Sajttorta

Publikálva:
2025.05.23.
Frissítve:
2025.05.21.
Frissítve:
2025.05.21.
Olvasási idő: 2 perc
Nassolj okosan!

Snackek akár edzés mellé is.

Sajttorta

A sajttorta az a desszert, ami szinte minden alkalomhoz illik – vendégváráshoz, ünnepi ebédhez vagy egyszerűen csak egy kis hétvégi kényeztetéshez. Az omlós kekszalap és a lágy, vaníliás sajtkrém tökéletes páros, amit a savanykás tejfölréteg és friss bogyós gyümölcsök tesznek még izgalmasabbá. Egy kis odafigyeléssel hibátlanul krémes, repedésmentes sajttortát süthetsz otthon is.

Infók

  • Adag: 12 szelet
  • Aktív idő: 30 perc
  • Passzív idő: 6 óra

Sajttorta hozzávalói

Alaphoz

  • 200 g darált keksz (pl. háztartási vagy zabkeksz)
  • 7 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál cukor

Krémes töltelékhez

  • 900 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 200 g cukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 4 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 240 ml tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 citrom reszelt héja (opcionális)

Tetejére (opcionális)

  • 240 ml tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • Friss bogyós gyümölcsök vagy gyümölcsszósz

 Sajttorta elkészítése

1. Kekszalap elkészítése

Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Keverd össze a darált kekszet az olvasztott vajjal és cukorral, majd nyomkodd egy 23 cm-es tortaforma aljába. Süsd 10 percig, majd hagyd hűlni.

2. Krémtöltelék

A krémsajtot keverd simára, majd add hozzá a cukrot és dolgozd el. Egyesével keverd bele a tojásokat, majd jöhet a vanília, tejföl, liszt és citromhéj. Öntsd a masszát a kihűlt alapra.

3. Sütés gőzfürdőben

A tortaformát tedd egy nagyobb tepsibe, és önts köré forró vizet (kb. a forma feléig érjen). Süsd 55-70 percig, míg a közepe enyhén remeg, de a széle megszilárdul. Ezután kapcsold le a sütőt, nyisd résnyire az ajtót, és hagyd hűlni benne 1 órát.

4. Hűtés és tálalás előtti lépések

Vedd ki a sütőből, és tedd hűtőbe legalább 4 órára (vagy egy éjszakára). A tejfölös réteghez keverd össze az alapanyagokat, simítsd a kihűlt tortára, és hűtsd további 30 percig.

5. Tálalás

Óvatosan vedd le a tortakarikát. Friss gyümölccsel vagy gyümölcsszósszal tálald.

Tipp tálaláshoz és tároláshoz

A sajttorta remekül fagyasztható akár szeletekben is. Friss gyümölcs vagy savanykás gyümölcspüré remek ellensúlya a krémességnek. Ha előre dolgoznál, az alapot és a krémet is előkészítheted sütés előtt akár 1 nappal.

Oszd meg Facebookon

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyerekbarát nasi ötletek

Finom, tápláló ötletek, amiket a gyerekek is imádnak.

Sütőtökös zabkeksz csokidarabokkal

Sütőtökös zabkeksz csokidarabokkal

Olvasási idő: 2 percA sütőtökös zabkeksz csokidarabokkal egy puha, illatos, tápláló sütemény, amit bűntudat nélkül nassolhatsz. Rostban gazdag zabpehely, természetesen édes sütőtökpüré és olvadozó étcsoki darabok teszik egyszerre egészségesebbé és ellenállhatatlanná. Gyorsan elkészül, tökéletes reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Infók Adag: 12-14 db Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 15 perc Sütőtökös zabkeksz hozzávalói 150 g sütőtökpüré (sült vagy főtt, áttört) 100 g aprószemű zabpehely 50 g zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt) 50 g eritrit, méz vagy juharszirup (édesítés ízlés szerint) 1 db tojás (vagy vegán opcióhoz lenmagtojás: 1 ek lenmag + 3 ek víz) 50 g étcsokoládé (durvára vágva vagy csokicsepp) 1 teáskanál sütőpor 1 teáskanál fahéj 1/2 teáskanál gyömbérpor (opcionális) 1 csipet só Sütőtökös zabkeksz elkészítése 1. Keverd össze a nedves hozzávalókat Egy tálban keverd össze a sütőtökpürét, tojást és az édesítőt. 2. Add hozzá a száraz hozzávalókat Szórd bele a zabpelyhet, zabpehelylisztet, sütőport, fahéjat, gyömbért és egy csipet sót. Keverd simára.

