Reggelik és péksütik

Kezdd jól a napot egyszerű, finom reggelikkel. Gyors és tápláló ötletek, ha jól akarsz lakni már reggel.

 

Találj inspirációt a reggelihez

Fahéjas csiga

Fahéjas csiga

Olvasási idő: 2 percA fahéjas csiga az egyik legnagyobb comfort food klasszikus: puha, foszlós tészta, gazdagon töltve fahéjas barna cukorral, a tetején lágy krémsajtos mázzal. Ez a változat egy picit könnyebb: kevesebb vajjal, kevesebb cukorral, de az ízélmény maximális marad. Infók Adag: 12 db Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 1,5 óra Fahéjas csiga hozzávalói Tésztához 250 ml langyos tej 50 g cukor vagy 30 g eritrit 60 g vaj vagy margarin, olvasztva 7 g (1 csomag) szárított élesztő 0,5 tk só 500 g liszt (fele-fele teljes kiőrlésű és finomliszt is lehet) Töltelékhez 100 g barna cukor vagy 70 g eritrit-barna cukor keverék 2 ek őrölt fahéj 60 g puha vaj vagy kókuszzsír Krémhez 120 g krémsajt (light is lehet) 60 g vaj (puha) 200 g porcukor vagy 150 g poreritrit 1 tk vanília aroma Fahéjas csiga elkészítése 1. Tészta összeállítása Keverd össze a langyos tejet a cukorral és az olvasztott vajjal. Add

Sütőtökös–diós mini kuglófok zabpehellyel

Sütőtökös–diós mini kuglófok zabpehellyel

Olvasási idő: 2 percHa egy igazán őszi, puha, illatos és egészséges süteményre vágysz, próbáld ki ezeket a sütőtökös–diós mini kuglófokat! Zabpehellyel készülnek, tele vannak rosttal és jó zsírokkal. Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy egy bögre kávé mellé. Egyszerűen, gyorsan elkészíthetőek! Infók Adag: 6-8 mini kuglóf Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 25-30 perc Sütőtökös–diós mini kuglóf hozzávalói 200 g sült sütőtökpüré 2 db M-es tojás 80 ml juharszirup vagy méz 60 ml olvasztott kókuszolaj vagy semleges olaj 100 g natúr görög joghurt (5%) 150 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt) 60 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy mandulaliszt) 1 tk sütőpor 1/2 tk szódabikarbóna 1 tk fahéj 1/2 tk gyömbér (őrölt) 1/4 tk szerecsendió (opcionális) 1 csipet só 80 g durvára vágott dió + extra a tetejére Sütőtökös–diós mini kuglóf elkészítése 1. Nedves alap összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a sült sütőtökpürét, tojásokat, juharszirupot, olvasztott kókuszolajat és a görög joghurtot, amíg sima krémet kapsz. 2.

Mogyoróvajas-banános zabkenyér

Mogyoróvajas-banános zabkenyér

Olvasási idő: 2 percKrémes mogyoróvaj, édes banán és tápláló zabpehely találkozása ebben a puha, illatos zabkenyérben. Tökéletes reggelire, tízóraira vagy edzés előtti energialöketként. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, cukormentes és gluténmentes verzióban is elkészíthető! Infók Adag: 10 szelet Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 45–50 perc Mogyoróvajas-banános zabkenyér hozzávalói 3 db érett banán (plusz 1 a tetejére) 2 db M-es tojás 100 g natúr mogyoróvaj (100%-os) 80 ml juharszirup vagy méz 120 g görög joghurt (5%) 200 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt) 1 tk sütőpor 1/2 tk szódabikarbóna 1 tk fahéj 1 csipet só Mogyoróvajas-banános zabkenyér elkészítése 1. Banán pépesítése Három érett banánt villával alaposan törd össze egy nagy tálban. 2. Nedves hozzávalók összekeverése Add hozzá a tojásokat, mogyoróvajat, juharszirupot és a görög joghurtot. Keverd simára. 3. Száraz hozzávalók hozzáadása Keverd össze a zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a csipet sót, majd add a nedves alaphoz. 4. Tészta összeállítása Keverd össze, amíg egy sűrű, de

