törd össze, hogy krémesebb legyen. Ha túl száraz, adj hozzá egy kis tejszínt. 2. Vaj olvasztása Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, majd húzd le a tűzről. 3. Sajt beleolvasztása Szórd bele a reszelt sajtot az olvasztott vajba, és keverd,

Energia golyó

Energia golyó

Olvasási idő: 2 percEzek a energia golyók igazi szupersnackek: tele vannak rosttal, egészséges zsírokkal és természetes energiával. Zabpehely, magvak, mogyoró- vagy mandulavaj és egy leheletnyi fahéj – egyszerűen nem lehet betelni velük! Tökéletes rohanós napokra, edzés utáni falatnak vagy akár tízóraira is. Infók Adag: 12 golyó Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 15 perc hűtés (opcionális, de ajánlott a formázáshoz és a dermedéshez) Energia golyók hozzávalói 150 g zabpehely 125 g mandulavaj vagy mogyoróvaj 80 g méz vagy juharszirup 30 g őrölt lenmag 30 g chia mag 50 g étcsokoládé csepp (opcionális, de nagyon ajánlott) 1 teáskanál vanília kivonat 1/2 teáskanál fahéj 1 csipet só Energia golyók elkészítése 1. Keverés Egy nagy keverőtálban keverd össze a zabpelyhet, mandulavajat, mézet (vagy juharszirupot), lenmagot, chia magot, csokicseppet, vaníliát, fahéjat és sót. 2. Formázás Nedves kézzel formázz kb. 2,5 cm-es golyókat. Ha túl ragacsos, tedd hűtőbe 10-15 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. 3. Hűtés Helyezd

Görög saláta

Görög saláta

Olvasási idő: < 1 percEz a klasszikus görög saláta tökéletes választás, ha gyorsan szeretnél valami frisset, egészségeset és ízekben gazdagot az asztalra. Zamatos paradicsom, ropogós uborka és paprika, sós feta sajt, karakteres olívabogyó, mindez egy egyszerű, de nagyszerű olívaolajos-ecetes öntettel megkoronázva. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: nincs Görög saláta hozzávalói 4 közepes paradicsom, felkockázva 1 kígyóuborka, felkarikázva 1 zöld kaliforniai paprika, vékony csíkokra vágva 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve 150 g feta sajt, kockázva vagy morzsolva 80 g kalamata olívabogyó Öntethez 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 1 evőkanál vörösborecet 1 teáskanál szárított oregánó Só, bors ízlés szerint Görög saláta elkészítése 1. Zöldségek előkészítése A paradicsomot, uborkát, paprikát és lilahagymát egy nagy salátástálba tesszük. 2. Feltétek hozzáadása Hozzáadjuk a fetát és az olívabogyót. 3. Öntet elkészítése Az olívaolajat és a vörösborecetet a salátára locsoljuk, megszórjuk oregánóval, sóval és borssal. 4. Összeforgatás és tálalás Óvatosan összeforgatjuk, hogy a feta ne törjön

Mediterrán quinoa saláta

Mediterrán quinoa saláta

Olvasási idő: 2 percEz a mediterrán quinoa saláta tökéletes választás, ha valami könnyű, mégis tápláló ételre vágysz. Friss zöldségek, sós feta, karakteres olívabogyó és a puha quinoa tökéletesen harmonizálnak. Egy kis citromos-olívás öntet megkoronázza, és kész is a nyár egyik legjobb salátája. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 0–120 perc hűtés (ízek összeéréséhez) Mediterrán quinoa saláta hozzávalói 200 g quinoa (kb. 1 bögre) 480 ml víz (2 bögre) 1 közepes kígyóuborka, felkockázva 250 g koktélparadicsom, félbevágva 1 kis lilahagyma, apróra vágva 1 kaliforniai paprika, felkockázva 50 g magozott kalamata olívabogyó, felszeletelve 100 g feta sajt, morzsolva 15 g friss petrezselyem, finomra vágva Az öntethez 2 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál citromlé 1 teáskanál vörösborecet Só, bors ízlés szerint Mediterrán quinoa saláta elkészítése 1. Quinoa megfőzése A quinoát hideg vízben alaposan mosd át, majd tedd egy lábasba 2 rész vízzel. Forrald fel, majd takarékon, fedő alatt főzd kb. 15 percig, míg

