A házi fagyit fagylaltgép nélkül is krémes, gyorsan elkészíthető, és te döntöd el, milyen ízesítést teszel bele. Készülhet klasszikus vaníliás, csokis, epres, de akár mogyoróvajas vagy joghurtos-gyümölcsös változatban is.
Infók
- Adag: 4-6 főre
- Aktív idő: 15-20 perc
- Passzív idő: 4-6 óra (fagyasztás)
Házi fagyi hozzávalói (alaprecept)
- 500 ml habtejszín (minimum 30%-os)
- 1 konzerv (397 g) sűrített tej (cukrozott)
Ízesítési variációk
- Vaníliás fagyi
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliarúd kikapart magja
- Csokis fagyi
- 50 g holland kakaópor VAGY
- 100 g olvasztott étcsoki
- Epres fagyi
- 300 g friss vagy fagyasztott eper (pürésítve)
- Mogyoróvajas fagyi
- 3 evőkanál mogyoróvaj
- Joghurttal könnyített gyümölcsös fagyi
- 250 g görög joghurt
- 300 g bármilyen gyümölcs (málna, mangó, áfonya stb.)
Házi fagyi elkészítése
1. Alapkrém elkészítése
Egy nagy tálban verd fel a hideg habtejszínt kemény habbá.
2. Ízesítés hozzáadása
Keverd hozzá a sűrített tejet és a választott ízesítőket (pl. vanília, eperpüré, olvasztott csoki, mogyoróvaj vagy joghurt+gyümölcs).
3. Keverés
Egy spatulával óvatosan forgasd össze, amíg homogén, krémes masszát kapsz.
4. Fagyasztás
Öntsd a masszát egy zárható műanyag dobozba vagy fém formába. Tedd fagyasztóba legalább 4-6 órára, de legjobb egy éjszakára.
5. Tálalás
Ha nagyon keményre fagyott, tálalás előtt hagyd szobahőmérsékleten kb. 5 percet. Kanalazd ki és díszítsd gyümölccsel, csokiöntettel, dióval vagy amivel csak szeretnéd!
Tippek
Tehetsz bele apróra vágott oreo kekszet, csokidarabokat, karamell darabkákat vagy dióféléket.
Ha joghurtos verziót készítesz, frissebb, könnyebb állagot kapsz, picit kevesebb tejszínnel is működik.
Extra krémességért adhatsz hozzá 1 evőkanál mézet vagy agávészirupot.