Feta sajtos pogácsa

Feta sajtos pogácsa

Olvasási idő: 2 percEz a feta sajtos pogácsa a klasszikus sós pogácsa mediterrán hangulatú változata! Omlós, enyhén sós, tele feta sajttal, ami különleges ízt ad neki. Tökéletes vendégváró, tízórai, vagy akár egy saláta mellé gyors snack. Egyszerű elkészíteni, és garantáltan nem marad belőle másnapra! Infók Adag: 25 db Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 50 perc Feta sajtos pogácsa hozzávalói 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy fele-fele sima liszt és teljes kiőrlésű) 1 tk sütőpor 1 csipet só (figyelj, mert a feta sós!) 100 g hideg vaj (vagy kókuszzsír) 150 g feta sajt, morzsolva 2 ek natúr görög joghurt 1 db M-es tojás 1-2 ek hideg víz (ha szükséges) Tetejére: 1 felvert tojás, szezámmag vagy lenmag opcionálisan Feta sajtos pogácsa elkészítése 1. Száraz alap összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport és a sót. 2. Vaj elmorzsolása Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold el a liszttel. 3.

Almás táska

Almás táska

Olvasási idő: 2 percAz almás táska kívül aranybarna és ropogós, belül puha, édes-fahéjas almás töltelékkel. Klasszikus péksüti, amit gyorsan elkészíthetsz akár reggelire, akár délutáni nasiként. Egy leheletnyi citrom és a fahéj tökéletesen kiegészítik az alma ízét, a tetején pedig opcionális cukormáz koronázza meg ezt az élményt. Infók Adag: 8 db Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 15–20 perc Almás táska hozzávalói Tésztához 250 g leveles tészta (boltban kapható, lehet teljes kiőrlésű vagy vajastészta is) Töltelékhez 2 közepes alma (meghámozva, kimagozva, apróra vágva) 50 g cukor vagy 30 g eritrit 1 teáskanál fahéj 1 evőkanál liszt (a sűrítéshez) 1 evőkanál citromlé 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír Kenéshez 1 tojás 1 evőkanál tej Opcionális mázhoz 50 g porcukor vagy poreritrit 1–2 evőkanál tej vagy citromlé Almás táska elkészítése 1. Töltelék elkészítése Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd tedd bele az almát, cukrot, fahéjat, lisztet és citromlevet. Közepes lángon főzd kb. 5 percig, míg az

Sárgabarackos túrólepény mandulával

Sárgabarackos túrólepény mandulával

Olvasási idő: 2 percKrémes túrós réteg, lédús sült sárgabarack és roppanós mandula – ez a sárgabarackos túrólepény a nyár igazi sztárja! Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis mennyeien finom. Ha egy egészségesebb desszertre vágysz, ami tele van fehérjével és friss gyümölccsel, ezt mindenképp próbáld ki! Infók Adag: 12 szelet Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 35-40 perc Sárgabarackos túrólepény hozzávalói 500 g zsírszegény túró (vagy félzsíros) 3 db M-es tojás 100 g natúr görög joghurt (5%) 80 g eritrit vagy cukor 1 tk vanília kivonat 1 citrom reszelt héja 60 g zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű búzaliszt) 1 tk sütőpor 6-8 db érett sárgabarack 30 g szeletelt mandula 1 csipet só Sárgabarackos túrólepény elkészítése 1. Túrókrém összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a túrót, tojásokat, joghurtot, édesítőt, vaníliát, citromhéjat és egy csipet sót, amíg krémes, egynemű masszát kapsz. 2. Száraz hozzávalók belekeverése Add hozzá a zabpehelylisztet és a sütőport, majd keverd simára. 3. Tepsi előkészítése Bélelj