Rusztikus guacamole

Rusztikus guacamole

Olvasási idő: 2 percEz a rusztikus guacamole igazi textúrában gazdag, friss és krémes dip. Krémes avokádó, ropogós zöldhagymával, lédús paradicsommal, lime-mal és friss korianderrel – ez a guacamole olyan, aminek garantáltan nem lehet ellenállni. Tökéletes tortilla chipsszel, tacóba, vagy akár zöldségek mellé. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 15-20 perc Passzív idő: nincs Rusztikus guacamole hozzávalói 3 érett avokádó 1 közepes paradicsom (magja és leve kivágva), felkockázva 3 szál újhagyma, vékonyra karikázva 2 lime leve (kb. 60 ml) 1/2 csokor friss koriander, durvára vágva (ízlés szerint) Só és frissen őrölt bors, ízlés szerint Egy kevés csípős szósz (opcionális) Rusztikus guacamole elkészítése 1. Avokádó előkészítése Az avokádót vágd félbe, magját távolítsd el, és egy kanál segítségével kanalazd ki a belsejét egy nagy tálba. Villával törd össze – nem kell pépesre, maradhat rusztikus, darabos. 2. Zöldségek hozzáadása Add hozzá a felkockázott paradicsomot, karikázott zöldhagymát, koriandert és a lime levét. 3. Fűszerezés Sózd, borsozd ízlés szerint,

Epres spenót saláta

Epres spenót saláta

Olvasási idő: < 1 percEz az epres spenótos saláta egy igazi vitaminbomba! Édes eper, krémes avokádó, sós feta vagy kecskesajt, ropogós mandula, mindez egy balzsamecetes-mézes öntettel. Frissítő, könnyű, mégis laktató – tökéletes egy gyors ebédhez vagy vacsi mellé. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: nincs Epres spenót saláta hozzávalói A salátához 150 g friss bébispenót 200 g eper, szeletelve 50 g kecskesajt vagy feta, morzsolva 50 g szeletelt mandula, pirítva 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve 1 érett avokádó, felkockázva Az öntethez 2 evőkanál extraszűz olívaolaj 1 evőkanál balzsamecet 1 teáskanál méz 1 teáskanál dijoni mustár Só, bors ízlés szerint Epres spenót saláta elkészítése 1. Saláta összeállítása Egy nagy salátástálban keverd össze a spenótot, epret, morzsolt sajtot, pirított mandulát, lilahagymát és avokádót. 2. Öntet elkészítése Egy kisebb tálban habverővel keverd össze az olívaolajat, balzsamecetet, mézet, dijoni mustárt, sót és borsot, míg egynemű lesz. 3. Tálalás Locsold meg a salátát az öntettel,

Cézár saláta

Cézár saláta

Olvasási idő: 2 percA cézár saláta egy igazi időtlen klasszikus, amit az egyszerű alapanyagok és a gazdag, selymes dresszing tesz ikonikus étellé. Friss ropogós római saláta, házi krémes cézár öntet, ropogós kruton és parmezán – ennél több nem is kell a boldogsághoz. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: kb. 20 perc Passzív idő: nincs Cézár saláta hozzávalói A salátához 1 nagy fej római saláta (vagy jégsaláta) 50 g kruton 50 g reszelt vagy forgácsolt parmezán A dresszinghez 1 tojássárgája 1 teáskanál dijoni mustár 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva) 2 db anchovy filé (elhagyható, de autentikus) 2 evőkanál citromlé 1 teáskanál Worcestershire szósz 60 ml olívaolaj 30 g reszelt parmezán Só, frissen őrölt bors ízlés szerint Cézár saláta elkészítése 1. Dresszing elkészítése Egy közepes tálban keverd össze a tojássárgáját, dijoni mustárt, fokhagymát és az apróra vágott anchovy filéket. Add hozzá a citromlevet és a Worcestershire szószt, majd keverd össze. Folyamatos keverés közben lassan csorgasd

