Az almás táska kívül aranybarna és ropogós, belül puha, édes-fahéjas almás töltelékkel. Klasszikus péksüti, amit gyorsan elkészíthetsz akár reggelire, akár délutáni nasiként. Egy leheletnyi citrom és a fahéj tökéletesen kiegészítik az alma ízét, a tetején pedig opcionális cukormáz koronázza meg ezt az élményt.
Infók
- Adag: 8 db
- Aktív idő: 20 perc
- Passzív idő: 15–20 perc
Almás táska hozzávalói
Tésztához
- 250 g leveles tészta (boltban kapható, lehet teljes kiőrlésű vagy vajastészta is)
Töltelékhez
- 2 közepes alma (meghámozva, kimagozva, apróra vágva)
- 50 g cukor vagy 30 g eritrit
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál liszt (a sűrítéshez)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
Kenéshez
- 1 tojás
- 1 evőkanál tej
Opcionális mázhoz
- 50 g porcukor vagy poreritrit
- 1–2 evőkanál tej vagy citromlé
Almás táska elkészítése
1. Töltelék elkészítése
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd tedd bele az almát, cukrot, fahéjat, lisztet és citromlevet. Közepes lángon főzd kb. 5 percig, míg az alma kissé megpuhul, a leve besűrűsödik. Hagyd hűlni.
2. Összeállítás
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
Nyújtsd ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagra, és vágd 8 egyforma négyzetre.
Mindegyik közepébe tegyél egy adag tölteléket. Hajtsd félbe háromszög alakban, és a széleit villával nyomkodd le.
3. Tojásos kenés és sütés
Keverd össze a tojást a tejjel, kend le vele a párnácskák tetejét.
Süsd 15–20 percig, amíg szép aranybarnára sül.
4. Opcionális cukormáz
Keverd össze a porcukrot a tejjel vagy citromlével, és csorgasd a még langyos párnácskák tetejére.
Tipp
Extra tápérték: teljes kiőrlésű leveles tésztából még rostban gazdagabb.
Frissen a legjobb, de: légmentesen tárolva 2 napig puha marad.
Variáció: adj hozzá apróra vágott diót, mandulát vagy mazsolát a töltelékhez.