Mogyoróvajas-banános zabkenyér

Publikálva:
2025.09.01.
Frissítve:
2025.06.25.
Frissítve:
2025.06.25.
Olvasási idő: 2 perc
Nassolj okosan!

Snackek akár edzés mellé is.

Mogyoróvajas-banános zabkenyér

Krémes mogyoróvaj, édes banán és tápláló zabpehely találkozása ebben a puha, illatos zabkenyérben. Tökéletes reggelire, tízóraira vagy edzés előtti energialöketként. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, cukormentes és gluténmentes verzióban is elkészíthető!

Infók

  • Adag: 10 szelet
  • Aktív idő: 10 perc
  • Passzív idő: 45–50 perc

Mogyoróvajas-banános zabkenyér hozzávalói

  • 3 db érett banán (plusz 1 a tetejére)
  • 2 db M-es tojás
  • 100 g natúr mogyoróvaj (100%-os)
  • 80 ml juharszirup vagy méz
  • 120 g görög joghurt (5%)
  • 200 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet só

Mogyoróvajas-banános zabkenyér elkészítése

1. Banán pépesítése

Három érett banánt villával alaposan törd össze egy nagy tálban.

2. Nedves hozzávalók összekeverése

Add hozzá a tojásokat, mogyoróvajat, juharszirupot és a görög joghurtot. Keverd simára.

3. Száraz hozzávalók hozzáadása

Keverd össze a zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a csipet sót, majd add a nedves alaphoz.

4. Tészta összeállítása

Keverd össze, amíg egy sűrű, de jól kanalazható masszát kapsz.

5. Forma előkészítése

Bélelj ki egy 22×12 cm-es kenyérformát sütőpapírral, és simítsd bele a masszát.

6. Díszítés

A tetejére karikázz fel egy banánt, és helyezd a tetejére hosszában vagy keresztben, plusz csorgathatsz rá egy kevés mogyoróvajat is.

7. Sütés

180°C-ra előmelegített sütőben süsd 45–50 percig, amíg aranybarna lesz a teteje, és tűpróbánál nem ragad.

8. Hűtés és szeletelés

Hagyd a formában 10 percet hűlni, majd emeld ki, és rácson teljesen hűtsd ki. Szeletelve tálald.

Tipp

Variáció: Mehet bele étcsokicsepp, dió vagy akár áfonya is.

Tárolás: Légmentesen zárva 3-4 napig puha marad, vagy szeletelve fagyasztható is.

Oszd meg Facebookon

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyerekbarát nasi ötletek

Finom, tápláló ötletek, amiket a gyerekek is imádnak.

Fahéjas csiga

Fahéjas csiga

Olvasási idő: 2 percA fahéjas csiga az egyik legnagyobb comfort food klasszikus: puha, foszlós tészta, gazdagon töltve fahéjas barna cukorral, a tetején lágy krémsajtos mázzal. Ez a változat egy picit könnyebb: kevesebb vajjal, kevesebb cukorral, de az ízélmény maximális marad. Infók Adag: 12 db Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 1,5 óra Fahéjas csiga hozzávalói Tésztához 250 ml langyos tej 50 g cukor vagy 30 g eritrit 60 g vaj vagy margarin, olvasztva 7 g (1 csomag) szárított élesztő 0,5 tk só 500 g liszt (fele-fele teljes kiőrlésű és finomliszt is lehet) Töltelékhez 100 g barna cukor vagy 70 g eritrit-barna cukor keverék 2 ek őrölt fahéj 60 g puha vaj vagy kókuszzsír Krémhez 120 g krémsajt (light is lehet) 60 g vaj (puha) 200 g porcukor vagy 150 g poreritrit 1 tk vanília aroma Fahéjas csiga elkészítése 1. Tészta összeállítása Keverd össze a langyos tejet a cukorral és az olvasztott vajjal. Add

Sütőtökös–diós mini kuglófok zabpehellyel

Sütőtökös–diós mini kuglófok zabpehellyel

Olvasási idő: 2 percHa egy igazán őszi, puha, illatos és egészséges süteményre vágysz, próbáld ki ezeket a sütőtökös–diós mini kuglófokat! Zabpehellyel készülnek, tele vannak rosttal és jó zsírokkal. Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy egy bögre kávé mellé. Egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek! Infók Adag: 6-8 mini kuglóf Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25-30 perc Sütőtökös–diós mini kuglóf hozzávalói 200 g sült sütőtökpüré 2 db M-es tojás 80 ml juharszirup vagy méz 60 ml olvasztott kókuszolaj vagy semleges olaj 100 g natúr görög joghurt (5%) 150 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt) 60 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy mandulaliszt) 1 tk sütőpor 1/2 tk szódabikarbóna 1 tk fahéj 1/2 tk gyömbér (őrölt) 1/4 tk szerecsendió (opcionális) 1 csipet só 80 g durvára vágott dió + extra a tetejére Sütőtökös–diós mini kuglóf elkészítése 1. Nedves alap összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a sült sütőtökpürét, tojásokat, juharszirupot, olvasztott kókuszolajat és a görög joghurtot, amíg sima krémet kapsz. 2.

