Ha van olyan sós péksütemény, amit egyszerűen nem lehet megunni, az biztosan a sajtos pogácsa. Ez a recept kívül ropogós, belül puha, és minden falatban ott van a jó sok sajt. Egyszerűen elkészíthető, a család minden tagja imádni fogja – tízóraira, uzsonnára vagy egy tartalmas leves mellé is tökéletes választás.
Infók
- Adag: 30-40 darab
- Aktív idő: 30 perc
- Passzív idő: 2-2,5 óra
Sajtos pogácsa hozzávalói
- 500 g finomliszt
- 250 g hideg vaj (apró kockákra vágva)
- 200 g reszelt sajt (pl. gouda vagy cheddar)
- 2 db tojás (1 a tésztába, 1 a kenéshez)
- 200 g tejföl
- 20 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 100 ml langyos tej
Sajtos pogácsa elkészítése
1. Az élesztő felfuttatása
Keverd össze a langyos tejet a cukorral és az élesztővel, majd hagyd állni 10-15 percig, amíg habos lesz.
2. A tészta összeállítása
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval. Add hozzá a vajkockákat, és morzsold el a liszttel. Szórd bele a reszelt sajt nagy részét (egy keveset tegyél félre a tetejére).
Egy másik tálban keverd össze a tejfölt és az egyik tojást, majd add hozzá a felfuttatott élesztővel együtt a lisztes keverékhez. Gyúrd össze, amíg rugalmas tésztát kapsz. Ha túl lágy, adj hozzá még egy kevés lisztet.
3. Kelesztés
Takarva, meleg helyen keleszd a tésztát 1-1,5 órán át, amíg duplájára nő.
4. Formázás
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagra. Szaggasd ki pogácsaszaggatóval vagy pohárral, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
5. Pihentetés és sütés
A tepsin is pihentesd még 15-20 percig a pogácsákat. Kend meg őket a másik felvert tojással, szórd meg a maradék sajttal, majd süsd 20-25 percig, amíg szép aranybarnára sülnek.
Próbáld ki ezt az egyszerű és nagyon finom sajtos pogácsa receptet, és garantáltan nem marad belőle egy darab sem!