A locro de papa egy gazdag, krémes ecuadori burgonyaleves, amit hagyományosan sajttal, avokádóval és friss zöldfűszerekkel tálalnak. Az alapot fokhagymás-hagymás, köményes és annattóval (achiote) fűszerezett zöldségalap adja, amelyet tejjel krémesítenek. Egy igazi lélekmelengető leves, ami egyszerre laktató és különleges – tökéletes választás egy hétvégi gasztro kalandhoz!
Infók
- Adag: 4-6 főre
- Aktív idő: 20-25 perc
- Passzív idő: 20 perc
Ecuadori burgonyaleves hozzávalói
- 1 kg burgonya, meghámozva, felkockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál annattó (achiote – helyettesíthető kurkumával)
- 1 liter zöldségalaplé
- 240 ml tej vagy növényi tej
- 200 g friss sajt (pl. feta, túró, paneer) felkockázva
- 1 nagy avokádó, felkockázva
- Só, bors ízlés szerint
- Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz
Ecuadori burgonyaleves elkészítése
1. Alap elindítása
Egy nagyobb lábosban hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a finomra vágott hagymát, míg üveges lesz (kb. 5 perc). Add hozzá a fokhagymát, köményt és annattót, és pirítsd további 1-2 percig.
2. Burgonya és alaplé
Add hozzá a kockázott burgonyát, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd mérsékelt lángon főzd kb. 20 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.
3. Krémesítés
Ha a burgonya megfőtt, egy részét törd össze a levesben egy villával vagy botmixerrel – ettől lesz sűrű és krémes.
4. Tej hozzáadása
Öntsd bele a tejet vagy növényi tejet, és melegítsd tovább, de ne forrald fel, csak melegítsd át.
5. Ízesítés, sajt és tálalás
Sózd, borsozd ízlés szerint, majd vedd le a tűzről és keverd bele a felkockázott sajtot. Tálaláskor szórd meg avokádókockákkal és friss zöldfűszerrel.
Tipp tálaláshoz és tároláshoz
A locro de papa másnapra még selymesebb, így akár előre is elkészíthető. Ha nincs annattód, használj kurkumát, ettől is kap egy szép színt. Növényi tejjel és laktózmentes sajttal könnyen vegánosítható.