A virslis párna igazi klasszikus sós péksütemény, amit mindenki szeret – gyerekek, felnőttek egyaránt. Ebben a receptben puha, kelt tésztába göngyölünk szaftos virslit, amit enyhén csípős mustáros-sajtos töltelék tesz még izgalmasabbá. Tökéletes választás reggelire, tízóraira, vendégvárónak vagy akár egy tartalmasabb leves mellé.
Infók
- Adag: 8-10 darab
- Aktív idő: 40-50 perc
- Passzív idő: 1 óra
Virslis párna hozzávalói
Tésztához
- 500 g finomliszt
- 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított
- 1 teáskanál cukor
- 250 ml langyos tej
- 50 g olvasztott vaj
- 1 db tojás
- 1 teáskanál só
Töltelékhez
- 8-10 db virsli (vagy vékonyabb főzőkolbász)
- 100 g reszelt sajt (pl. trappista)
- 2-3 evőkanál mustár
Kenéshez
- 1 db tojás
Virslis párna elkészítése
1. Élesztő felfuttatása
A langyos tejben oldd fel a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd 5-10 percig állni, míg habos lesz.
2. Tészta összeállítása
Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a kissé felvert tojást. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis tejet vagy lisztet. Takard le, és keleszd meleg helyen kb. 1 óráig, amíg a duplájára nő.
3. Töltelék előkészítése
A virsliket (ha nagyok) vágd félbe vagy harmadba. Keverd össze a mustárt a reszelt sajttal.
4. Formázás
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Vágd téglalapokra, melyekbe belefér a virsli. Mindegyik közepére tegyél egy virslit, kanalazz rá a sajtos-mustáros keverékből, majd hajtsd össze, és jól nyomkodd le a széleket.
5. Sütés
Tedd a virslis párnákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg őket felvert tojással, és süsd 20-25 percig, míg szép aranybarnák lesznek.
6. Tálalás
Langyosan a legfinomabb, de hidegen is szuper tízórai vagy vendégváró. Kínálhatsz mellé még mustárt vagy ketchupot is.
Tipp tálaláshoz és tároláshoz
A virslis párna másnap is finom marad, ha jól tárolod. Frissen süthető, de akár előző este is elkészítheted a tésztát, másnap pedig gyorsan formázhatod és sütheted. Le is fagyasztható sütés előtt.