Joghurtos-áfonyás zabmuffin

Joghurtos-áfonyás zabmuffin

Olvasási idő: 2 percHa gyors, egészséges és finom nasira vágysz, ez a joghurtos-áfonyás zabmuffin neked való! Nincs benne fehér liszt, tele van rosttal, és a joghurttól puha, szaftos marad. Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy akár edzés utáni gyors feltöltő snacknek. Ráadásul 10 perc alatt összeállítható! Infók Adag: 9–12 muffin Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 20-25 perc Joghurtos-áfonyás zabmuffin hozzávalói 200 g görög joghurt (5% zsírtartalmú) 2 db M-es tojás 80 ml méz vagy juharszirup 60 ml olvasztott kókuszolaj vagy semleges olaj 1 tk vanília kivonat (opcionális) 180 g aprószemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt) 1 tk sütőpor 1/2 tk szódabikarbóna 1 csipet só 150 g friss vagy fagyasztott áfonya Joghurtos-áfonyás zabmuffin elkészítése 1. Nedves alap összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a görög joghurtot, a tojásokat, a mézet (vagy juharszirupot), az olvasztott kókuszolajat és a vaníliát, amíg sima, egynemű masszát kapsz. 2. Száraz hozzávalók vegyítése Egy másik tálban keverd össze az aprószemű zabpelyhet, a sütőport,

Tüzes paradicsomos tükörtojás

Tüzes paradicsomos tükörtojás

Olvasási idő: 2 percEz a Mexikói paradicsomos tükörtojás vagy más néven tortilla tál egy robbanásszerű ízélmény: lágy tojások, fűszeres-házi paradicsomszósz és ropogós tortilla – mindez klasszikus latin-amerikai hangulatban. Az avokádó, cheddar és jalapeño opcionális feltéttel pedig már igazi reggeli sztárrá válik. Villámgyors, mégis laktató és színes – pont az, amire egy aktív nap indításához szükséged lehet. Infók Adag: 2–4 fő Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 15 perc Paradicsomos tükörtojás hozzávalói 1 doboz (kb. 540 g) darabolt paradicsom a levével 1 kis fej hagyma, finomra kockázva 4 tojás 1 evőkanál szárított oregánó só, bors ízlés szerint olaj a serpenyőhöz Feltétek (opcionális, de ajánlott): fél avokádó, kockákra vágva reszelt cheddar sajt friss korianderlevél pár csepp jalapeño vagy chiliszósz 2 tortilla, kissé megpirítva Paradicsomos tükörtojás elkészítése 1. Paradicsomszósz Melegíts olajat közepes lángon, dinszteld meg az apróra vágott hagymát üvegesre. Add hozzá a paradicsomot, sózd, borsozd, szórd rá az oregánót, és párold kb. 10–15 percig, amíg kissé

Naan

Házi naan

Olvasási idő: 2 percEz a házi naan kenyér kívül enyhén pirult, belül puha és levegős – pont olyan, mint amit az indiai éttermekben kapsz. A joghurtos tésztát élesztő segíti a kelesztésben, így a végeredmény könnyű és rugalmas lesz. Tálalhatod fokhagymával, korianderrel, szezámmaggal vagy csak egyszerűen olvasztott vajjal megkenve – és természetesen bármilyen curry vagy mártogatós mellé tökéletes választás. Infók Adag: 4-5 főre (8-10 darab) Aktív idő: 30-40 perc Passzív idő: 2-2,5 óra Házi naan kenyér hozzávalói 2 teáskanál szárított élesztő 1 teáskál cukor 120 ml langyos víz 300-350 g finomliszt ½ teáskanál só 60 ml natúr joghurt 2 evőkanál növényi olaj 2 evőkanál olvasztott vaj vagy ghee (kenéshez) Opcionálisan: aprított fokhagyma, korianderlevél vagy fekete hagymamag (nigella) Házi naan kenyér elkészítése 1. Élesztő felfuttatása Langyos vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt. Hagyd 10 percig állni, míg habos nem lesz. 2. Tészta összegyúrása Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sóval, add

