Krémes mogyoróvaj, édes banán és tápláló zabpehely találkozása ebben a puha, illatos zabkenyérben. Tökéletes reggelire, tízóraira vagy edzés előtti energialöketként. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, cukormentes és gluténmentes verzióban is elkészíthető!
Infók
- Adag: 10 szelet
- Aktív idő: 10 perc
- Passzív idő: 45–50 perc
Mogyoróvajas-banános zabkenyér hozzávalói
- 3 db érett banán (plusz 1 a tetejére)
- 2 db M-es tojás
- 100 g natúr mogyoróvaj (100%-os)
- 80 ml juharszirup vagy méz
- 120 g görög joghurt (5%)
- 200 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1 csipet só
Mogyoróvajas-banános zabkenyér elkészítése
1. Banán pépesítése
Három érett banánt villával alaposan törd össze egy nagy tálban.
2. Nedves hozzávalók összekeverése
Add hozzá a tojásokat, mogyoróvajat, juharszirupot és a görög joghurtot. Keverd simára.
3. Száraz hozzávalók hozzáadása
Keverd össze a zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a csipet sót, majd add a nedves alaphoz.
4. Tészta összeállítása
Keverd össze, amíg egy sűrű, de jól kanalazható masszát kapsz.
5. Forma előkészítése
Bélelj ki egy 22×12 cm-es kenyérformát sütőpapírral, és simítsd bele a masszát.
6. Díszítés
A tetejére karikázz fel egy banánt, és helyezd a tetejére hosszában vagy keresztben, plusz csorgathatsz rá egy kevés mogyoróvajat is.
7. Sütés
180°C-ra előmelegített sütőben süsd 45–50 percig, amíg aranybarna lesz a teteje, és tűpróbánál nem ragad.
8. Hűtés és szeletelés
Hagyd a formában 10 percet hűlni, majd emeld ki, és rácson teljesen hűtsd ki. Szeletelve tálald.
Tipp
Variáció: Mehet bele étcsokicsepp, dió vagy akár áfonya is.
Tárolás: Légmentesen zárva 3-4 napig puha marad, vagy szeletelve fagyasztható is.