Sült barackos galette teljes kiőrlésű tésztával

Sült barackos galette teljes kiőrlésű tésztával

Olvasási idő: 2 percEz a sült barackos galette teljes kiőrlésű tésztával egy rusztikus, mégis nagyon elegáns desszert, ami tele van szezonális ízekkel. A ropogós, omlós teljes kiőrlésű tészta tökéletes kontrasztban áll a szaftos, édes barackkal. Nem túl édes, nincs túlgondolva, de épp ez benne a csodálatos. Villámgyorsan összeállítható, és még bűntudatod sem lesz tőle! Infók Adag: 6-8 szelet Aktív idő: 20 perc Passzív idő: 30-35 perc Sült barackos galette hozzávalói A tésztához 150 g teljes kiőrlésű liszt 100 g finomliszt (vagy használhatsz teljes kiőrlésűt is, de úgy kicsit tömörebb lesz) 100 g hideg vaj vagy margarin 2 evőkanál cukor vagy édesítőszer 1 csipet só 3-4 evőkanál hideg víz A töltelékhez 4-5 nagyobb sárgabarack vagy őszibarack 2-3 evőkanál méz vagy juharszirup (vagy cukor) 1 teáskanál fahéj 1 teáskanál citromlé 1 evőkanál étkezési keményítő (vagy zabpehely a nedvesség felszívásához) A tetejére 1 tojás a lekenéshez 1 evőkanál barna cukor (opcionális) Sült barackos galette elkészítése 1.

Palacsinta

Klasszikus palacsinta

Olvasási idő: 2 percA klasszikus palacsinta gyors, egyszerű, mindig finom, és végtelenül variálható! Lehet édes, sós, reggelire, uzsonnára vagy desszertként is tökéletes. Infók Adag: 10-12 db Aktív idő: 20-25 perc Passzív idő: 10-15 perc (pihentetés a tésztának – ajánlott, de kihagyható) Palacsinta hozzávalói (alaprecept) 250 g liszt 2 db tojás 500 ml tej 100 ml szódavíz vagy buborékos ásványvíz (a könnyű állagért) 1 csipet só 1 teáskanál cukor (opcionális, ha édeset szeretnél) 2 evőkanál olaj (a tésztába) olaj vagy vaj a sütéshez Töltelék variációk Klasszikus lekváros Bármilyen házi vagy bolti lekvár (pl. barack, málna, áfonya) Kakaós Megszórva kakaópor + porcukor keverékével Csokis mogyorókrémes Nutella vagy házi mogyorókrém, akár banánkarikákkal turbózva Túrós 250 g túró + 1 csomag vaníliás cukor + 1-2 evőkanál porcukor + kevés citromhéj (opcionálisan mazsolával) Diós-mézes Darált dió + méz Banános-karamellás Banánkarikák + karamellszósz vagy méz Fitness variáció – joghurtos-gyümölcsös Görög joghurt + friss bogyós gyümölcsök Palacsinta elkészítése 1. A