Virslis párna

Virslis párna

Olvasási idő: 2 percA virslis párna igazi klasszikus sós péksütemény, amit mindenki szeret – gyerekek, felnőttek egyaránt. Ebben a receptben puha, kelt tésztába göngyölünk szaftos virslit, amit enyhén csípős mustáros-sajtos töltelék tesz még izgalmasabbá. Tökéletes választás reggelire, tízóraira, vendégvárónak vagy akár egy tartalmasabb leves mellé. Infók Adag: 8-10 darab Aktív idő: 40-50 perc Passzív idő: 1 óra Virslis párna hozzávalói Tésztához 500 g finomliszt 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított 1 teáskanál cukor 250 ml langyos tej 50 g olvasztott vaj 1 db tojás 1 teáskanál só Töltelékhez 8-10 db virsli (vagy vékonyabb főzőkolbász) 100 g reszelt sajt (pl. trappista) 2-3 evőkanál mustár Kenéshez 1 db tojás Virslis párna elkészítése 1. Élesztő felfuttatása A langyos tejben oldd fel a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd 5-10 percig állni, míg habos lesz. 2. Tészta összeállítása Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt,

Gyümölcsös zabkása magvakkal

Gyümölcsös zabkása magvakkal

Olvasási idő: 2 percKezdd a napod egy tál meleg, krémes gyümölcsös zabkásával, ami nemcsak tápláló, hanem szuperfinom is. A zabpelyhet növényi tejjel vagy vízzel főzve készítjük el, majd friss gyümölcsökkel, ropogós diófélékkel, egy csipetnyi fahéjjal és egy leheletnyi mézzel vagy juharsziruppal tesszük igazán élvezetessé. Rostban, vitaminokban és egészséges zsírokban gazdag – ideális reggeli, amit pár perc alatt összedobhatsz. Infók Adag: 2 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: nincs Gyümölcsös zabkása hozzávalói 100 g zabpehely 450 ml víz vagy tej (akár növényi tej is lehet) 1 csipet só 1 teáskanál méz vagy juharszirup (opcionális) 1 db alma vagy banán, szeletelve Egy marék friss bogyós gyümölcs (pl. áfonya, eper, málna) 1 evőkanál durvára vágott dió vagy mandula 1 csipet fahéj (opcionális) Gyümölcsös zabkása elkészítése 1. Alap megfőzése Egy közepes lábasban forrald fel a vizet vagy tejet egy csipet sóval. 2. Zabpehely hozzáadása Amikor forr, add hozzá a zabpelyhet. Vedd le a lángot, és főzd

Sajtos pogácsa

Sajtos pogácsa

Olvasási idő: 2 percHa van olyan sós péksütemény, amit egyszerűen nem lehet megunni, az biztosan a sajtos pogácsa. Ez a recept kívül ropogós, belül puha, és minden falatban ott van a jó sok sajt. Egyszerűen elkészíthető, a család minden tagja imádni fogja – tízóraira, uzsonnára vagy egy tartalmas leves mellé is tökéletes választás. Infók Adag: 30-40 darab Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 2-2,5 óra Sajtos pogácsa hozzávalói 500 g finomliszt 250 g hideg vaj (apró kockákra vágva) 200 g reszelt sajt (pl. gouda vagy cheddar) 2 db tojás (1 a tésztába, 1 a kenéshez) 200 g tejföl 20 g friss élesztő (vagy 7 g szárított) 1 teáskanál cukor 1 teáskanál só 100 ml langyos tej Sajtos pogácsa elkészítése 1. Az élesztő felfuttatása Keverd össze a langyos tejet a cukorral és az élesztővel, majd hagyd állni 10-15 percig, amíg habos lesz. 2. A tészta összeállítása Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a