Ez a házi naan kenyér kívül enyhén pirult, belül puha és levegős – pont olyan, mint amit az indiai éttermekben kapsz. A joghurtos tésztát élesztő segíti a kelesztésben, így a végeredmény könnyű és rugalmas lesz. Tálalhatod fokhagymával, korianderrel, szezámmaggal vagy csak egyszerűen olvasztott vajjal megkenve – és természetesen bármilyen curry vagy mártogatós mellé tökéletes választás.
Infók
- Adag: 4-5 főre (8-10 darab)
- Aktív idő: 30-40 perc
- Passzív idő: 2-2,5 óra
Házi naan kenyér hozzávalói
- 2 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskál cukor
- 120 ml langyos víz
- 300-350 g finomliszt
- ½ teáskanál só
- 60 ml natúr joghurt
- 2 evőkanál növényi olaj
- 2 evőkanál olvasztott vaj vagy ghee (kenéshez)
- Opcionálisan: aprított fokhagyma, korianderlevél vagy fekete hagymamag (nigella)
Házi naan kenyér elkészítése
1. Élesztő felfuttatása
Langyos vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt. Hagyd 10 percig állni, míg habos nem lesz.
2. Tészta összegyúrása
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az élesztős keveréket, a joghurtot és az olajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává kb. 5-7 perc alatt. Ha ragad, adj hozzá még egy kis lisztet.
3. Kelesztés
Tedd a tésztát enyhén olajozott tálba, takard le, és keleszd meleg helyen kb. 1-2 óráig, míg duplájára nő.
4. Formázás
A megkelt tésztát oszd 8-10 részre. Formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd ovális vagy könnycsepp alakúra, kb. 0,5 cm vastagságúra. Ha fokhagymás naan-t készítenél, nyomkodd bele a nyers fokhagymát és zöldfűszert a felületébe.
5. Sütés serpenyőben
Melegíts fel egy serpenyőt közepes-magas lángon, olaj nélkül. Süss egy-egy naan-t 1-2 percig oldalanként, amíg szép barna foltok jelennek meg rajta. Azonnal kend meg olvasztott vajjal vagy ghee-vel.
6. Tálalás
A házi naan melegen a legfinomabb – kínáld curry, dhal, hummusz vagy akár levesek mellé.
Tipp tálaláshoz és tárolásho
A naan kenyér jól fagyasztható – a kész darabokat kihűlés után csomagold be, és fagyaszd le. Felengedés után serpenyőben vagy sütőben gyorsan visszamelegíthető. Ha gluténmentesen készítenéd, használj GM lisztet, de az állag nem lesz teljesen ugyanolyan.