Ez a feta sajtos pogácsa a klasszikus sós pogácsa mediterrán hangulatú változata! Omlós, enyhén sós, tele feta sajttal, ami különleges ízt ad neki. Tökéletes vendégváró, tízórai, vagy akár egy saláta mellé gyors snack. Egyszerű elkészíteni, és garantáltan nem marad belőle másnapra!
Infók
- Adag: 25 db
- Aktív idő: 15 perc
- Passzív idő: 50 perc
Feta sajtos pogácsa hozzávalói
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy fele-fele sima liszt és teljes kiőrlésű)
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só (figyelj, mert a feta sós!)
- 100 g hideg vaj (vagy kókuszzsír)
- 150 g feta sajt, morzsolva
- 2 ek natúr görög joghurt
- 1 db M-es tojás
- 1-2 ek hideg víz (ha szükséges)
- Tetejére: 1 felvert tojás, szezámmag vagy lenmag opcionálisan
Feta sajtos pogácsa elkészítése
1. Száraz alap összeállítása
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és a sót.
2. Vaj elmorzsolása
Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold el a liszttel.
3. Feta beleforgatása
Morzsold bele a feta sajtot is, de ne dolgozd túl – jó, ha maradnak benne nagyobb sajt darabok.
4. Tészta összeállítása
Add hozzá a tojást és a görög joghurtot. Gyúrd össze, amíg egy homogén, de kissé lágy tésztát kapsz. Ha szükséges, adj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet.
5. Hűtés
Tekerd be a tésztát fóliába, és tedd hűtőbe legalább 30 percre (akár egy éjszakára is lehet).
6. Formázás
Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagságúra. Szaggasd ki pogácsaszaggatóval vagy egy kisebb pohárral.
7. Sütés
Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a tetejüket felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal vagy lenmaggal. Süsd 180°C-on (alsó-felső sütés) kb. 18–20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
Tipp
Plusz íz: Keverhetsz a tésztába apróra vágott friss rozmaringot, petrezselymet vagy oregánót.
Tárolás: Légmentesen zárható dobozban 2-3 napig puha marad, de fagyasztható is!