Levesek és főzelékek

Laktató, melengető vagy frissítő – itt mindent megtalálsz, amit egy jó levesben vagy főzelékben szeretsz.

Válogass ezekből az ötletekből

Lencseleves

Lencseleves

Olvasási idő: 2 percEz a lencseleves az egyik legjobb választás, ha tápláló, gyorsan elkészíthető és fehérjében gazdag ételre vágysz. Rostban bővelkedik, hosszú időre eltelít, miközben kellemesen fűszeres, melegítő és melengető. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 40 perc Lencseleves hozzávalói 2 evőkanál olívaolaj 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva 2 sárgarépa, felkockázva 2 szár zeller, felkockázva 3 gerezd fokhagyma, aprítva 200 g lencse (száraz), átmosva 1,5 liter zöldségalaplé vagy víz 400 g konzerv darabolt paradicsom (levével együtt) 1 teáskanál őrölt kömény 1 teáskanál szárított kakukkfű 1 babérlevél Só, bors ízlés szerint 2 evőkanál friss petrezselyem (opcionális) Lencseleves elkészítése 1. Zöldségek pirítása Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy lábasban. Dinszteld a hagymát, sárgarépát és zellert 5–7 percig, amíg kissé megpuhulnak. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1–2 percig. 2. Felöntés és fűszerezés Add hozzá a lencsét, az alaplevet, a konzerv paradicsomot levével együtt, a köményt, a kakukkfüvet és a babérlevelet.

Bableves

Bableves

Olvasási idő: 2 percA bableves igazi magyar klasszikus: sűrű, ízes, melegítő. Ebben a változatban nincs füstölt hús, mégis teljesen kerek ízvilágot kap a paprikától, babértól és a tejfölös habarástól. Laktató, rostban gazdag, fehérjében bővelkedő étel, ami tökéletes egy tápláló ebédre vagy vacsorára. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 1–1,5 óra Bableves hozzávalói 2 evőkanál olaj vagy kókuszzsír 1 közepes hagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 evőkanál fűszerpaprika 200 g száraz bab (előző este beáztatva) 1 liter víz vagy zöldségalaplé 2 közepes répa, felkockázva 1 babérlevél 1 evőkanál liszt (elhagyható, vagy rizsliszt/gluténmentes verzió) 200 ml tejföl vagy görög joghurt Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Bableves elkészítése 1. Alap készítése Hevítsd fel az olajat egy nagy lábasban. Dinszteld meg rajta a hagymát üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még fél percig. 2. Paprikázás Vedd le a tűzről, szórd rá a paprikát, keverd el gyorsan,

Hagymakrémleves

Hagymakrémleves

Olvasási idő: 2 percEz a hagymakrémleves a franciás klasszikus könnyedebb változata: a lassan karamellizált hagyma édessége találkozik egy selymes, krémes állaggal. Tökéletes komfortkaja, mégis könnyed és diétabarát, különösen növényi főzőkrémmel. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 30 perc Hagymakrémleves hozzávalói 4 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj (vagy keverve) 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 liter zöldség- vagy csirkealaplé 200 ml főzőtejszín vagy növényi főzőkrém Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Hagymakrémleves elkészítése 1. Karamellizálás Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat az olívaolajjal. Tedd bele a szeletelt hagymát és a fokhagymát. Közepes lángon, gyakori kevergetés mellett párold 15–20 percig, amíg a hagyma szépen megbarnul, karamellizálódik és illatos lesz. 2. Felöntés Öntsd hozzá az alaplevet. Forrald fel, majd közepes lángon főzd további 15 percig. 3. Krémesítés Vedd le a lángról, botmixerrel turmixold simára. Ha darabosabban szereted, hagyhatsz benne kisebb hagymadarabokat. 4. Tejszínes befejezés Add hozzá