Fitnesz kókuszgolyó

Fitnesz kókuszgolyó

Olvasási idő: 2 percEzek a fitnesz kókuszgolyók megtartják a klasszikus ízt: csokis, margarinos tészta, kókuszba forgatva – csak kevesebb cukorral, egészségesebb alapanyagokkal. A zabpehely, banán vagy datolya társításával rostban és mikrotápanyagban gazdagabb, mégis ropogós és finom desszertet kapsz. Infók Adag: 4–6 főre Aktív idő: 10 perc Passzív idő: 1 óra Alak-barát kókuszgolyó hozzávalók 200 g zabkeksz vagy zabpehely (roppanós) 100 g teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehelyliszt 40 g kakaópor (cukormentes) 30 g eritrit vagy 50 g barnacukor 1 teáskanál vaníliaaroma vagy 10 g vaníliás cukor 50 g puha vaj vagy kókuszzsír 80 ml tej vagy mogyorótej 1 kis banán pépesítve (kb. 100 g) – extra rugalmasságért és édes ízért 80–100 g natúr, cukrozatlan kókuszreszelék (bevitelhez) 1 evőkanál rum vagy aroma (elhagyható) Alak-barát kókuszgolyó elkészítése 1. Száraz összetevők Törjük össze a zabkekszet aprítóban, majd keverjük össze a zabpehelyliszttel, kakaóporral, eritrittel és vaníliával. 2. Nedves hozzávalók Adj hozzá vajat, tejet és a pépesített banánt. Ha

Almáskevert

Almáskevert

Olvasási idő: 2 percEz az almáskevert alak-barát változata megtartja az eredeti almás-csokis hangulatot, ám lényegesen kevesebb cukorral és egészségtudatosabb hozzávalókkal készül. Roppant puha, fahéjas, és ha van rá igényed, tejszínes görög joghurttal vagy cukormentes csokiöntettel dobhatod fel. Ez az alternatíva tökéletes desszert otthonra, uzsonnára vagy edzés utáni finomságnak. Infók Adag: 16–20 szelet Aktív idő: 25 perc Passzív idő: 30 perc Fitnesz almás süti hozzávalói Tésztához: 4 db tojás 300 g kristálycukor vagy 200 g eritrit/más cukorhelyettesítő 400 g finomliszt (vagy 200+200 g GM liszt keveréke) 1 kg reszelt alma, levét nem szűrjük le 2 csomag (24 g) sütőpor 1 evőkanál őrölt fahéj 100 ml natúr joghurt vagy kefir 100 ml növényi olaj (pl. repceolaj) Opcióként cukormentes csokiöntethez: 50 g étcsokoládé (≥70 %) 20 ml tej vagy növényi tej Fitnesz almás süti elkészítése 1. Előmelegítés, keverés Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazd és lisztezd ki a 30×40 cm-es sütőformát. A tojásokat verd habosra a cukorral/eritrittel, amíg

Brownie

Brownie

Olvasási idő: 2 percA házi brownie igazi klasszikus – mély, intenzív étcsokoládés íz, ragacsosan lágy belső és ropogós teteje. Nem túl édes, de elég szaftos ahhoz, hogy minden falat egy csokis álom legyen. Egyszerű elkészíteni, mégis mindig lenyűgöz. Tökéletes desszert baráti összejövetelekre, ünnepekre, vagy amikor csak valami igazán jó csokis süteményre vágysz. Infók Adag: 12 szelet Aktív idő: 15-20 perc Passzív idő: 25-30 perc Házi brownie hozzávalói 200 g étcsokoládé 200 g vaj 250 g cukor 4 tojás 150 g finomliszt 1 csipet só 1 teáskanál vaníliaaroma (opcionális) Házi brownie elkészítése 1. Előkészítés Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazz ki egy 20×20 cm-es sütőformát. 2. Csoki és vaj olvasztása Törd darabokra a csokoládét, és a vajjal együtt olvaszd fel vízgőz felett vagy mikróban. Hagyd picit hűlni. 3. Cukor és tojás hozzáadása Keverd a cukrot a csokis-vajas keverékhez. Ezután egyenként add hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve. 4. Száraz hozzávalók Szitáld bele a lisztet,