Fetás tejfölös mártogatós

Fetás tejfölös mártogatós

Olvasási idő: < 1 percEz a fetás tejfölös mártogatós egyszerre krémes, sós, fokhagymás és frissítő. Csak pár alapanyag kell hozzá, és már kész is a tökéletes snack, legyen szó filmnézésről, vendégvárásról vagy csak egy gyors, alakbarát nasiról.  Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 10-15 perc Passzív idő: nincs Fetás tejfölös mártogatós hozzávalói 200 g feta sajt 200 g tejföl (12%-os vagy akár light) 3-4 gerezd fokhagyma Só (ízlés szerint) Frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint) Fetás tejfölös mártogatós elkészítése 1. Alap előkészítése A feta sajtot morzsold kisebb darabokra, hogy könnyebben krémesre keverhető legyen. 2. Krémesítés Tedd a fetát és a tejfölt egy nagyobb tálba. 3. Fűszerezés Nyomd bele a fokhagymát (vagy reszeld le), majd sózd, borsozd ízlés szerint. 4. Krém készítése Botmixerrel vagy konyhai robotgéppel dolgozd simára és krémesre. 5. Tálalás Tedd egy szép tálba, és már mehet is az asztalra. Tipp Plusz íz: keverhetsz bele friss zöldfűszereket, például kaprot, petrezselymet vagy metélőhagymát. Snack

Házi pesto

Házi pesto

Olvasási idő: 2 percA házi pesto tökéletesen megidézi az olasz konyha lendületét: friss bazsalikom, pirított fenyőmag és érlelt parmezán egy könnyű, olívaolajos krémben. Laktató, de mégis könnyű – ideális tiszta, pirítós, saláta vagy grillezett zöldségfeltétként is. Az elkészítése gyors és egyszerű, miközben igazi ízbomba lesz belőle. Infók Adag: 4 adag Aktív idő: 15–20 perc Passzív idő: nincs Házi pesto hozzávalói 50 g friss bazsalikomlevél 50 g reszelt parmezán 120 ml extra szűz olívaolaj 50 g fenyőmag 2 gerezd fokhagyma Só, frissen őrölt bors ízlés szerint Házi pesto elkészítése 1. Bazsalikom előkészítése Mosd meg a bazsalikomleveleket, és csöpögtesd le vagy törölgesd szárazra. 2. Fenyőmag pirítása Száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon a fenyőmagot, amíg illatos lesz és halványan aranybarna (vigyázz, gyorsan megbarnul). 3. Alap összetevők turmixolása Tedd a bazsalikomot, pirított fenyőmagot, fokhagymát a robotgépbe vagy turmixba, és dolgozd simára. 4. Olívaolaj hozzáadása A gép működése közben folyamatosan öntsd bele az olívaolajat, amíg krémes állagot

Coxinha (brazil csirkés krokett)

Coxinha (brazil csirkés krokett)

Olvasási idő: 2 percA Coxinha, avagy brazil csirkés krokett az egyik legismertebb és legnépszerűbb street food Dél-Amerikából. A fűszeres, omlósra főzött csirkehús, egy kis krémsajt és friss zöldfűszerek kerülnek egy vajas, sós tésztába, amit aztán aranybarnára sütnek. Egy falat, és máris a brazíliai karneválok hangulatában érezheted magad. Tökéletes vendégvárónak, bulifalatnak, vagy egy izgalmas hétvégi családi snacknek. Infók Adag: 4-6 főre Aktív idő: 40-50 perc Passzív idő: 30-40 perc Coxinha hozzávalói Tésztához 500 ml csirkehúsleves 250 ml tej 2 evőkanál vaj 1 teáskanál só 500 g finomliszt Töltelékhez 2 evőkanál olívaolaj 1 közepes hagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 500 g főtt csirkemell, tépkedve 2 evőkanál friss petrezselyem Só, bors ízlés szerint 200 g krémsajt (opcionális, de ajánlott) Panírozáshoz 2 tojás Zsemlemorzsa Olaj a sütéshez Coxinha elkészítése 1. Tészta elkészítése Egy nagy edényben forrald fel a húslevest, tejet, vajat és sót. Amikor forr, öntsd bele a lisztet, és folyamatos keverés mellett dolgozd össze