Lebbencsleves

Lebbencsleves

Olvasási idő: 2 percEz a lebbencsleves az egyik legkedvesebb magyar parasztétel – ropogósra pirított tészta, paprikás-fokhagymás alap, puha burgonyával. Gyors, olcsó, melegítő és abszolút comfort food. Egy kis alakbarát csavarral viszont máris könnyebben illeszthető a mindennapi étrendbe. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 20 perc Lebbencsleves hozzávalói 2 evőkanál olaj vagy kókuszzsír (vagy hagyományosan zsír) 100 g száraz durum- vagy teljes kiőrlésű lebbencstészta vagy fodros kocka 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva 1 gerezd fokhagyma, aprítva 1 evőkanál fűszerpaprika 2 közepes krumpli, felkockázva 1 liter víz vagy zöldség-/csirkealaplé 1 teáskanál morzsolt majoranna Só, bors ízlés szerint Lebbencsleves elkészítése 1. Tészta pirítása Hevítsd az olajat vagy zsírt egy nagyobb lábasban, majd add hozzá a száraz tésztát. Pirítsd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett,  amíg szép aranybarna lesz. 2. Alap készítése Dobd hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, pirítsd 1–2 percig, amíg megpuhul. 3. Fűszerezés, felöntés Vedd le a lángról, szórd meg

Karfiolleves

Karfiol leves

Olvasási idő: 2 percEz a karfiol leves krémes, mégis könnyű – a vajon párolt hagyma és fokhagyma tökéletesen kihozza a karfiol édeskés ízét. Egy kevés tej vagy növényi krém teszi selymessé, a friss petrezselyem pedig feldobja és élénkíti. Ideális gyors ebédre vagy vacsorára – laktató, de nem nehéz. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 20 perc Karfiolleves hozzávalói 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj 1 közepes hagyma, finomra vágva 1 gerezd fokhagyma, aprítva 1 közepes karfiol, rózsáira szedve 1 liter zöldségalaplé vagy víz 200 ml tej, főzőtejszín vagy növényi krém (light opció is tökéletes) 1 evőkanál liszt (elhagyható, ha gluténmentes verziót szeretnél) Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Karfiolleves elkészítése 1. Alap készítése Olvaszd fel a vajat, és dinszteld meg rajta a hagymát üvegesre. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd további 1 percig. 2. Karfiol főzése Add hozzá a karfiolt, öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd kis lángon

Paradicsomleves

Krémes paradicsomleves bazsalikommal

Olvasási idő: 2 percEz a paradicsomleves bazsalikommal igazi mediterrán élmény: telt paradicsomíz, illatos fokhagyma és friss bazsalikom ölelkezik egy selymes, krémes textúrában. Tökéletes választás egy gyors ebédre, vagy egy melengető vacsorára, főleg ropogós kenyérrel vagy pirítóssal. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 30 perc Paradicsomleves hozzávalói 2 evőkanál olívaolaj 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva 3 gerezd fokhagyma, aprítva 800 g darabolt konzerv paradicsom (lével együtt) 500 ml zöldségalaplé vagy víz 15 g friss bazsalikom (kb. 1 csokor), aprítva 1 evőkanál cukor vagy eritrit (kiegyensúlyozza a paradicsom savasságát) 120 ml főzőtejszín vagy növényi főzőkrém (light verzió is lehet) Só, bors ízlés szerint Opcionális feltét: reszelt parmezán vagy extra bazsalikomlevél Krémes paradicsomleves bazsalikommal elkészítése 1. Alap elkészítése Melegítsd az olívaolajat, pirítsd meg rajta a hagymát 5–7 percig, amíg üveges lesz. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1–2 percig. 2. Paradicsom és alaplé Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot a levével együtt,

Tojásleves

Tojásleves

Olvasási idő: 2 percEz az egyszerű tojásleves minden magyar konyha egyik alapdarabja. Meleg, paprikás, enyhén selymes, könnyen elkészíthető, mégis laktató. A lisztes habarás helyett készítheted simán is, így gluténmentes és még könnyebb lesz. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 10 perc Tojásleves hozzávalói 2 evőkanál olaj 1 közepes hagyma, apróra vágva 1 gerezd fokhagyma, aprítva 1 evőkanál fűszerpaprika 1 liter (4 csésze) víz vagy csirkealaplé (zöldségalaplé is lehet) 2 tojás, felverve 2 evőkanál liszt (elhagyható, vagy használj rizslisztet/gluténmentes verziót) Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Tojásleves elkészítése 1. Alap elkészítése Melegítsd fel az olajat, dinszteld meg rajta a hagymát üvegesre. Add hozzá a fokhagymát, kevergesd még fél percig. 2. Paprikázás Vedd le a lángról, szórd bele a paprikát, gyorsan keverd el (így nem ég meg), majd azonnal öntsd fel vízzel vagy alaplével. 3. Sűrítés (opcionális) Keverd simára a lisztet egy kevés hideg vízzel, majd csurgasd a leveshez,