Feta sajtos pogácsa

Feta sajtos pogácsa

Olvasási idő: 2 percEz a feta sajtos pogácsa a klasszikus sós pogácsa mediterrán hangulatú változata! Omlós, enyhén sós, tele feta sajttal, ami különleges ízt ad neki. Tökéletes vendégváró, tízórai, vagy akár egy saláta mellé gyors snack. Egyszerű elkészíteni, és garantáltan nem marad belőle másnapra! Infók Adag: 25 db Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 50 perc Feta sajtos pogácsa hozzávalói 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy fele-fele sima liszt és teljes kiőrlésű) 1 tk sütőpor 1 csipet só (figyelj, mert a feta sós!) 100 g hideg vaj (vagy kókuszzsír) 150 g feta sajt, morzsolva 2 ek natúr görög joghurt 1 db M-es tojás 1-2 ek hideg víz (ha szükséges) Tetejére: 1 felvert tojás, szezámmag vagy lenmag opcionálisan Feta sajtos pogácsa elkészítése 1. Száraz alap összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és a sót. 2. Vaj elmorzsolása Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold el a liszttel. 3.

Almás táska

Almás táska

Olvasási idő: 2 percAz almás táska kívül aranybarna és ropogós, belül puha, édes-fahéjas almás töltelékkel. Klasszikus péksüti, amit gyorsan elkészíthetsz akár reggelire, akár délutáni nasiként. Egy leheletnyi citrom és a fahéj tökéletesen kiegészítik az alma ízét, a tetején pedig opcionális cukormáz koronázza meg ezt az élményt. Infók Adag: 8 db Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 15–20 perc Almás táska hozzávalói Tésztához 250 g leveles tészta (boltban kapható, lehet teljes kiőrlésű vagy vajastészta is) Töltelékhez 2 közepes alma (meghámozva, kimagozva, apróra vágva) 50 g cukor vagy 30 g eritrit 1 teáskanál fahéj 1 evőkanál liszt (a sűrítéshez) 1 evőkanál citromlé 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír Kenéshez 1 tojás 1 evőkanál tej Opcionális mázhoz 50 g porcukor vagy poreritrit 1–2 evőkanál tej vagy citromlé Almás táska elkészítése 1. Töltelék elkészítése Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd tedd bele az almát, cukrot, fahéjat, lisztet és citromlevet. Közepes lángon főzd kb. 5 percig, míg az

Sárgabarackos túrólepény mandulával

Sárgabarackos túrólepény mandulával

Olvasási idő: 2 percKrémes túrós réteg, lédús sült sárgabarack és roppanós mandula – ez a sárgabarackos túrólepény a nyár igazi sztárja! Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis mennyeien finom. Ha egy egészségesebb desszertre vágysz, ami tele van fehérjével és friss gyümölccsel, ezt mindenképp próbáld ki! Infók Adag: 12 szelet Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 35-40 perc Sárgabarackos túrólepény hozzávalói 500 g zsírszegény túró (vagy félzsíros) 3 db M-es tojás 100 g natúr görög joghurt (5%) 80 g eritrit vagy cukor 1 tk vanília kivonat 1 citrom reszelt héja 60 g zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű búzaliszt) 1 tk sütőpor 6-8 db érett sárgabarack 30 g szeletelt mandula 1 csipet só Sárgabarackos túrólepény elkészítése 1. Túrókrém összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a túrót, tojásokat, joghurtot, édesítőt, vaníliát, citromhéjat és egy csipet sót, amíg krémes, egynemű masszát kapsz. 2. Száraz hozzávalók belekeverése Add hozzá a zabpehelylisztet és a sütőport, majd keverd simára. 3. Tepsi előkészítése Bélelj

Joghurtos-áfonyás zabmuffin

Joghurtos-áfonyás zabmuffin

Olvasási idő: 2 percHa gyors, egészséges és finom nasira vágysz, ez a joghurtos-áfonyás zabmuffin neked való! Nincs benne fehér liszt, tele van rosttal, és a joghurttól puha, szaftos marad. Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár edzés utáni gyors feltöltő snacknek. Ráadásul 10 perc alatt összeállítható! Infók Adag: 9–12 muffin Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 20-25 perc Joghurtos-áfonyás zabmuffin hozzávalói 200 g görög joghurt (5% zsírtartalmú) 2 db M-es tojás 80 ml méz vagy juharszirup 60 ml olvasztott kókuszolaj vagy semleges olaj 1 tk vanília kivonat (opcionális) 180 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt) 1 tk sütőpor 1/2 tk szódabikarbóna 1 csipet só 150 g friss vagy fagyasztott áfonya Joghurtos-áfonyás zabmuffin elkészítése 1. Nedves alap összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a görög joghurtot, a tojásokat, a mézet (vagy juharszirupot), az olvasztott kókuszolajat és a vaníliát, amíg sima, egynemű masszát kapsz. 2. Száraz hozzávalók vegyítése Egy másik tálban keverd össze az aprószemű zabpelyhet, a sütőport,