Salsa szósz

Salsa szósz

Olvasási idő: 2 percEz a salsa szósz tökéletes, ha valami egészségeset és ízeset szeretnél nassolni – akár egyedül, akár vendégségben. A sült kaliforniai paprika, édes koktélparadicsom, balzsamecet és egy kevés méz együtt igazán különleges ízharmóniát alkot. A friss bazsalikom és a füstölt paprika megadják azt az extra karaktert, amitől ez a salsa messze kiemelkedik a bolti változatok közül. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: nincs Salsa szósz hozzávalói 300 g koktélparadicsom (félbevágva) 1 db piros kaliforniai paprika (megsütve, meghámozva) 1 kisebb gerezd fokhagyma, aprítva 1 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál balzsamecet 1 teáskanál citromlé 1 teáskanál méz vagy juharszirup ½ teáskanál füstölt paprika ¼ teáskanál só ¼ teáskanál frissen őrölt bors Néhány friss bazsalikomlevél Opcionálisan: csipet chilipehely, ha csípősebbre vágysz Salsa szósz elkészítése 1. Paprika sütése Süsd meg a paprikát grillen, sütőben vagy gázláng felett, amíg a héja feketére sül. Tedd egy zárható edénybe 10 percre, majd húzd le a

Házi hummusz

Házi hummusz

Olvasási idő: 2 percEz a házi hummusz a növényi alapú, krémes csodák egyik legismertebb sztárja – nem véletlenül. Krémes csicseriborsó, citromlé, tahini és fokhagyma alkotják az alapot, amit egy kis római kömény és olívaolaj tesz igazán karakteressé. Akár friss zöldségek mellé mártogatósnak, pitával vagy szendvicskrémként használod, garantáltan feldobja az étkezést. Villámgyorsan elkészíthető, mégis különleges és tápláló. Infók Adag: 4-6 főre Aktív idő: 10-15 perc Passzív idő: nincs Házi hummusz hozzávalói 1 konzerv (kb. 450 g) csicseriborsó, lecsöpögtetve, átmosva 60 ml friss citromlé (kb. 1 nagyobb citromból) 60 g tahini (szezámpaszta) 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva 2 evőkanál extra szűz olívaolaj + a tálaláshoz ½ teáskanál őrölt római kömény Só ízlés szerint 2-3 evőkanál víz (az állaghoz) 1 csipet őrölt paprika (tálaláshoz) Házi hummusz elkészítése 1. Alap előkészítése A csicseriborsót szűrd le és öblítsd át. Ha nagyon krémes hummuszt szeretnél, főzd 15-20 percig, vagy hámozd le a héját (opcionális, de segít a textúrában). 2. Alap

Avokádós saláta tojással és sajttal

Avokádó saláta tojással és sajttal

Olvasási idő: 2 percEz az avokádó saláta tökéletes választás, ha gyorsan készítenél valami táplálót és frisset, ami egyszerre könnyed és laktató is. Ropogós jégsaláta, krémes avokádó, sós sajt és főtt tojás tökéletes egyensúlya – egy kevés olívaolajjal és citromlével megbolondítva. Igazi hétköznapi szuperfogás, amit ebédre vagy egy könnyű vacsorára is bátran bevethetsz. Infók Adag: 2-3 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: nincs Avokádó saláta hozzávalói 1 fej saláta (pl. jégsaláta vagy római saláta) 1 db érett avokádó 100 g sajt (feta vagy cheddar, kockázva vagy szeletelve) 2 db főtt tojás 1 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál citromlé Só, bors ízlés szerint Avokádó saláta elkészítése 1. Tojás megfőzése Főzd keményre a tojásokat kb. 10 perc alatt, majd hűtsd le hideg vízben és szeleteld fel őket. 2. Alap elkészítése A salátát mosd meg, centrifugáld szárazra (vagy papírtörlővel itasd le), majd tépkedd kisebb darabokra. 3. Avokádó és sajt előkészítése Az avokádót hámozd meg, vágd félbe, távolítsd