Tortilla leves

Tortilla leves

Olvasási idő: 2 percEz a tortilla leves élénk paradicsomos alapjaival és ropogós tortilla csíkjaival igazi tex-mex hangulatot visz a tányérodra. Krémes avokádó, reszelt cheddar és friss koriander teszi különlegessé, míg a jalapeño csipetnyi pikantériát ad hozzá. Egy tányér leves, ami egyszerre laktató, feldobott hangulatú és gyorsan elkészíthető. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 15 perc Passzív idő: 30 perc Tortilla leves hozzávalói 800 g darabolt paradicsom (lével együtt) 480 ml csirke- vagy zöldségalaplé 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva 1 gerezd fokhagyma, aprítva 8–10 kukorica tortilla, vékony csíkokra vágva 3 evőkanál olaj (sütéshez + pirításhoz) 270 g enyhe cheddar, lereszelve 3 érett avokádó, felkockázva 1 csokor friss koriander, aprítva 2–3 jalapeño, vékonyra szelve Só, bors ízlés szerint Tortilla leves elkészítése 1. Levesalap készítése Hevíts egy merőkanálnyi olajat nagy fazékban, dinszteld üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Öntsd hozzá a paradicsomot és az alaplevet, sózd, borsozd. Főzd alacsony közepes lángon 30 percig, hogy az ízek

Füstölt kolbászos burgonyaragu

Füstölt kolbászos burgonyaragu

Olvasási idő: 2 percEz a füstölt kolbászos burgonyaragu a magyaros comfort food egyik legjobb példája: puha burgonya, karakteres füstölt kolbász, édes paprika és friss zöldségek együtt alkotnak tápláló, laktató egytálételt. A kömény és fokhagyma ízvilága mélyebbé teszi, míg a paprika és zöldségkombó frissességet ad. Friss kenyérrel vagy savanyúsággal tálalva igazi lelkész meleg étel. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 25–30 perc Fü‍stölt kolbászos burgonyaragu hozzávalói 1 kg burgonya, meghámozva, kockázva 2 közepes vöröshagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 zöld kaliforniai paprika, felkockázva 2 paradicsom, felkockázva 300 g füstölt kolbász, szeletelve 2 evőkanál paprika (lehetőleg édes-nemes) 1 teáskanál kömény Só, bors ízlés szerint 2 evőkanál olaj 1 liter víz (vagy alaplé) Fü‍stölt kolbászos burgonyaragu elkészítése 1. Előkészítés A burgonyát pucold meg és kockázd fel, a hagymát és fokhagymát vágd apróra, a paprikát és paradicsomot is kockázd. 2. Alap pirítása Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olajat. Dinszteld meg

Csicseriborsó ragu

Csicseriborsó ragu

Olvasási idő: 2 percEz a spanyol csicseriborsó-ragu (eredeti nevén Potaje de Garbanzos) egy igazi mediterrán klasszikus, amelyet a gazdag, sűrű állagú zöldségalap és a tápláló hüvelyesek tesznek különlegessé. A csicseriborsó remek növényi fehérjeforrás, a zöldségek és fűszerek pedig egy igazán melegítő, „comfort food” élményt nyújtanak. Vegán, mégis laktató – tökéletes választás egy könnyű, mégis tápláló ebédhez vagy vacsorához. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 30 perc Passzív idő: 1-1,5 óra Csicseriborsó ragu hozzávalói 250 g száraz csicseriborsó (előző este beáztatva) 2 nagy burgonya, meghámozva, felkockázva 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 1 sárgarépa, karikázva 1 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva 2 paradicsom, finomra vágva 2 babérlevél 1 teáskanál fűszerpaprika 1 teáskanál őrölt kömény 1 teáskanál kurkuma 1 liter zöldségalaplé 3 evőkanál olívaolaj Só, bors ízlés szerint Friss petrezselyem a tálaláshoz Csicseriborsó ragu elkészítése 1. Alap pirítása Hevítsd fel az olívaolajat egy nagyobb lábasban, és pirítsd meg benne a hagymát

Ecuadori burgonyaleves sajttal és avokádóval

Ecuadori burgonyaleves sajttal és avokádóval (Locro de papa)

