A sajttorta az a desszert, ami szinte minden alkalomhoz illik – vendégváráshoz, ünnepi ebédhez vagy egyszerűen csak egy kis hétvégi kényeztetéshez. Az omlós kekszalap és a lágy, vaníliás sajtkrém tökéletes páros, amit a savanykás tejfölréteg és friss bogyós gyümölcsök tesznek még izgalmasabbá. Egy kis odafigyeléssel hibátlanul krémes, repedésmentes sajttortát süthetsz otthon is.
Infók
- Adag: 12 szelet
- Aktív idő: 30 perc
- Passzív idő: 6 óra
Sajttorta hozzávalói
Alaphoz
- 200 g darált keksz (pl. háztartási vagy zabkeksz)
- 7 evőkanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál cukor
Krémes töltelékhez
- 900 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
- 200 g cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 4 tojás (szobahőmérsékletű)
- 240 ml tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 citrom reszelt héja (opcionális)
Tetejére (opcionális)
- 240 ml tejföl
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- Friss bogyós gyümölcsök vagy gyümölcsszósz
Sajttorta elkészítése
1. Kekszalap elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Keverd össze a darált kekszet az olvasztott vajjal és cukorral, majd nyomkodd egy 23 cm-es tortaforma aljába. Süsd 10 percig, majd hagyd hűlni.
2. Krémtöltelék
A krémsajtot keverd simára, majd add hozzá a cukrot és dolgozd el. Egyesével keverd bele a tojásokat, majd jöhet a vanília, tejföl, liszt és citromhéj. Öntsd a masszát a kihűlt alapra.
3. Sütés gőzfürdőben
A tortaformát tedd egy nagyobb tepsibe, és önts köré forró vizet (kb. a forma feléig érjen). Süsd 55-70 percig, míg a közepe enyhén remeg, de a széle megszilárdul. Ezután kapcsold le a sütőt, nyisd résnyire az ajtót, és hagyd hűlni benne 1 órát.
4. Hűtés és tálalás előtti lépések
Vedd ki a sütőből, és tedd hűtőbe legalább 4 órára (vagy egy éjszakára). A tejfölös réteghez keverd össze az alapanyagokat, simítsd a kihűlt tortára, és hűtsd további 30 percig.
5. Tálalás
Óvatosan vedd le a tortakarikát. Friss gyümölccsel vagy gyümölcsszósszal tálald.
Tipp tálaláshoz és tároláshoz
A sajttorta remekül fagyasztható akár szeletekben is. Friss gyümölcs vagy savanykás gyümölcspüré remek ellensúlya a krémességnek. Ha előre dolgoznál, az alapot és a krémet is előkészítheted sütés előtt akár 1 nappal.