Olvasási idő: 2 percA locro de papa egy gazdag, krémes ecuadori burgonyaleves, amit hagyományosan sajttal, avokádóval és friss zöldfűszerekkel tálalnak. Az alapot fokhagymás-hagymás, köményes és annattóval (achiote) fűszerezett zöldségalap adja, amelyet tejjel krémesítenek. Egy igazi lélekmelengető leves, ami egyszerre laktató és különleges – tökéletes választás egy hétvégi gasztro kalandhoz! Infók Adag: 4-6 főre Aktív idő: 20-25 perc Passzív idő: 20 perc Ecuadori burgonyaleves hozzávalói 1 kg burgonya, meghámozva, felkockázva 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva 3 gerezd fokhagyma, összezúzva 2 evőkanál növényi olaj 1 teáskanál őrölt kömény 1 teáskanál annattó (achiote – helyettesíthető kurkumával) 1 liter zöldségalaplé 240 ml tej vagy növényi tej 200 g friss sajt (pl. feta, túró, paneer) felkockázva 1 nagy avokádó, felkockázva Só, bors ízlés szerint Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz Ecuadori burgonyaleves elkészítése 1. Alap elindítása Egy nagyobb lábosban hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a finomra vágott hagymát, míg üveges lesz (kb. 5 perc).

Gulyásleves

Gulyásleves pulykával

Olvasási idő: 2 percA gulyásleves a magyar konyha egyik legismertebb, leginkább szeretett fogása – és a jó hír, hogy egészségesebben is elkészíthető! Ebben a verzióban zsíros marhahús helyett pulykacomb kerül bele, a sertészsírt olívaolaj váltja fel, és a burgonyát is okosan variáljuk. Az eredmény: egy sűrű, fűszeres, zöldségekben gazdag, mégis kímélő fogás, amit lelkiismeret-furdalás nélkül kanalazhatsz. Infók Adag: 6-8 főre Aktív idő: 30-40 perc Passzív idő: 1,5-2 óra Gulyásleves hozzávalói 2 evőkanál olívaolaj 2 közepes vöröshagyma, finomra vágva 2 gerezd fokhagyma, aprítva 900 g pulykacombfilé (vagy sovány marhahús), falatnyi darabokra vágva 2 evőkanál édesnemes paprika 1 teáskanál egész kömény (vagy őrölt) 1 db kaliforniai paprika, aprítva 2 közepes paradicsom, darabolva 3 közepes sárgarépa, karikázva 2 fehérrépa vagy paszternák, karikázva 1 kisebb zeller vagy zellergumó, kockázva (opcionális) 3 közepes burgonya (vagy 2 krumpli + 1 édesburgonya), felkockázva 1,5 liter víz vagy zsírszegény húsalaplé 1 babérlevél 1 teáskanál szárított majoránna (opcionális) Só, frissen őrölt bors

Krémes csirkés zöldségragu

Zöldségragu krémes csirkével

Olvasási idő: 2 percEz a krémes csirkés zöldségragu az a fajta étel, amitől egy hosszú nap után is újra otthon érzed magad. Szaftos csirkemell, roppanós zöldségek, és egy gazdag, sajtos-tejszínes mártás, amit a kakukkfű és rozmaring illata tesz igazán különlegessé. A piros kaliforniai paprika és a zöld brokkoli nemcsak finom, de látványra is feldobják a tányért – így akár vendégvárónak is megállja a helyét. Infók Adag: 4 főre Aktív idő: 35-40 perc Passzív idő: nincs Zöldségragu hozzávalói 450 g csirkemellfilé (falatnyi darabokra vágva) 2 evőkanál olívaolaj 1 közepes vöröshagyma (finomra vágva) 2 gerezd fokhagyma (összetörve vagy aprítva) 150 g brokkolirózsa 1 db piros kaliforniai paprika (kockázva) 500 ml csirkealaplé 200 ml habtejszín 100 g reszelt sajt (cheddar vagy ízlés szerint) 1 teáskanál szárított kakukkfű 1 teáskanál szárított rozmaring Só, bors ízlés szerint Aprított friss petrezselyem (a tálaláshoz) Zöldségragu elkészítése 1. A csirke előkészítése Hevíts fel egy nagyobb lábost közepes lángon, add hozzá az